Sos cytrynowy do ryby
12min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.21 g
Węglowodany
13.37 g
Tłuszcze
75.99 g
Wartość energetyczna
737.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
12 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej masło na średnim ogniu i wsyp do niego posiekane szalotki. Dopraw solą i pieprzem i podsmażaj, aż będą miękkie.
Krok 2
5 min
Dodaj śmietanę i startą skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje.
Krok 3
1 min
Dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4
1 min
Sosem polewaj, np. grillowanego łososia z ryżem i gotowanymi brokułami. Będzie także doskonale pasował do pulpecików drobiowych lub jako sos do spaghetti.
To przepis na sos cytrynowy, który świetnie podkreśli smak ryby. Cytryna i ryba to połączenie, które zawsze świetnie ze sobą współgrało, a nasz sos jeszcze bardziej to podkreśli. Sami sprawdźcie. Pycha!
Komentarze 0