Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 38

Pasta sezamowa

Sezam świetnie sprawdza się w kuchni, jeśli wiesz, jak go wykorzystać – jest uniwersalnym dodatkiem i tylko od ciebie zależy, jakie danie można urozmaicić tym składnikiem. Sezam to podstawa jednego z bardziej popularnych wegetariańskich dodatków, czyli humusu. Lśniące ziarna sezamu w połączeniu z olejem sezamowym można w parę chwil zmienić w pastę sezamową (tahini) i dodać do zblendowanej ciecierzycy. Taka domowa pasta to świetny dodatek do warzyw i kanapek.

Dodatek do wielu dań

Sezam świetnie sprawdzi się przede wszystkim jako dodatek do sałatek i surówek. Niezależnie od tego, jakich warzyw użyjesz, sezam nada sałatce czy surówce chrupkość i ciekawy smak. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do ryżu i mięs, uzupełniając panierkę. Nawet do tradycyjnego kotleta schabowego czy gulaszu sezam doda orientalnej nuty. Można go również wykorzystać do ozdoby śniadaniowych wypieków.