Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chleb z ziarnami
Dodaj do CookBook

Chleb z ziarnami

(0)
1 godz 21 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Drożdże
1  l
Woda
1  łyżka
Cukier
1  łyżka
Sól
1  kg
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  kubek
Otręby pszenne
0.5  kubek
Siemię lniane
0.5  kubek
Sezam
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
81 g
Wartość energetyczna
451.1 kcal
Tłuszcze
10.3 g
Białko
17.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie potrzebujesz maszyny do wypiekania chleba, aby upiec pyszny domowy chleb drożdżowy z ziarnami – wyjdzie doskonale chrupiący nawet w zwykłej keksówce! Chleb z ziarnami możesz przygotować m.in. z sezamem, słonecznikiem, pestkami dyni, a jeżeli marzy Ci się chleb o nieco słodkim smaku – dodaj do niego miód, orzechy (dowolne), bakalie (np. rodzynki).

Domowy wypiek możesz doprawić ostrym i aromatycznym czosnkiem oraz własną kompozycją ziół, a także wybrać ulubione płatki: owsiane, żytnie lub pszenne! Po upieczeniu przechowuj chleb owinięty lnianą ściereczką w chlebaku.

Z czym zjeść kromki Twojego chleba? Sprawdź przepis na pastę jajeczną lub pastę dyniową!

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    10 min
    Drożdże wkrusz do miski, wlej szklankę wody i wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i wodę, dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    5 min
    Podłużne foremki (keksówki) wysmaruj oliwą i posyp otrębami.
  • Krok 3

    3 min
    Ciasto przełóż do foremek do połowy objętości.
  • Krok 4

    60 min
    Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. i wstaw foremki z ciastem. Piecz 60 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Nie otwieraj piekarnika, aż będą gotowe. Jeszcze ciepłe wyjmij z foremek na ściereczkę.
Chleb z ziarnami

Krok 1 z 5

Drożdże wkrusz do miski, wlej szklankę wody i wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i wodę, dokładnie wymieszaj.

Chleb z ziarnami

Krok 2 z 5

Podłużne foremki (keksówki) wysmaruj oliwą i posyp otrębami.

Chleb z ziarnami

Krok 3 z 5

Ciasto przełóż do foremek do połowy objętości.

Chleb z ziarnami

Krok 4 z 5

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. i wstaw foremki z ciastem. Piecz 60 minut.

Chleb z ziarnami

Krok 4 z 5

Nie otwieraj piekarnika, aż będą gotowe. Jeszcze ciepłe wyjmij z foremek na ściereczkę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Przystawka
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

    Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

    15 min Łatwy
  • Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

    Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

    15 min Łatwy
  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    2 godz 57 min Średni
  • Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu