Chleb z ziarnami
1 godz 21 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
17.31 g
Węglowodany
80.96 g
Tłuszcze
10.33 g
Wartość energetyczna
451.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
81 min
Krok 1
10 min
Drożdże wkrusz do miski, wlej szklankę wody i wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i wodę, dokładnie wymieszaj.
Krok 2
5 min
Podłużne foremki (keksówki) wysmaruj oliwą i posyp otrębami.
Krok 3
3 min
Ciasto przełóż do foremek do połowy objętości.
Krok 4
60 min
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. i wstaw foremki z ciastem. Piecz 60 minut.
Krok 4
3 min
Nie otwieraj piekarnika, aż będą gotowe. Jeszcze ciepłe wyjmij z foremek na ściereczkę.
Nie potrzebujesz maszyny do wypiekania chleba, aby upiec pyszny domowy chleb drożdżowy z ziarnami – wyjdzie doskonale chrupiący nawet w zwykłej keksówce! Chleb z ziarnami możesz przygotować m.in. z sezamem, słonecznikiem, pestkami dyni, a jeżeli marzy Ci się chleb o nieco słodkim smaku – dodaj do niego miód, orzechy (dowolne), bakalie (np. rodzynki).
Domowy wypiek możesz doprawić ostrym i aromatycznym czosnkiem oraz własną kompozycją ziół, a także wybrać ulubione płatki: owsiane, żytnie lub pszenne! Po upieczeniu przechowuj chleb owinięty lnianą ściereczką w chlebaku.
Z czym zjeść kromki Twojego chleba? Sprawdź przepis na pastę jajeczną lub pastę dyniową!
Komentarze 0