Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chleb z ziarnami

(0)
1 godz 21 min
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100  g
Drożdże
1  l
Woda
1  łyżka
Cukier
1  łyżka
Sól
1  kg
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  kubek
Otręby pszenne
0.5  kubek
Siemię lniane
0.5  kubek
Sezam
trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.31 g
Węglowodany
80.96 g
Tłuszcze
10.33 g
Wartość energetyczna
451.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
10 min
Drożdże wkrusz do miski, wlej szklankę wody i wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i wodę, dokładnie wymieszaj.
Krok 2
5 min
Podłużne foremki (keksówki) wysmaruj oliwą i posyp otrębami.
Krok 3
3 min
Ciasto przełóż do foremek do połowy objętości.
Krok 4
60 min
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. i wstaw foremki z ciastem. Piecz 60 minut.
Krok 4
3 min
Nie otwieraj piekarnika, aż będą gotowe. Jeszcze ciepłe wyjmij z foremek na ściereczkę.
Chleb z ziarnami

Krok 1 z 5

Drożdże wkrusz do miski, wlej szklankę wody i wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i wodę, dokładnie wymieszaj.

Chleb z ziarnami

Krok 2 z 5

Podłużne foremki (keksówki) wysmaruj oliwą i posyp otrębami.

Chleb z ziarnami

Krok 3 z 5

Ciasto przełóż do foremek do połowy objętości.

Chleb z ziarnami

Krok 4 z 5

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. i wstaw foremki z ciastem. Piecz 60 minut.

Chleb z ziarnami

Krok 4 z 5

Nie otwieraj piekarnika, aż będą gotowe. Jeszcze ciepłe wyjmij z foremek na ściereczkę.


Nie potrzebujesz maszyny do wypiekania chleba, aby upiec pyszny domowy chleb drożdżowy z ziarnami – wyjdzie doskonale chrupiący nawet w zwykłej keksówce! Chleb z ziarnami możesz przygotować m.in. z sezamem, słonecznikiem, pestkami dyni, a jeżeli marzy Ci się chleb o nieco słodkim smaku – dodaj do niego miód, orzechy (dowolne), bakalie (np. rodzynki).

Domowy wypiek możesz doprawić ostrym i aromatycznym czosnkiem oraz własną kompozycją ziół, a także wybrać ulubione płatki: owsiane, żytnie lub pszenne! Po upieczeniu przechowuj chleb owinięty lnianą ściereczką w chlebaku.

Z czym zjeść kromki Twojego chleba? Sprawdź przepis na pastę jajeczną lub pastę dyniową!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha