Kurczak w miodowej glazurze z sezamem
55min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
19.15 g
Węglowodany
12.03 g
Tłuszcze
19.73 g
Wartość energetyczna
302.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
1 min
Wyłóż blachę lub duże naczynie papierem do pieczenia. Wymieszaj składniki glazury w miseczce (czyli wszystkie poza kurczakiem i cebulą).
Krok 2
2 min
Wyłóż kurczaka i pokrojoną w ćwiartki cebulę na blasze, skórą do dołu. Posmaruj kurczaka glazurą.
Krok 3
50 min
Piecz przez ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przełóż na drugą stronę, oblej glazurą i piecz przez kolejne 25 minut, aż kurczak będzie gotowy, a marynata lepka.
Krok 4
1 min
Gotowego kurczaka wysmaruj jeszcze raz w glazurze.
Krok 5
1 min
Podawaj z ryżem i zielonym groszkiem. Możesz posypać natką kolendry albo pietruszki oraz sezamem.
Przepis na kurczaka w miodowej glazurze z czosnkiem, Przyprawą do zup, sosów i sałatek WINIARY oraz ziarnami sezamu sprawdzi się, kiedy chcesz przygotować smaczny obiad z kurczakiem niedużym kosztem. Wystarczy przygotować miodową glazurę, posmarować nią kurczaka i piec w piekarniku, pamiętając o ponownym oblaniu kurczaka glazurą miodową. Chrupiącego i soczystego kurczaka z przypieczoną skórką o słodko-ostrym smaku podawaj posypanego kolendrą bądź pietruszką. Do kurczaka w miodowej glazurze pasują zarówno ziemniaki, jak i ryż oraz dowolne warzywa (np. groszek).
Komentarze 0