Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak w miodowej glazurze z sezamem

1
66 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
3 ząbków
Czosnek
3 łyżek
Miód
1 łyżka
Ocet
1 łyżeczka
Olej
1 trochę
Sezam
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Kolendra świeża
6 
Udko kurczaka z kością
1 
Czerwona cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.15 g
Węglowodany
12.03 g
Tłuszcze
19.73 g
Wartość energetyczna
302.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

66 min
Krok 1
5 min
Wyłóż blachę lub duże naczynie papierem do pieczenia. Wymieszaj składniki glazury w miseczce (czyli wszystkie poza kurczakiem i cebulą).
Krok 2
5 min
Wyłóż kurczaka i pokrojoną w ćwiartki cebulę na blasze, skórą do dołu. Posmaruj kurczaka glazurą.
Krok 3
50 min
Piecz przez ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przełóż na drugą stronę, oblej glazurą i piecz przez kolejne 25 minut, aż kurczak będzie gotowy, a marynata lepka.
Krok 4
5 min
Gotowego kurczaka wysmaruj jeszcze raz w glazurze.
Krok 5
1 min
Podawaj z ryżem i zielonym groszkiem. Możesz posypać natką kolendry albo pietruszki oraz sezamem.
Kurczak w miodowej glazurze z sezamem

Krok 1 z 5

Wyłóż blachę lub duże naczynie papierem do pieczenia. Wymieszaj składniki glazury w miseczce (czyli wszystkie poza kurczakiem i cebulą).

Kurczak w miodowej glazurze z sezamem

Krok 2 z 5

Wyłóż kurczaka i pokrojoną w ćwiartki cebulę na blasze, skórą do dołu. Posmaruj kurczaka glazurą.

Kurczak w miodowej glazurze z sezamem

Krok 3 z 5

Piecz przez ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przełóż na drugą stronę, oblej glazurą i piecz przez kolejne 25 minut, aż kurczak będzie gotowy, a marynata lepka.

Kurczak w miodowej glazurze z sezamem

Krok 4 z 5

Gotowego kurczaka wysmaruj jeszcze raz w glazurze.

Kurczak w miodowej glazurze z sezamem

Krok 5 z 5

Podawaj z ryżem i zielonym groszkiem. Możesz posypać natką kolendry albo pietruszki oraz sezamem.

Przepis na kurczaka w miodowej glazurze z czosnkiem, Przyprawą do zup, sosów i sałatek WINIARY oraz ziarnami sezamu sprawdzi się, kiedy chcesz przygotować smaczny obiad z kurczakiem niedużym kosztem. Wystarczy przygotować miodową glazurę, posmarować nią kurczaka i piec w piekarniku, pamiętając o ponownym oblaniu kurczaka glazurą miodową. Chrupiącego i soczystego kurczaka z przypieczoną skórką o słodko-ostrym smaku podawaj posypanego kolendrą bądź pietruszką. Do kurczaka w miodowej glazurze pasują zarówno ziemniaki, jak i ryż oraz dowolne warzywa (np. groszek).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika