Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bułeczki maślane

Bułeczki maślane

(0)
1 godz 40 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  kostka
Masło
50  g
Drożdże
1  łyżka
Cukier
1  łyżka
Mleko
2 
Jajko
1  szklanka
Kwaśna Śmietana 18%
1  łyżeczka
Sól
2 
Żółtko
5  g
Mak
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.35 g
Węglowodany
25.95 g
Tłuszcze
11.05 g
Wartość energetyczna
218.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W czasach, gdy po pieczywo chodzimy codziennie do sklepu lub piekarni, warto od czasu do czasu postawić na własnoręczny wypiek. Pachnące w całym domu drożdżowe bułeczki maślane, posypane makiem lub sezamem to przyjemność dla całej rodziny! Można zajadać je z serem, wędliną lub dżemem, albo po prostu z masłem. A jeśli kilka bułeczek zostanie na następny dzień — wystarczy podgrzać je i podać w postaci tostów.

Przygotowanie bułeczek zajmuje trochę czasu, ale sam przepis na bułeczki maślane jest bardzo prosty. Potrzebujemy jedynie mąki, świeżych drożdży, mleka, masła, cukru, jajek i kwaśnej śmietany. Pierwszym krokiem w przepisie mówiącym, jak zrobić bułeczki maślane jest przygotowanie rozczynu. Wymieszanie drożdży z ciepły mlekiem i cukrem pozwala im rozpocząć pracę na pełnych obrotach. Po kwadransie, gdy rozczyn odstał w ciemnym miejscu, możemy wymieszać go w większym naczyniu z przesianą przez sito mąką, a także z masłem, szczyptą soli, dwoma jajkami i kwaśną śmietaną. Gotowe ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej i klejącej masy. Następnie umieszczamy je z powrotem w misce i pozwalamy mu rosnąć przez około 30 minut.

Po pół godziny, gdy ciasto na bułeczki drożdżowe maślane wystarczająco wyrosło, przekładamy je na blat lub stolnicę. Następnie rozwałkowujemy otrzymane ciasto do grubości około 1 centymetra. Kolejno wykrawamy każdą bułeczkę niedużą szklanką lub formujemy słodkie bułeczki maślane, odrywając kawałki ciasta ręcznie. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu między bułkami, ponieważ ciasto urośnie jeszcze w trakcie pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Zanim nagrzeje się do odpowiedniej temperatury, mamy chwilę czasu, aby przygotować smakowitą kruszonkę, która ozdobi nasze maślane bułeczki. Do jej sporządzenia potrzebujemy jedynie pół szklanki cukru, pół kostki masła i niecałą szklankę mąki pszennej. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą ręcznie aż do uzyskania grudkowatej konsystencji. Następnie smarujemy bułeczki rozkłóconym białkiem lub mlekiem i posypujemy gotową kruszonką. Jeżeli nie chcemy przygotowywać kruszonki, bułeczki przed upieczeniem możemy oprószyć ziarnami sezamu lub maku.

Po około pół godzinie pieczenia nasze bułeczki maślane z kruszonką powinny być idealnie zarumienione i smakowicie pachnące. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z dodatkiem świeżego masła, intensywnie owocowego dżemu lub konfitury. Miłośnikom wytrawnych smaków polecamy bułeczki z domową wędliną, aromatycznym żółtym serem lub wymieszanym ze śmietaną wiejskim twarogiem.

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z masłem i solą.
  • Krok 2

    5 min
    Drożdże rozprowadź z mlekiem i cukrem i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    10 min
    Do mąki dodaj jajka, śmietanę i drożdże. Wyrób ciasto.
  • Krok 4

    30 min
    Pozostaw na 0,5 godziny.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrawaj szklanką lub uformuj ręcznie kulki.
  • Krok 6

    5 min
    Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstęp. Posmaruj żółtkiem, możesz posypać makiem lub sezamem.
  • Krok 7

    30 min
    Piecz w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut.
Bułeczki maślane

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z masłem i solą.

Bułeczki maślane

Krok 2 z 7

Drożdże rozprowadź z mlekiem i cukrem i pozostaw do wyrośnięcia.

Bułeczki maślane

Krok 3 z 7

Do mąki dodaj jajka, śmietanę i drożdże. Wyrób ciasto.

Bułeczki maślane

Krok 4 z 7

Pozostaw na 0,5 godziny.

Bułeczki maślane

Krok 5 z 7

Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrawaj szklanką lub uformuj ręcznie kulki.

Bułeczki maślane

Krok 6 z 7

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstęp. Posmaruj żółtkiem, możesz posypać makiem lub sezamem.

Bułeczki maślane

Krok 7 z 7

Piecz w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Jajka
  • Lunch
  • Pieczenie
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem

    Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

    Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Pączki z konfiturą różaną

    Pączki z konfiturą różaną

    1 godz 46 min Średni
  • Miękkie pierniczki

    Miękkie pierniczki

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu