Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bułeczki maślane

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 kostka
Masło
50 g
Drożdże
1 łyżka
Cukier
1 łyżka
Mleko
2 
Jajko
1 szklanka
Kwaśna Śmietana 18%
1 łyżeczka
Sól
2 
Żółtko
5 g
Mak

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
218.64 kcal
Białko
6.35 g
Tłuszcze
11.05 g
Węglowodany
25.95 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z masłem i solą.
Krok 2
5 min
Drożdże rozprowadź z mlekiem i cukrem i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 3
10 min
Do mąki dodaj jajka, śmietanę i drożdże. Wyrób ciasto.
Krok 4
30 min
Pozostaw na 0,5 godziny.
Krok 5
10 min
Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrawaj szklanką lub uformuj ręcznie kulki.
Krok 6
5 min
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstęp. Posmaruj żółtkiem, możesz posypać makiem lub sezamem.
Krok 7
30 min
Piecz w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut.
Bułeczki maślane

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z masłem i solą.

Bułeczki maślane

Krok 2 z 7

Drożdże rozprowadź z mlekiem i cukrem i pozostaw do wyrośnięcia.

Bułeczki maślane

Krok 3 z 7

Do mąki dodaj jajka, śmietanę i drożdże. Wyrób ciasto.

Bułeczki maślane

Krok 4 z 7

Pozostaw na 0,5 godziny.

Bułeczki maślane

Krok 5 z 7

Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrawaj szklanką lub uformuj ręcznie kulki.

Bułeczki maślane

Krok 6 z 7

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstęp. Posmaruj żółtkiem, możesz posypać makiem lub sezamem.

Bułeczki maślane

Krok 7 z 7

Piecz w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut.

Pachnące w całym domu drożdżowe bułeczki maślane, posypane makiem lub sezamem to przyjemność dla całej rodziny! Można zajadać je z serem, wędliną lub dżemem, albo po prostu z masłem. A jeśli zostaną na następny dzień - wystarczy podgrzać je i podać w postaci tostów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika