Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bułeczki maślane
Dodaj do CookBook

Bułeczki maślane

(0)
1 godz 40 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest dagita
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  kostka
Masło
50  g
Drożdże
1  łyżka
Cukier
1  łyżka
Mleko
2 
Jajko
1  szklanka
Kwaśna Śmietana 18%
1  łyżeczka
Sól
2 
Żółtko
5  g
Mak
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26 g
Wartość energetyczna
218.6 kcal
Tłuszcze
11 g
Białko
6.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W czasach, gdy po pieczywo chodzimy codziennie do sklepu lub piekarni, warto od czasu do czasu postawić na własnoręczny wypiek. Pachnące w całym domu drożdżowe bułeczki maślane, posypane makiem lub sezamem to przyjemność dla całej rodziny! Można zajadać je z serem, wędliną lub dżemem, albo po prostu z masłem. A jeśli kilka bułeczek zostanie na następny dzień — wystarczy podgrzać je i podać w postaci tostów.

Przygotowanie bułeczek zajmuje trochę czasu, ale sam przepis na bułeczki maślane jest bardzo prosty. Potrzebujemy jedynie mąki, świeżych drożdży, mleka, masła, cukru, jajek i kwaśnej śmietany. Pierwszym krokiem w przepisie mówiącym, jak zrobić bułeczki maślane jest przygotowanie rozczynu. Wymieszanie drożdży z ciepły mlekiem i cukrem pozwala im rozpocząć pracę na pełnych obrotach. Po kwadransie, gdy rozczyn odstał w ciemnym miejscu, możemy wymieszać go w większym naczyniu z przesianą przez sito mąką, a także z masłem, szczyptą soli, dwoma jajkami i kwaśną śmietaną. Gotowe ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej i klejącej masy. Następnie umieszczamy je z powrotem w misce i pozwalamy mu rosnąć przez około 30 minut.

Po pół godziny, gdy ciasto na bułeczki drożdżowe maślane wystarczająco wyrosło, przekładamy je na blat lub stolnicę. Następnie rozwałkowujemy otrzymane ciasto do grubości około 1 centymetra. Kolejno wykrawamy każdą bułeczkę niedużą szklanką lub formujemy słodkie bułeczki maślane, odrywając kawałki ciasta ręcznie. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu między bułkami, ponieważ ciasto urośnie jeszcze w trakcie pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Zanim nagrzeje się do odpowiedniej temperatury, mamy chwilę czasu, aby przygotować smakowitą kruszonkę, która ozdobi nasze maślane bułeczki. Do jej sporządzenia potrzebujemy jedynie pół szklanki cukru, pół kostki masła i niecałą szklankę mąki pszennej. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą ręcznie aż do uzyskania grudkowatej konsystencji. Następnie smarujemy bułeczki rozkłóconym białkiem lub mlekiem i posypujemy gotową kruszonką. Jeżeli nie chcemy przygotowywać kruszonki, bułeczki przed upieczeniem możemy oprószyć ziarnami sezamu lub maku.

Po około pół godzinie pieczenia nasze bułeczki maślane z kruszonką powinny być idealnie zarumienione i smakowicie pachnące. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z dodatkiem świeżego masła, intensywnie owocowego dżemu lub konfitury. Miłośnikom wytrawnych smaków polecamy bułeczki z domową wędliną, aromatycznym żółtym serem lub wymieszanym ze śmietaną wiejskim twarogiem.

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z masłem i solą.
  • Krok 2

    5 min
    Drożdże rozprowadź z mlekiem i cukrem i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    10 min
    Do mąki dodaj jajka, śmietanę i drożdże. Wyrób ciasto.
  • Krok 4

    30 min
    Pozostaw na 0,5 godziny.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrawaj szklanką lub uformuj ręcznie kulki.
  • Krok 6

    5 min
    Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstęp. Posmaruj żółtkiem, możesz posypać makiem lub sezamem.
  • Krok 7

    30 min
    Piecz w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut.
Bułeczki maślane

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z masłem i solą.

Bułeczki maślane

Krok 2 z 7

Drożdże rozprowadź z mlekiem i cukrem i pozostaw do wyrośnięcia.

Bułeczki maślane

Krok 3 z 7

Do mąki dodaj jajka, śmietanę i drożdże. Wyrób ciasto.

Bułeczki maślane

Krok 4 z 7

Pozostaw na 0,5 godziny.

Bułeczki maślane

Krok 5 z 7

Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrawaj szklanką lub uformuj ręcznie kulki.

Bułeczki maślane

Krok 6 z 7

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstęp. Posmaruj żółtkiem, możesz posypać makiem lub sezamem.

Bułeczki maślane

Krok 7 z 7

Piecz w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Jajka
  • Lunch
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    1 godz 47 min Średni
  • Grillowane bułeczki bao z wędzonym serem kozim

    Grillowane bułeczki bao z wędzonym serem kozim

    10 min Łatwy
  • Mini bułeczki z klopsikami Garden Gourmet w towarzystwie sosu czosnkowego WINIARY

    Mini bułeczki z klopsikami Garden Gourmet w towarzystwie sosu czosnkowego WINIARY

    1 godz 48 min Łatwy
  • Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

    Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

    2 godz 23 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu