Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól oraz wodę. Całość wymieszaj widelcem. Jeżeli chcesz dodać oliwę lub przyprawy, zrób to teraz.
Krok 2
10 min
Kiedy ciasto się połączy, zagnieć je. Gotowe ciasto uformuj w kule, przykryj folią i odstaw na 10 minut.
Krok 3
10 min
Po tym czasie ciasto podziel na kulki i każdą rozwałkuj na cienki placek.
Krok 4
10 min
Podpłomyk smaż na suchej patelni, na średniej mocy. Kiedy zobaczysz, że ciasto zaczyna robić się jasne, a na jego powierzchni pojawiają się bąbelki powietrza, przewróć podpłomyk na drugą stronę. Na placku mogą się pojawić małe ślady przypalenia.
Krok 5
10 min
Aby z podpłomyka zrobić pizzę, należy upieczony placek posmarować wybranym sosem pomidorowym oraz posypać serem. Na wierzchu ułóż dodatki i ewentualnie posyp placek przyprawami. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok. 5-10 minut lub zapiecz na grillu.
Krok 1
z
5
Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól oraz wodę. Całość wymieszaj widelcem. Jeżeli chcesz dodać oliwę lub przyprawy, zrób to teraz.
Krok 2
z
5
Kiedy ciasto się połączy, zagnieć je. Gotowe ciasto uformuj w kule, przykryj folią i odstaw na 10 minut.
Krok 3
z
5
Po tym czasie ciasto podziel na kulki i każdą rozwałkuj na cienki placek.
Krok 4
z
5
Podpłomyk smaż na suchej patelni, na średniej mocy. Kiedy zobaczysz, że ciasto zaczyna robić się jasne, a na jego powierzchni pojawiają się bąbelki powietrza, przewróć podpłomyk na drugą stronę. Na placku mogą się pojawić małe ślady przypalenia.
Krok 5
z
5
Aby z podpłomyka zrobić pizzę, należy upieczony placek posmarować wybranym sosem pomidorowym oraz posypać serem. Na wierzchu ułóż dodatki i ewentualnie posyp placek przyprawami. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok. 5-10 minut lub zapiecz na grillu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1