Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Podpłomyk

3
45min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Woda
1  szczypta
Sól
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sezam

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.59 g
Węglowodany
44.06 g
Tłuszcze
7.36 g
Wartość energetyczna
260.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
5 min
Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól oraz wodę. Całość wymieszaj widelcem. Jeżeli chcesz dodać oliwę lub przyprawy, zrób to teraz.
Krok 2
10 min
Kiedy ciasto się połączy, zagnieć je. Gotowe ciasto uformuj w kule, przykryj folią i odstaw na 10 minut.
Krok 3
10 min
Po tym czasie ciasto podziel na kulki i każdą rozwałkuj na cienki placek.
Krok 4
10 min
Podpłomyk smaż na suchej patelni, na średniej mocy. Kiedy zobaczysz, że ciasto zaczyna robić się jasne, a na jego powierzchni pojawiają się bąbelki powietrza, przewróć podpłomyk na drugą stronę. Na placku mogą się pojawić małe ślady przypalenia.
Krok 5
10 min
Aby z podpłomyka zrobić pizzę, należy upieczony placek posmarować wybranym sosem pomidorowym oraz posypać serem. Na wierzchu ułóż dodatki i ewentualnie posyp placek przyprawami. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok. 5-10 minut lub zapiecz na grillu.
Podpłomyk

Krok 1 z 5

Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól oraz wodę. Całość wymieszaj widelcem. Jeżeli chcesz dodać oliwę lub przyprawy, zrób to teraz.

Podpłomyk

Krok 2 z 5

Kiedy ciasto się połączy, zagnieć je. Gotowe ciasto uformuj w kule, przykryj folią i odstaw na 10 minut.

Podpłomyk

Krok 3 z 5

Po tym czasie ciasto podziel na kulki i każdą rozwałkuj na cienki placek.

Podpłomyk

Krok 4 z 5

Podpłomyk smaż na suchej patelni, na średniej mocy. Kiedy zobaczysz, że ciasto zaczyna robić się jasne, a na jego powierzchni pojawiają się bąbelki powietrza, przewróć podpłomyk na drugą stronę. Na placku mogą się pojawić małe ślady przypalenia.

Podpłomyk

Krok 5 z 5

Aby z podpłomyka zrobić pizzę, należy upieczony placek posmarować wybranym sosem pomidorowym oraz posypać serem. Na wierzchu ułóż dodatki i ewentualnie posyp placek przyprawami. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok. 5-10 minut lub zapiecz na grillu.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika