Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym
1 godz 27 min
Łatwy
2
kostek
3
łyżek
Oliwa z oliwek
500
g
Szynka mielona
1
Cebula
1
Papryka czerwona
250
ml
Przecier pomidorowy
1
łyżka
Koncentrat pomidorowy
1
łyżeczka
Czosnek granulowany
1
łyżeczka
Bazylia
trochę
Cukier
150
g
Ser żółty
trochę
Bazylia świeża
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
200
g
Mąka pszenna pełnoziarnista
15
g
Drożdże
2
łyżek
Olej
1
łyżeczka
Cukier
1
łyżeczka
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
38.84 g
Węglowodany
51.94 g
Tłuszcze
56.07 g
Wartość energetyczna
856.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
87 min
Krok 1
10 min
Wymieszaj w misce mąkę i drożdże, a potem dodaj olej, cukier i sól, i znowu mieszaj. Wyrabiaj ciasto i stopniowo dodawaj wodę. Po wyrobieniu odstaw do wyrośnięcia.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i obsmaż je aż będzie rumiane.
Krok 3
5 min
Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż będzie miękka.
Krok 4
3 min
Do całości dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i całość zalej przecierem pomidorowym.
Krok 5
3 min
Dodaj koncentrat oraz przyprawy.
Krok 6
15 min
Całość duś ok. 15 minut.
Krok 7
2 min
Na koniec dopraw sos pieprzem, solą i cukrem.
Krok 8
10 min
Ciasto drożdżowe rozwałkuj tak, aby miało ok. 0,5 cm grubości. Kolejno pokrój je na 4 kawałki.
Krok 9
3 min
Na środku każdego kawałka ciasta rozprowadź przygotowany sos oraz całość posyp serem.
Krok 10
25 min
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez ok. 15 – 25 min.
Krok 11
1 min
Podawaj z listami świeżej bazylii.
Pomysł na obiad inny niż wszystkie, czyli chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym. Aromatyczny sos z mięsa mielonego i pomidorów rozprowadzamy na cieniutkim cieście drożdżowym, posypujemy serem żółtym i zapiekamy. Podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym udekoruj świeżymi listkami bazylii i zajadaj w rękach – po prostu odrywając kawałki chrupiącego podpłomyka. Pyszność!
Komentarze 1