Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

0
87 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 łyżek
Oliwa z oliwek
500 g
Szynka mielona
1 
Cebula
1 
Papryka czerwona
250 ml
Przecier pomidorowy
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka
Czosnek granulowany
1 łyżeczka
Bazylia
1 trochę
Cukier
150 g
Ser żółty
1 trochę
Bazylia świeża
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
200 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
15 g
Drożdże
2 łyżek
Olej
1 łyżeczka
Cukier
1 łyżeczka
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.94 g
Tłuszcze
56.07 g
Białko
38.84 g
Wartość energetyczna
856.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
10 min
Wymieszaj w misce mąkę i drożdże, a potem dodaj olej, cukier i sól, i znowu mieszaj. Wyrabiaj ciasto i stopniowo dodawaj wodę. Po wyrobieniu odstaw do wyrośnięcia.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i obsmaż je aż będzie rumiane.
Krok 3
5 min
Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż będzie miękka.
Krok 4
3 min
Do całości dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i całość zalej przecierem pomidorowym.
Krok 5
3 min
Dodaj koncentrat oraz przyprawy.
Krok 6
15 min
Całość duś ok. 15 minut.
Krok 7
2 min
Na koniec dopraw sos pieprzem, solą i cukrem.
Krok 8
10 min
Ciasto drożdżowe rozwałkuj tak, aby miało ok. 0,5 cm grubości. Kolejno pokrój je na 4 kawałki.
Krok 9
3 min
Na środku każdego kawałka ciasta rozprowadź przygotowany sos oraz całość posyp serem.
Krok 10
25 min
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez ok. 15 – 25 min.
Krok 11
1 min
Podawaj z listami świeżej bazylii.
Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 1 z 11

Wymieszaj w misce mąkę i drożdże, a potem dodaj olej, cukier i sól, i znowu mieszaj. Wyrabiaj ciasto i stopniowo dodawaj wodę. Po wyrobieniu odstaw do wyrośnięcia.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 2 z 11

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i obsmaż je aż będzie rumiane.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 3 z 11

Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż będzie miękka.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 4 z 11

Do całości dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i całość zalej przecierem pomidorowym.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 5 z 11

Dodaj koncentrat oraz przyprawy.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 6 z 11

Całość duś ok. 15 minut.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 7 z 11

Na koniec dopraw sos pieprzem, solą i cukrem.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 8 z 11

Ciasto drożdżowe rozwałkuj tak, aby miało ok. 0,5 cm grubości. Kolejno pokrój je na 4 kawałki.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 9 z 11

Na środku każdego kawałka ciasta rozprowadź przygotowany sos oraz całość posyp serem.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 10 z 11

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez ok. 15 – 25 min.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 11 z 11

Podawaj z listami świeżej bazylii.

Pomysł na obiad inny niż wszystkie, czyli chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym. Aromatyczny sos z mięsa mielonego i pomidorów rozprowadzamy na cieniutkim cieście drożdżowym, posypujemy serem żółtym i zapiekamy. Podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym udekoruj świeżymi listkami bazylii i zajadaj w rękach – po prostu odrywając kawałki chrupiącego podpłomyka. Pyszność!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika