Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Kostka mięsna WINIARY
3  łyżek
Oliwa z oliwek
500  g
Szynka mielona
1 
Cebula
1 
Papryka czerwona
250  ml
Przecier pomidorowy
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
1  łyżeczka
Bazylia
trochę
Cukier
150  g
Ser żółty
trochę
Bazylia świeża
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
200  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
15  g
Drożdże
2  łyżek
Olej
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
38.84 g
Węglowodany
51.94 g
Tłuszcze
56.07 g
Wartość energetyczna
856.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomysł na obiad inny niż wszystkie, czyli chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym. Aromatyczny sos z mięsa mielonego i pomidorów rozprowadzamy na cieniutkim cieście drożdżowym, posypujemy serem żółtym i zapiekamy. Podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym udekoruj świeżymi listkami bazylii i zajadaj w rękach – po prostu odrywając kawałki chrupiącego podpłomyka. Pyszność!

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    10 min
    Wymieszaj w misce mąkę i drożdże, a potem dodaj olej, cukier i sól, i znowu mieszaj. Wyrabiaj ciasto i stopniowo dodawaj wodę. Po wyrobieniu odstaw do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i obsmaż je aż będzie rumiane.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż będzie miękka.
  • Krok 4

    3 min
    Do całości dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i całość zalej przecierem pomidorowym.
  • Krok 5

    3 min
    Dodaj koncentrat oraz przyprawy.
  • Krok 6

    15 min
    Całość duś ok. 15 minut.
  • Krok 7

    2 min
    Na koniec dopraw sos pieprzem, solą i cukrem.
  • Krok 8

    10 min
    Ciasto drożdżowe rozwałkuj tak, aby miało ok. 0,5 cm grubości. Kolejno pokrój je na 4 kawałki.
  • Krok 9

    3 min
    Na środku każdego kawałka ciasta rozprowadź przygotowany sos oraz całość posyp serem.
  • Krok 10

    25 min
    Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez ok. 15 – 25 min.
  • Krok 11

    1 min
    Podawaj z listami świeżej bazylii.
Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 1 z 11

Wymieszaj w misce mąkę i drożdże, a potem dodaj olej, cukier i sól, i znowu mieszaj. Wyrabiaj ciasto i stopniowo dodawaj wodę. Po wyrobieniu odstaw do wyrośnięcia.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 2 z 11

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i obsmaż je aż będzie rumiane.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 3 z 11

Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż będzie miękka.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 4 z 11

Do całości dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i całość zalej przecierem pomidorowym.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 5 z 11

Dodaj koncentrat oraz przyprawy.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 6 z 11

Całość duś ok. 15 minut.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 7 z 11

Na koniec dopraw sos pieprzem, solą i cukrem.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 8 z 11

Ciasto drożdżowe rozwałkuj tak, aby miało ok. 0,5 cm grubości. Kolejno pokrój je na 4 kawałki.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 9 z 11

Na środku każdego kawałka ciasta rozprowadź przygotowany sos oraz całość posyp serem.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 10 z 11

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez ok. 15 – 25 min.

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Krok 11 z 11

Podawaj z listami świeżej bazylii.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marek

Dzień dobry. Podpłomyki przygotowuje się bez użycia drożdży.

Winiary
Expert

Marku, to jest nasza wersja, lubimy eksperymentować w kuchni :) Możesz dla odmiany oczywiście przygotować swoją wersję podpłomyków - daj nam tutaj znać, jak wyszło danie. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chili con carne

    Chili con carne

    1 godz 6 min Łatwy
  • Zapiekanka mac'n cheese z kurczakiem i brokułami

    Zapiekanka mac'n cheese z kurczakiem i brokułami

    56 min Łatwy
  • Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

    Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

    1 godz 30 min Średni
  • Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

    Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu