Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami
95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
13.6g / 20%
Węglowodany
29.5g / 46%
Tłuszcze
9.8g / 33%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

+

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

Wróć

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

(0)
1 godz 35 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest mlem

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
Sos grzybowy WINIARY
200  ml
Woda
200  g
Kasza gryczana palona
1  łyżeczka
Świeżo mielony pieprz czarny
trochę
Chili świeżo mielone
trochę
Sól
1  pęczek
Koperek
4 
Jajko
100  g
Mozzarella
250  g
Boczniaki
trochę
Masło klarowane (do smażenia)
trochę
Bułka tarka (do posypania formy)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.57 g
Węglowodany
29.47 g
Tłuszcze
9.82 g
Wartość energetyczna
249.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smaczne, grzybowe danie z kaszy gryczanej, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Grzybowa kasza z chrupiącymi boczniakami.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    40 min
    Formę od tortownicy natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Tortownica nie może przeciekać. Można do pieczenia użyć małej formy żaroodpornej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i studzimy. Koperek drobno siekamy. Opakowanie sosu mieszamy z wodą, dodajemy pieprz, chili, koperek, roztrzepane jajko i łączymy wszystkie składniki. Piekarnik nastawiamy na 200°C.
  • Krok 2

    40 min
    Kaszę mieszamy z przygotowanym zimnym sosem, przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 min, kasza powinna wchłonąć cały sos. Wyciągamy, na wierzch układamy mozzarellę pokrojoną w plastry, wbijamy jajka (3- 4 szt.) Z powrotem wkładamy do piekarnika, tylko na tyle, żeby jajka się ścięły. Żółtko powinno być miękkie, ale jak kto lubi, czas ok. 5 – 7 min.
  • Krok 3

    15 min
    W czasie pieczenia kaszy przygotowujemy boczniaki. chrupiące boczniaki Kapelusze grzybów kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy boczniaki (grzyby smażymy porcjami). Rada: grzyby położone na patelni, nie ruszamy, mają się wysmażyć z jednej str. następnie je odwracamy. Boczniaki mają być dobrze zrumienione i chrupiące, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok na papierowym ręcznik. Kaszę grzybową pod kołderką serowo jajeczną podajemy z chrupiącymi boczniakami.
Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

Krok 1 z 3

Formę od tortownicy natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Tortownica nie może przeciekać. Można do pieczenia użyć małej formy żaroodpornej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i studzimy. Koperek drobno siekamy. Opakowanie sosu mieszamy z wodą, dodajemy pieprz, chili, koperek, roztrzepane jajko i łączymy wszystkie składniki. Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

Krok 2 z 3

Kaszę mieszamy z przygotowanym zimnym sosem, przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 min, kasza powinna wchłonąć cały sos. Wyciągamy, na wierzch układamy mozzarellę pokrojoną w plastry, wbijamy jajka (3- 4 szt.) Z powrotem wkładamy do piekarnika, tylko na tyle, żeby jajka się ścięły. Żółtko powinno być miękkie, ale jak kto lubi, czas ok. 5 – 7 min.

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

Krok 3 z 3

W czasie pieczenia kaszy przygotowujemy boczniaki. chrupiące boczniaki Kapelusze grzybów kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy boczniaki (grzyby smażymy porcjami). Rada: grzyby położone na patelni, nie ruszamy, mają się wysmażyć z jednej str. następnie je odwracamy. Boczniaki mają być dobrze zrumienione i chrupiące, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok na papierowym ręcznik. Kaszę grzybową pod kołderką serowo jajeczną podajemy z chrupiącymi boczniakami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jajka
  • Obiad
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

    Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

    1 godz 35 min Łatwy
  • Kashi - sushi z kaszą i warzywami

    Kashi - sushi z kaszą i warzywami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny
  • Klasyczny sernik z rosą

    Klasyczny sernik z rosą

    2 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu