Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami
Dodaj do CookBook

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

(0)
1 godz 35 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
Sos grzybowy WINIARY
200  ml
Woda
200  g
Kasza gryczana palona
1  łyżeczka
Świeżo mielony pieprz czarny
trochę
Chili świeżo mielone
trochę
Sól
1  pęczek
Koperek
4 
Jajko
100  g
Mozzarella
250  g
Boczniaki
trochę
Masło klarowane (do smażenia)
trochę
Bułka tarka (do posypania formy)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.5 g
Wartość energetyczna
249.2 kcal
Tłuszcze
9.8 g
Białko
13.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smaczne, grzybowe danie z kaszy gryczanej, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Grzybowa kasza z chrupiącymi boczniakami.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    40 min
    Formę od tortownicy natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Tortownica nie może przeciekać. Można do pieczenia użyć małej formy żaroodpornej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i studzimy. Koperek drobno siekamy. Opakowanie sosu mieszamy z wodą, dodajemy pieprz, chili, koperek, roztrzepane jajko i łączymy wszystkie składniki. Piekarnik nastawiamy na 200°C.
  • Krok 2

    40 min
    Kaszę mieszamy z przygotowanym zimnym sosem, przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 min, kasza powinna wchłonąć cały sos. Wyciągamy, na wierzch układamy mozzarellę pokrojoną w plastry, wbijamy jajka (3- 4 szt.) Z powrotem wkładamy do piekarnika, tylko na tyle, żeby jajka się ścięły. Żółtko powinno być miękkie, ale jak kto lubi, czas ok. 5 – 7 min.
  • Krok 3

    15 min
    W czasie pieczenia kaszy przygotowujemy boczniaki. chrupiące boczniaki Kapelusze grzybów kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy boczniaki (grzyby smażymy porcjami). Rada: grzyby położone na patelni, nie ruszamy, mają się wysmażyć z jednej str. następnie je odwracamy. Boczniaki mają być dobrze zrumienione i chrupiące, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok na papierowym ręcznik. Kaszę grzybową pod kołderką serowo jajeczną podajemy z chrupiącymi boczniakami.
Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

Krok 1 z 3

Formę od tortownicy natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Tortownica nie może przeciekać. Można do pieczenia użyć małej formy żaroodpornej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i studzimy. Koperek drobno siekamy. Opakowanie sosu mieszamy z wodą, dodajemy pieprz, chili, koperek, roztrzepane jajko i łączymy wszystkie składniki. Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

Krok 2 z 3

Kaszę mieszamy z przygotowanym zimnym sosem, przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 min, kasza powinna wchłonąć cały sos. Wyciągamy, na wierzch układamy mozzarellę pokrojoną w plastry, wbijamy jajka (3- 4 szt.) Z powrotem wkładamy do piekarnika, tylko na tyle, żeby jajka się ścięły. Żółtko powinno być miękkie, ale jak kto lubi, czas ok. 5 – 7 min.

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

Krok 3 z 3

W czasie pieczenia kaszy przygotowujemy boczniaki. chrupiące boczniaki Kapelusze grzybów kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy boczniaki (grzyby smażymy porcjami). Rada: grzyby położone na patelni, nie ruszamy, mają się wysmażyć z jednej str. następnie je odwracamy. Boczniaki mają być dobrze zrumienione i chrupiące, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok na papierowym ręcznik. Kaszę grzybową pod kołderką serowo jajeczną podajemy z chrupiącymi boczniakami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

    Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

    54 min Średni
  • Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

    Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

    1 godz 13 min Średni
  • Zupa grzybowa wigilijna

    Zupa grzybowa wigilijna

    12 godz 39 min Średni
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

    Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

    42 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu