Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną może być świetną alternatywą dla tradycyjnego wigilijnego barszczu z uszkami. Już niewielka ilość suszonych grzybów sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna, a jej zapach rozchodzi się po całym domu. Tak pachną Święta Bożego Narodzenia.
Zwykle wigilijna zupa grzybowa przygotowywana jest z makaronem, na przykład łazankowym, kokardkami czy też świderkami. Tym razem proponuję zastąpić go pęczakiem. Dodatkowym świątecznym urozmaiceniem niech będą także suszone owoce żurawiny dodane do zupy nie tylko dla dekoracji, ale też dla smaku.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
281 min
Krok 1
240 min
Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.
Krok 2
6 min
Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na lekko rozgrzanym oleju.
Krok 3
4 min
Do podduszonej cebulki dodajemy starte na tarce pietruszkę i seler, chwilę smażymy.
Krok 4
20 min
Podlewamy całość wywarem, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 15-20 minut.
Krok 5
8 min
Łyżką cedzakową wyławiamy część grzybów, zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę, miksujemy.
Krok 6
3 min
Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zupę podajemy z kaszą, dekorujemy suszoną żurawiną.
Krok 1
z
6
Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.
Krok 2
z
6
Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na lekko rozgrzanym oleju.
Krok 3
z
6
Do podduszonej cebulki dodajemy starte na tarce pietruszkę i seler, chwilę smażymy.
Krok 4
z
6
Podlewamy całość wywarem, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 15-20 minut.
Krok 5
z
6
Łyżką cedzakową wyławiamy część grzybów, zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę, miksujemy.
Krok 6
z
6
Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zupę podajemy z kaszą, dekorujemy suszoną żurawiną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0