Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Te drożdżowe podpłomyki mają wyjątkowy smak i aromat, bo do ciasta dodajemy drobniutko pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem. Wyrośnięte ciasto, rozwałkowane na płaskie placki, smaży się na grillowej (lub teflonowej) suchej patelni. Podpłomyki można zajadać solo lub z podawać z czym kto lubi: z gorącym czerwonym barszczem lub żurkiem, z grillowanymi warzywami lub porcją mięsa z rusztu.
Przygotowanie
85 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cebulkę ze szczypiorkiem, wlej 300 ml ciepłej wody i olej.
Krok 2
5 min
Wyrób dobrze ciasto, przełóż na stolnicę i ugniataj przez 5 minut.
Krok 3
30 min
Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 4
20 min
Ciasto jeszcze raz wyrób podsypując mąką. Podziel na 16 porcji i każdą rozwałkuj na 15 cm.
Krok 5
20 min
Rozgrzej patelnię, najlepiej grillową i smaż kolejno po 1 minucie z każdej strony.
Krok 1
z
5
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cebulkę ze szczypiorkiem, wlej 300 ml ciepłej wody i olej.
Krok 2
z
5
Wyrób dobrze ciasto, przełóż na stolnicę i ugniataj przez 5 minut.
Krok 3
z
5
Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 4
z
5
Ciasto jeszcze raz wyrób podsypując mąką. Podziel na 16 porcji i każdą rozwałkuj na 15 cm.
Krok 5
z
5
Rozgrzej patelnię, najlepiej grillową i smaż kolejno po 1 minucie z każdej strony.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0