Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Podpłomyki

0
85 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

450 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
7 g
Drożdże suszone
1 łyżeczka
Sól
1 
Dymka
1 Płaska łyżka
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
15.64 g
Węglowodany
81.96 g
Wartość energetyczna
407.07 kcal
Tłuszcze
4.95 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cebulkę ze szczypiorkiem, wlej 300 ml ciepłej wody i olej.
Krok 2
5 min
Wyrób dobrze ciasto, przełóż na stolnicę i ugniataj przez 5 minut.
Krok 3
30 min
Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 4
20 min
Ciasto jeszcze raz wyrób podsypując mąką. Podziel na 16 porcji i każdą rozwałkuj na 15 cm.
Krok 5
20 min
Rozgrzej patelnię, najlepiej grillową i smaż kolejno po 1 minucie z każdej strony.
Podpłomyki

Krok 1 z 5

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cebulkę ze szczypiorkiem, wlej 300 ml ciepłej wody i olej.

Podpłomyki

Krok 2 z 5

Wyrób dobrze ciasto, przełóż na stolnicę i ugniataj przez 5 minut.

Podpłomyki

Krok 3 z 5

Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Podpłomyki

Krok 4 z 5

Ciasto jeszcze raz wyrób podsypując mąką. Podziel na 16 porcji i każdą rozwałkuj na 15 cm.

Podpłomyki

Krok 5 z 5

Rozgrzej patelnię, najlepiej grillową i smaż kolejno po 1 minucie z każdej strony.

Te drożdżowe podpłomyki mają wyjątkowy smak i aromat, bo do ciasta dodajemy drobniutko pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem. Wyrośnięte ciasto, rozwałkowane na płaskie placki, smaży się na grillowej (lub teflonowej) suchej patelni. Podpłomyki można zajadać solo lub z podawać z czym kto lubi: z gorącym czerwonym barszczem lub żurkiem, z grillowanymi warzywami lub porcją mięsa z rusztu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika