Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Podpłomyki

Podpłomyki

(1)
1 godz 25 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
450  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
7  g
Drożdże suszone
1  łyżeczka
Sól
1 
Dymka
1  Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.64 g
Węglowodany
81.96 g
Tłuszcze
4.95 g
Wartość energetyczna
407.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Te drożdżowe podpłomyki mają wyjątkowy smak i aromat, bo do ciasta dodajemy drobniutko pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem. Wyrośnięte ciasto, rozwałkowane na płaskie placki, smaży się na grillowej (lub teflonowej) suchej patelni. Podpłomyki można zajadać solo lub z podawać z czym kto lubi: z gorącym czerwonym barszczem lub żurkiem, z grillowanymi warzywami lub porcją mięsa z rusztu.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cebulkę ze szczypiorkiem, wlej 300 ml ciepłej wody i olej.
  • Krok 2

    5 min
    Wyrób dobrze ciasto, przełóż na stolnicę i ugniataj przez 5 minut.
  • Krok 3

    30 min
    Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Krok 4

    20 min
    Ciasto jeszcze raz wyrób podsypując mąką. Podziel na 16 porcji i każdą rozwałkuj na 15 cm.
  • Krok 5

    20 min
    Rozgrzej patelnię, najlepiej grillową i smaż kolejno po 1 minucie z każdej strony.
Podpłomyki

Krok 1 z 5

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cebulkę ze szczypiorkiem, wlej 300 ml ciepłej wody i olej.

Podpłomyki

Krok 2 z 5

Wyrób dobrze ciasto, przełóż na stolnicę i ugniataj przez 5 minut.

Podpłomyki

Krok 3 z 5

Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Podpłomyki

Krok 4 z 5

Ciasto jeszcze raz wyrób podsypując mąką. Podziel na 16 porcji i każdą rozwałkuj na 15 cm.

Podpłomyki

Krok 5 z 5

Rozgrzej patelnię, najlepiej grillową i smaż kolejno po 1 minucie z każdej strony.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kolacja
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pączki z konfiturą różaną

    Pączki z konfiturą różaną

    1 godz 46 min Średni
  • Ciasto na pizzę

    Ciasto na pizzę

    1 godz 20 min Łatwy
  • Bułeczki z majonezem

    Bułeczki z majonezem

    2 godz 10 min Średni
  • Babka drożdżowa

    Babka drożdżowa

    1 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu