Podpłomyki
85min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
15.64 g
Węglowodany
81.96 g
Tłuszcze
4.95 g
Wartość energetyczna
407.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
85 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cebulkę ze szczypiorkiem, wlej 300 ml ciepłej wody i olej.
Krok 2
5 min
Wyrób dobrze ciasto, przełóż na stolnicę i ugniataj przez 5 minut.
Krok 3
30 min
Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 4
20 min
Ciasto jeszcze raz wyrób podsypując mąką. Podziel na 16 porcji i każdą rozwałkuj na 15 cm.
Krok 5
20 min
Rozgrzej patelnię, najlepiej grillową i smaż kolejno po 1 minucie z każdej strony.
Te drożdżowe podpłomyki mają wyjątkowy smak i aromat, bo do ciasta dodajemy drobniutko pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem. Wyrośnięte ciasto, rozwałkowane na płaskie placki, smaży się na grillowej (lub teflonowej) suchej patelni. Podpłomyki można zajadać solo lub z podawać z czym kto lubi: z gorącym czerwonym barszczem lub żurkiem, z grillowanymi warzywami lub porcją mięsa z rusztu.
Komentarze 0