Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przyprawy Winiary

Pomysły na dania z czarnuszką

Czarnuszka świetnie nadaje się, jako składnik śniadaniowych past lub fantazyjnej jajecznicy. Można też doprawiać nią twarożki, smażone sery i inne. Oto przepisy!

Przepisy 3
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

1 godz Średni
Jajka w cieście francuskim

Jajka w cieście francuskim

35 min Łatwy
Szybka sałatka z rukolą

Szybka sałatka z rukolą

35 min Łatwy

Jej zapach kojarzy nam się zazwyczaj ze świeżym pieczywem, ale z dodatkiem czarnuszki (czarnego kminu) możemy przyrządzić nie tylko domowe chleby, bułki, rogale i kołacze. Jej maleńkie, czarne ziarenka o korzennym zapachu i gorzkawym smaku, przypominającym nieco paloną kawę, warto dodawać do jak największej ilości potraw. Z czarnuszką pysznie smakują zwłaszcza jajka – w postaci śniadaniowych past lub fantazyjnej jajecznicy, ale można doprawiać nią także twarożki z dodatkiem warzyw, smażone sery, kompozycje z fetą, sałatki czy rozmaite dipy. Mielona czarnuszka świetnie sprawdza się w kuchni jako zamiennik czarnego pieprzu – jest równie pikantna, a nie podrażnia żołądka.

Wartości odżywcze i właściwości

Regularnie spożywana czarnuszka, dzięki substancjom aktywnym, może wpływać pozytywnie na układ odpornościowy i pomagać oczyścić organizm z toksyn. Może także działać moczopędnie i rozkurczowo. Czarnuszka zawiera flawonoidy. Olej z czarnuszki jest polecany osobom ze zmianami skórnymi (np. trądzikiem). Przypisuje się jej także działanie antydepresyjne i uspokajające. Czarnuszka zmniejsza też stres oksydacyjny.

Ciekawostki

Czarnuszka może być stosowana zewnętrznie i wewnętrznie: jako przyprawa w kuchni, w postaci naparu, oleju czy nalewki.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu