Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Nabiał

Jajka

Jajka w lodówce ma każdy porządny kucharz czy kucharka. Zaopatrz w nie także i swoją, i przyrządzaj dania z jajkiem w roli głównej! Sprawdź przepisy!

  • Białka
  • Żółtka

Przepisy 1292

Palce czarownicy (wiedźmy)

Palce czarownicy (wiedźmy)

50 min Średni
Pasta jajeczna z porem i żółtym serem

Pasta jajeczna z porem i żółtym serem

20 min Łatwy
Makaron z jajkiem i serem

Makaron z jajkiem i serem

75 ze 100
15 min Łatwy
Kopytka z sosem myśliwskim

Kopytka z sosem myśliwskim

100 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane

100 ze 100
52 min Łatwy
Jajka faszerowane w skorupkach z majonezem i koperkiem

Jajka faszerowane w skorupkach z majonezem i koperkiem

20 min Łatwy
Gazpacho z jajkiem

Gazpacho z jajkiem

1 godz 24 min Łatwy
Sałatka z pieczonym kurczakiem

Sałatka z pieczonym kurczakiem

32 min Łatwy
Zapiekanka z makaronem i pulpecikami w sosie

Zapiekanka z makaronem i pulpecikami w sosie

25 ze 100
1 godz 18 min Łatwy
Aromatyczna wołowina z patelni

Aromatyczna wołowina z patelni

95 ze 100
30 min Łatwy
Knedle z jagodami

Knedle z jagodami

85 ze 100
1 godz 26 min Łatwy
Lazania z brokułem i rybą

Lazania z brokułem i rybą

40 ze 100
1 godz 35 min Łatwy
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

30 ze 100
56 min Łatwy
Tacos ze smażoną fasolą i jajkiem

Tacos ze smażoną fasolą i jajkiem

60 ze 100
43 min Średni
Pomidory faszerowane z szynką

Pomidory faszerowane z szynką

90 ze 100
38 min Łatwy
Pieczeń świąteczna

Pieczeń świąteczna

45 ze 100
2 godz Łatwy
Schab po warszawsku

Schab po warszawsku

25 ze 100
55 min Łatwy
Sandwich z jajkiem

Sandwich z jajkiem

70 ze 100
17 min Łatwy
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

45 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Kotlety mielone z warzywami

Kotlety mielone z warzywami

40 ze 100
40 min Łatwy
Kotlet devolay (de volaille)

Kotlet devolay (de volaille)

50 ze 100
45 min Średni
Placki po cygańsku

Placki po cygańsku

60 ze 100
1 godz 28 min Łatwy
Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

55 ze 100
1 godz Średni
Pyszne mięsko na świąteczny obiad

Pyszne mięsko na świąteczny obiad

35 ze 100
1 godz 35 min Łatwy
Filety z kurczaka w boczku

Filety z kurczaka w boczku

65 ze 100
43 min Łatwy
Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

70 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

60 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Tortilla ziemniaczana

Tortilla ziemniaczana

40 ze 100
45 min Łatwy
Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

95 ze 100
1 godz 27 min Łatwy
Mielone w bułce

Mielone w bułce

70 ze 100
43 min Łatwy
Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

35 ze 100
1 godz Łatwy
Ziemniaczane kule z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Ziemniaczane kule z mozzarellą w sosie pieczarkowym

75 ze 100
30 min Łatwy
Naleśniki z sosem truskawkowym

Naleśniki z sosem truskawkowym

45 ze 100
43 min Średni
Kotlety z ryżem w sosie pomidorowym

Kotlety z ryżem w sosie pomidorowym

50 ze 100
55 min Łatwy
Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

50 ze 100
2 godz 22 min Łatwy
Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą

60 ze 100
1 godz 22 min Łatwy
De volaille ze szpinakiem

De volaille ze szpinakiem

70 ze 100
40 min Łatwy
Kluski francuskie z sosem mięsnym

Kluski francuskie z sosem mięsnym

40 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Placuszki z cukinią bez mąki

Placuszki z cukinią bez mąki

75 ze 100
26 min Łatwy
Omlet japoński tamago-yaki

Omlet japoński tamago-yaki

15 min Łatwy
Laksa

Laksa

13 min Łatwy
Pierś z kurczaka moczona w mleku

Pierś z kurczaka moczona w mleku

60 ze 100
53 min Łatwy
Murzynek gotowany

Murzynek gotowany

1 godz 6 min Łatwy
Kotlety mielone z kapustą pekińską

Kotlety mielone z kapustą pekińską

35 ze 100
28 min Łatwy
Klopsiki w sosie pieczeniowym

Klopsiki w sosie pieczeniowym

45 ze 100
36 min Łatwy
Zapiekane naleśniki z farszem z boczku i sera

Zapiekane naleśniki z farszem z boczku i sera

35 ze 100
1 godz 27 min Łatwy
Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

95 ze 100
22 min Łatwy
Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

50 min Łatwy
Naleśniki z parówkami jak krokiety

Naleśniki z parówkami jak krokiety

45 ze 100
50 min Łatwy
Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

95 ze 100
1 godz 43 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Jajka – uniwersalny produkt na każdą okazję 

Jajko to produkt, który większość z nas zawsze ma w lodówce. Nic dziwnego! Jest składnikiem, który może stanowić podstawę śniadań, obiadów i kolacji. Mało tego! Wykorzystuje się je bardzo często przy pieczeniu ciast, a także przygotowywaniu deserów, więc możemy z ich udziałem przygotować także deser czy podwieczorek. I choć można je przyrządzić w naprawdę prosty sposób – bo wystarczy ugotować lub usmażyć – nie brakuje przepisów z jajkami, które ten zwyczajny produkt spożywczy potrafią zamienić w małe dzieło kulinarnej sztuki. 

Podstawowe przepisy z jajkami 

Możemy je ugotować – na twardo, miękko lub gdzieś pomiędzy. Możemy je rozbić na patelnię i przyrządzić jajka sadzone. Możemy też je rozmieszać i usmażyć jajecznicę – ta może być bardzo prosta, z niewielkim dodatkiem tłuszczu, na przykład masła, ale może też zawierać całą masę różnych dodatków – szynkę, kiełbasę, pieczarki, pomidory, cebulę, szczypiorek i inne, w różnych konfiguracjach. Trochę więcej wprawy wymaga przyrządzenie omletu – zwłaszcza że wersji tej potrawy z jajkami znajdziemy bardzo dużo. Tu zresztą też zakres dodatków jest ogromny. 

Faszerowane 

Faszerowane jajka to idealna przekąska na imprezowy stół. Świetnie się prezentują, a dzięki różnego rodzaju farszom możemy uzyskać wyśmienite, często zaskakujące smaki. Zwykle przyrządza się je, przekrawając ugotowane na pół, wyciągając żółtko, mieszając je z farszem i nakładając go na każdą z połówek. Przepisów z faszerowanymi jajkami jest zaskakująco wiele, ponieważ składników farszu jest co niemiara: pieczarki i inne grzyby, szpinak, papryka, szynka, kawior, łosoś – długo można by wymieniać. A jeśli chcesz zrobić jeszcze większe wrażenie, przygotuj faszerowane jajka przepiórcze! Wymagają większej precyzji i cierpliwości, ale efekt jest ich wart. 

W wielu odsłonach 

Jakby tego było mało, możemy przyrządzić jedną z wielu bardziej złożonych potraw z jajkami. To na przykład kotleciki z kaszy jaglanej i jajek, żurek z grzybami i jajkami, sałatka z białą kiełbasą i jajkami, babeczki majonezowe z kremem malinowym. Pomysłów na ten składnik jest od groma, więc warto je przejrzeć i znaleźć inspiracje. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu