Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką
1 godz 35 min
Łatwy
1
łyżeczka
200
g
Masło
160
g
Cukier
4
Jajko
200
g
Mąka pszenna
40
g
Mąka ziemniaczana
1
szczypta
Sól
150
g
Mąka pszenna
100
g
Masło
50
g
Cukier
600
g
Brzoskwinie
.
Wartości odżywcze
Białko
8.21 g
Węglowodany
55.48 g
Tłuszcze
27.27 g
Wartość energetyczna
482 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
95 min
Krok 1
5 min
Brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki.
Krok 2
5 min
Do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia.
Krok 3
10 min
Kruszonka: wszystkie składniki posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
Krok 4
10 min
Masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli i dalej ucierając wbijać po jednym jajku.
Krok 5
5 min
Do ubitej masy dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać szpatułką, do połączenia składników.
Krok 6
10 min
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.
Krok 7
5 min
Piec w temp. 175st.C przez ok.45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Doskonały, wypróbowany przepis na ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką . Szybkie i łatwe do wykonania, a dzięki temu, że użyjesz proszku do pieczenia WINIARY na pewno pięknie ci wyrośnie. Niesamowity zapach pieczonego ciasta i smak sprawia, że szybko zniknie zaraz po upieczeniu.
Jak przygotować ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką ? Weź 600 gramów brzoskwiń, przepołów owoce i usuń z nich pestki. Następnie do miski przesiej przez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia WINIARY. Masło utrzyj mikserem, dodaj do niego cukier i szczyptę soli. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. Kiedy składniki masy się połączą, dodaj przesiane mąki z proszkiem i wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę: posiekaj wszystkie składniki (mąkę, masło i cukier), następnie rozetrzyj je między palcami na kruszonkę.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Umieść na nim ciasto, następnie owoce (rozcięciami ku górze), na wierzchu kruszonkę. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Po tym czasie wbij w ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszoną patyk (wykałaczkę). Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Prezentowany tu przepis na ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszoną jest uniwersalny. Choć opisaliśmy go na przykładzie brzoskwiń, z powodzeniem możesz zastępować je innymi owocami.
Jak przygotować ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką ? Weź 600 gramów brzoskwiń, przepołów owoce i usuń z nich pestki. Następnie do miski przesiej przez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia WINIARY. Masło utrzyj mikserem, dodaj do niego cukier i szczyptę soli. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. Kiedy składniki masy się połączą, dodaj przesiane mąki z proszkiem i wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę: posiekaj wszystkie składniki (mąkę, masło i cukier), następnie rozetrzyj je między palcami na kruszonkę.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Umieść na nim ciasto, następnie owoce (rozcięciami ku górze), na wierzchu kruszonkę. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Po tym czasie wbij w ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszoną patyk (wykałaczkę). Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Prezentowany tu przepis na ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszoną jest uniwersalny. Choć opisaliśmy go na przykładzie brzoskwiń, z powodzeniem możesz zastępować je innymi owocami.
Komentarze 1