Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

0
95 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
200 g
Masło
160 g
Cukier
4 
Jajko
200 g
Mąka pszenna
40 g
Mąka ziemniaczana
1 szczypta
Sól
150 g
Mąka pszenna
100 g
Masło
50 g
Cukier
600 g
Brzoskwinie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.21 g
Węglowodany
55.48 g
Tłuszcze
27.27 g
Wartość energetyczna
482 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
5 min
Brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki.
Krok 2
5 min
Do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia.
Krok 3
10 min
Kruszonka: wszystkie składniki posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
Krok 4
10 min
Masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli i dalej ucierając wbijać po jednym jajku.
Krok 5
5 min
Do ubitej masy dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać szpatułką, do połączenia składników.
Krok 6
10 min
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.
Krok 7
5 min
Piec w temp. 175st.C przez ok.45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 1 z 7

Brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 2 z 7

Do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 3 z 7

Kruszonka: wszystkie składniki posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 4 z 7

Masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli i dalej ucierając wbijać po jednym jajku.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 5 z 7

Do ubitej masy dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać szpatułką, do połączenia składników.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 6 z 7

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 7 z 7

Piec w temp. 175st.C przez ok.45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Doskonały, wypróbowany przepis na ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką . Szybkie i łatwe do wykonania, a dzięki temu, że użyjesz proszku do pieczenia WINIARY na pewno pięknie ci wyrośnie. Niesamowity zapach pieczonego ciasta i smak sprawia, że szybko zniknie zaraz po upieczeniu.

Jak przygotować ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką ? Weź 600 gramów brzoskwiń, przepołów owoce i usuń z nich pestki. Następnie do miski przesiej przez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia WINIARY. Masło utrzyj mikserem, dodaj do niego cukier i szczyptę soli. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. Kiedy składniki masy się połączą, dodaj przesiane mąki z proszkiem i wymieszaj.

Przygotuj kruszonkę: posiekaj wszystkie składniki (mąkę, masło i cukier), następnie rozetrzyj je między palcami na kruszonkę.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Umieść na nim ciasto, następnie owoce (rozcięciami ku górze), na wierzchu kruszonkę. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Po tym czasie wbij w ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszoną patyk (wykałaczkę). Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe.

Prezentowany tu przepis na ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszoną jest uniwersalny. Choć opisaliśmy go na przykładzie brzoskwiń, z powodzeniem możesz zastępować je innymi owocami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika