Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

(1)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Halia

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
200  g
Masło
160  g
Cukier
4 
Jajko
200  g
Mąka pszenna
40  g
Mąka ziemniaczana
1  szczypta
Sól
150  g
Mąka pszenna
100  g
Masło
50  g
Cukier
600  g
Brzoskwinie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.21 g
Węglowodany
55.48 g
Tłuszcze
27.27 g
Wartość energetyczna
482 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Doskonały, wypróbowany przepis na ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką . Szybkie i łatwe do wykonania, a dzięki temu, że użyjesz proszku do pieczenia WINIARY na pewno pięknie ci wyrośnie. Niesamowity zapach pieczonego ciasta i smak sprawia, że szybko zniknie zaraz po upieczeniu.

Jak przygotować ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką ? Weź 600 gramów brzoskwiń, przepołów owoce i usuń z nich pestki. Następnie do miski przesiej przez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia WINIARY. Masło utrzyj mikserem, dodaj do niego cukier i szczyptę soli. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. Kiedy składniki masy się połączą, dodaj przesiane mąki z proszkiem i wymieszaj.

Przygotuj kruszonkę: posiekaj wszystkie składniki (mąkę, masło i cukier), następnie rozetrzyj je między palcami na kruszonkę.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Umieść na nim ciasto, następnie owoce (rozcięciami ku górze), na wierzchu kruszonkę. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Po tym czasie wbij w ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszoną patyk (wykałaczkę). Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe.

Prezentowany tu przepis na ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszoną jest uniwersalny. Choć opisaliśmy go na przykładzie brzoskwiń, z powodzeniem możesz zastępować je innymi owocami.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    5 min
    Brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki.
  • Krok 2

    5 min
    Do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia.
  • Krok 3

    10 min
    Kruszonka: wszystkie składniki posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
  • Krok 4

    10 min
    Masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli i dalej ucierając wbijać po jednym jajku.
  • Krok 5

    5 min
    Do ubitej masy dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać szpatułką, do połączenia składników.
  • Krok 6

    10 min
    Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.
  • Krok 7

    5 min
    Piec w temp. 175st.C przez ok.45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 1 z 7

Brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 2 z 7

Do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 3 z 7

Kruszonka: wszystkie składniki posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 4 z 7

Masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli i dalej ucierając wbijać po jednym jajku.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 5 z 7

Do ubitej masy dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać szpatułką, do połączenia składników.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 6 z 7

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Krok 7 z 7

Piec w temp. 175st.C przez ok.45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Aluś

Szmelc przepis opisany jak dla ludzi z adhd.krok 1,krok 2 krok 3 a czytając dalej zacząć trzeba od końca czyli od utarcia masła.jeszcze te powtarzające się proporcję. Ciasto wyszło mi bio odrazy z piekarnika do kosza z bio.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy
  • Ciasto z czereśniami do góry nogami

    Ciasto z czereśniami do góry nogami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Sernik cielaczek

    Sernik cielaczek

    1 godz Łatwy
  • Sernik z kakaową kruszonką i malinami

    Sernik z kakaową kruszonką i malinami

    2 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu