Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wraz z pojawieniem się w sklepach sezonowych warzyw powstaje możliwość wypróbowania nowych przepisów na sałatki. To najlepszy sposób na to, by dostarczyć sobie niezbędnych składników odżywczych, a przy tym posilić się czymś lekkim, niskokalorycznym i przede wszystkim smacznym. Dlatego też warstwowa sałatka to wiosenna doskonała propozycja dla miłośników chrupiących warzyw!
To uniwersalny przepis na różne okazje. Z powodzeniem możesz ją wykorzystać jako element zdrowego drugiego śniadania do pracy lub szkoły, ale sprawdzi się też jako pyszna dekoracja wielkanocnego menu. Możesz ją przygotować także do pieczonych mięs. Świetnie komponuje się zwłaszcza z tymi z grilla.
Dzięki warstwowemu układaniu poszczególnych składników sałatka stanie się ozdobą każdego stołu. Smakuje równie dobrze, jak wygląda. Do jej wykonania potrzeba mało czasu i tylko kilka prostych składników. Wśród nich można wymienić zielony groszek, jajka gotowane na twardo, sałatę rzymską, paprykę, rzodkiewkę i czerwoną cebulę. Charakterystycznego smaku nadaje jej podsmażony boczek, który może nawet przybrać bardziej kruchą niż soczystą formę. Wszystko zależy od tego, co lubisz!
Warstwową sałatkę wykończ Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Możesz ją ułożyć zarówno w jednym dużym naczyniu (najlepiej przezroczystej misce), jak i w mniejszych salaterkach tworzących gotowe porcje. Poszczególne warstwy układaj w dowolnej kolejności. Wierzch możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
Przygotowanie
50 min
Krok 1
20 min
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozłóż plastry boczku na papierze do pieczenia i piecz około 10-15 minut. Ostudź.
Krok 2
10 min
Paprykę i cebulę umyj, a następnie pokrój w kostkę. Jajka ugotowane na twardo i obrane pokrój w ósemki. Umytą rzodkiewkę pokrój w plasterki.
Krok 3
3 min
Rozmrożony groszek przepłucz pod bieżącą wodą na sicie.
Krok 4
2 min
Majonez Dekoracyjny WINIARY zmiksuj z rozmarynem, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
15 min
Przygotuj 6 szklanek do podania. W każdej umieść w pionie liść sałaty. Następnie układaj dowolnie warstwy poszczególnych składników, każdą z warstw poprzedzając warstwą majonezu.
Krok 1
z
5
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozłóż plastry boczku na papierze do pieczenia i piecz około 10-15 minut. Ostudź.
Krok 2
z
5
Paprykę i cebulę umyj, a następnie pokrój w kostkę. Jajka ugotowane na twardo i obrane pokrój w ósemki. Umytą rzodkiewkę pokrój w plasterki.
Krok 3
z
5
Rozmrożony groszek przepłucz pod bieżącą wodą na sicie.
Krok 4
z
5
Majonez Dekoracyjny WINIARY zmiksuj z rozmarynem, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
z
5
Przygotuj 6 szklanek do podania. W każdej umieść w pionie liść sałaty. Następnie układaj dowolnie warstwy poszczególnych składników, każdą z warstw poprzedzając warstwą majonezu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0