Warstwowa sałatka
50min
Łatwy
6
łyżek
1
paczka
Groszek mrożony
1
główka
Sałata rzymska
3
Cebula czerwona
1
pęczek
Rzodkiewka
6
Jajko gotowane na twardo
2
Papryka czerwona
6
plastrów
Boczek wędzony
3
łyżeczek
Rozmaryn
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
14.25 g
Węglowodany
21.39 g
Tłuszcze
25.97 g
Wartość energetyczna
357.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
20 min
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozłóż plastry boczku na papierze do pieczenia i piecz około 10-15 minut. Ostudź.
Krok 2
10 min
Paprykę i cebulę umyj, a następnie pokrój w kostkę. Jajka ugotowane na twardo i obrane pokrój w ósemki. Umytą rzodkiewkę pokrój w plasterki.
Krok 3
3 min
Rozmrożony groszek przepłucz pod bieżącą wodą na sicie.
Krok 4
2 min
Majonez Dekoracyjny WINIARY zmiksuj z rozmarynem, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
15 min
Przygotuj 6 szklanek do podania. W każdej umieść w pionie liść sałaty. Następnie układaj dowolnie warstwy poszczególnych składników, każdą z warstw poprzedzając warstwą majonezu.
Wraz z pojawieniem się w sklepach sezonowych warzyw powstaje możliwość
wypróbowania nowych przepisów na sałatki. To najlepszy sposób na to, by
dostarczyć sobie niezbędnych składników odżywczych, a przy tym posilić się czymś
lekkim, niskokalorycznym i przede wszystkim smacznym. Dlatego też warstwowa
sałatka to wiosenna doskonała propozycja dla miłośników chrupiących warzyw!
To uniwersalny przepis na różne okazje. Z powodzeniem możesz ją wykorzystać jako
element zdrowego drugiego śniadania do pracy lub szkoły, ale sprawdzi się też jako
pyszna dekoracja wielkanocnego menu. Możesz ją przygotować także do pieczonych
mięs. Świetnie komponuje się zwłaszcza z tymi z grilla.
Dzięki warstwowemu układaniu poszczególnych składników sałatka stanie się
ozdobą każdego stołu. Smakuje równie dobrze, jak wygląda. Do jej wykonania
potrzeba mało czasu i tylko kilka prostych składników. Wśród nich można wymienić
zielony groszek, jajka gotowane na twardo, sałatę rzymską, paprykę, rzodkiewkę i
czerwoną cebulę. Charakterystycznego smaku nadaje jej podsmażony boczek, który
może nawet przybrać bardziej kruchą niż soczystą formę. Wszystko zależy od tego,
co lubisz!
Warstwową sałatkę wykończ Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Możesz ją ułożyć
zarówno w jednym dużym naczyniu (najlepiej przezroczystej misce), jak i w
mniejszych salaterkach tworzących gotowe porcje. Poszczególne warstwy układaj w
dowolnej kolejności. Wierzch możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
wypróbowania nowych przepisów na sałatki. To najlepszy sposób na to, by
dostarczyć sobie niezbędnych składników odżywczych, a przy tym posilić się czymś
lekkim, niskokalorycznym i przede wszystkim smacznym. Dlatego też warstwowa
sałatka to wiosenna doskonała propozycja dla miłośników chrupiących warzyw!
To uniwersalny przepis na różne okazje. Z powodzeniem możesz ją wykorzystać jako
element zdrowego drugiego śniadania do pracy lub szkoły, ale sprawdzi się też jako
pyszna dekoracja wielkanocnego menu. Możesz ją przygotować także do pieczonych
mięs. Świetnie komponuje się zwłaszcza z tymi z grilla.
Dzięki warstwowemu układaniu poszczególnych składników sałatka stanie się
ozdobą każdego stołu. Smakuje równie dobrze, jak wygląda. Do jej wykonania
potrzeba mało czasu i tylko kilka prostych składników. Wśród nich można wymienić
zielony groszek, jajka gotowane na twardo, sałatę rzymską, paprykę, rzodkiewkę i
czerwoną cebulę. Charakterystycznego smaku nadaje jej podsmażony boczek, który
może nawet przybrać bardziej kruchą niż soczystą formę. Wszystko zależy od tego,
co lubisz!
Warstwową sałatkę wykończ Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Możesz ją ułożyć
zarówno w jednym dużym naczyniu (najlepiej przezroczystej misce), jak i w
mniejszych salaterkach tworzących gotowe porcje. Poszczególne warstwy układaj w
dowolnej kolejności. Wierzch możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze 0