Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zazwyczaj sałatka warstwowa kojarzy nam się z podaniem w szklanym naczyniu aby widoczne były poszczególne jej warstwy, a rodzaje warstw to już indywidualna interpretacja każdej pani domu. Ja zapraszam na sałatkę warstwową na półmisku (poziomą), która również wygląda efektownie. Ułożone obok siebie gotowane ziemniaki z koperkiem, pomidory i fasolkz szparagowa, a całość doprawiona solą, pieprzem i sosem czosnkowym Winiary,... tylko parę składników a efekt smaczny i kolorowy.
Można ją przyrządzać na co dzień i od święta,... kiedy tylko mamy ochotę, bo składniki tanie, proste a smakuje wybornie. Jeśli akurat nie mamy gotowego sosu czosnkowego Winiary, można go zastąpić majonezem Winiary zmieszanym z łyżką jogurtu naturalnego i ze zmiażdżonym ząbkiem lub nawet dwoma ząbkami czosnku. Tak przygotowany majonez też sprawdza się idealnie.
Przygotowanie
70 min
Krok 1
50 min
Ziemniaki ugotować w wodzie bez soli, wraz ze skórką.<br/>Po ugotowaniu ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 2
4 min
Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Zmieszać z ziemniakami i ok. 4 - 5 łyżkami sosu czosnkowego.<br/>Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
9 min
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Można też w cienkie półplasterki - wg. uznania.<br/>Fasolę osączyć z zalewy.
Krok 4
5 min
Na środek półmiska wyłożyć ziemniaki z koperkiem i sosem, potem z obu stron ułożyć pomidory i na koniec po bokach warstwy fasolki szparagowej.
Krok 5
2 min
Pomidory oprószyć delikatnie solą i pieprzem, a na ziemniaki wycisnąć jeszcze obficie porcję sosu czosnkowego.
Krok 1
z
5
Ziemniaki ugotować w wodzie bez soli, wraz ze skórką.<br/>Po ugotowaniu ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 2
z
5
Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Zmieszać z ziemniakami i ok. 4 - 5 łyżkami sosu czosnkowego.<br/>Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
z
5
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Można też w cienkie półplasterki - wg. uznania.<br/>Fasolę osączyć z zalewy.
Krok 4
z
5
Na środek półmiska wyłożyć ziemniaki z koperkiem i sosem, potem z obu stron ułożyć pomidory i na koniec po bokach warstwy fasolki szparagowej.
Krok 5
z
5
Pomidory oprószyć delikatnie solą i pieprzem, a na ziemniaki wycisnąć jeszcze obficie porcję sosu czosnkowego.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0