Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka z czerstwego pieczywa i jajek

0
55min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Czerstwe pieczywo
8 
Jajka (na dużą ilość pieczywa)
1 pęczek
Szczypiorek
4 ząbków
Czosnek
500 ml
Mleko
1 trochę
Pomidorki koktajlowe
1 szczypta
Sól do smaku
1 szczypta
Pieprz do smaku
1 szczypta
Gałka muszkatołowa do smaku
50 g
Ser żółty
3 łyżek
Twarożek kanapkowy
3 łyżek
Śmietana 18%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.81 g
Węglowodany
32.25 g
Tłuszcze
18.84 g
Wartość energetyczna
377.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
10 min
Pieczywo pokrój w kostkę. Czosnek i szczypiorek posiekaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko z jajkami, posiekanym szczypiorkiem oraz czosnkiem. Dodaj łyżkę buliony warzywnego Winiary oraz dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
5 min
Masę jajeczną dokładnie połącz i wymieszaj z pokrojonym pieczywem. Foremkę do zapiekania posmaruj oliwą a następnie przelej do niej jajka z pieczywem, rozłóż równomiernie.
Krok 3
35 min
Twarożek wymieszaj ze śmietaną a pomidorki pokrój na pół. Dodaj do zapiekanki kleksy z twarożku oraz posyp całość pomidorkami. Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez ok 30min.
Krok 4
5 min
Świetnie pasuje jako danie śniadaniowe albo dodatek do innych potraw.
Zapiekanka z czerstwego pieczywa i jajek

Krok 1 z 4

Pieczywo pokrój w kostkę. Czosnek i szczypiorek posiekaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko z jajkami, posiekanym szczypiorkiem oraz czosnkiem. Dodaj łyżkę buliony warzywnego Winiary oraz dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka z czerstwego pieczywa i jajek

Krok 2 z 4

Masę jajeczną dokładnie połącz i wymieszaj z pokrojonym pieczywem. Foremkę do zapiekania posmaruj oliwą a następnie przelej do niej jajka z pieczywem, rozłóż równomiernie.

Zapiekanka z czerstwego pieczywa i jajek

Krok 3 z 4

Twarożek wymieszaj ze śmietaną a pomidorki pokrój na pół. Dodaj do zapiekanki kleksy z twarożku oraz posyp całość pomidorkami. Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez ok 30min.

Zapiekanka z czerstwego pieczywa i jajek

Krok 4 z 4

Świetnie pasuje jako danie śniadaniowe albo dodatek do innych potraw.

Sprawdź jak zrobić zapiekankę z czerstwego pieczywa i jajek z WINIARY!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika