Zapiekanka z czerstwego pieczywa i jajek
55min
Łatwy
200
g
Czerstwe pieczywo
1
łyżka
8
Jajka (na dużą ilość pieczywa)
1
pęczek
Szczypiorek
4
ząbków
500
ml
Mleko
trochę
Pomidorki koktajlowe
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
szczypta
Gałka muszkatołowa do smaku
50
g
Ser żółty
3
łyżek
Twarożek kanapkowy
3
łyżek
Śmietana 18%
.
Wartości odżywcze
Białko
16.81 g
Węglowodany
32.25 g
Tłuszcze
18.84 g
Wartość energetyczna
377.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
10 min
Pieczywo pokrój w kostkę. Czosnek i szczypiorek posiekaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko z jajkami, posiekanym szczypiorkiem oraz czosnkiem. Dodaj łyżkę buliony warzywnego Winiary oraz dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
5 min
Masę jajeczną dokładnie połącz i wymieszaj z pokrojonym pieczywem. Foremkę do zapiekania posmaruj oliwą a następnie przelej do niej jajka z pieczywem, rozłóż równomiernie.
Krok 3
35 min
Twarożek wymieszaj ze śmietaną a pomidorki pokrój na pół. Dodaj do zapiekanki kleksy z twarożku oraz posyp całość pomidorkami. Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez ok 30min.
Krok 4
5 min
Świetnie pasuje jako danie śniadaniowe albo dodatek do innych potraw.
Sprawdź jak zrobić zapiekankę z czerstwego pieczywa i jajek z WINIARY!
Komentarze 0