Śledzie po japońsku
100min
Łatwy
4 łyżek
4
Filet śledziowy
2 łyżek
Śmietana
1 łyżka
Natka pietruszki
3
Cebula
1
Ogórek kiszony
4
Jajko
3 łyżek
Groszek konserwowy
.
Wartości odżywcze
Białko
41 g
Węglowodany
7.75 g
Tłuszcze
37.6 g
Wartość energetyczna
542.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
60 min
Filety umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na 1 godzinę, odsącz, pokrój na kawałki i ułóż na półmisku.
Krok 2
10 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
15 min
Ugotuj jajka pokrój razem z ogórkami w plasterki.
Krok 4
5 min
Majonez połącz ze śmietaną i natką pietruszki.
Krok 5
5 min
Na filetach rozłóż cebulę, plasterki ogórka, jajka i groszek.
Krok 6
5 min
Śledzie podawaj polane sosem majonezowym.
Śledzie po japońsku to doskonały sposób na niemarnowanie jedzenia. Poza tym z powodzeniem można je wykorzystać jako przystawkę, czy po prostu rybną przekąskę na co dzień. Podane z sosem śmietanowym, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz świeżą natką pietruszki doskonale prezentują się w szklanych półmiskach. Podane z siekaną cebulką, jajkami na twardo i kiszonym ogórkiem tworzą pyszną całość.
Przepis na śledzie po japońsku jest niewymagający i każdy poradzi sobie z przygotowaniem. Zacznij od umycia filetów śledzia, zalania ich zimną wodą i odstawienia na godzinę. Po tym czasie rybę odsącz, pokrój na małe kawałki i ułóż na półmisku. Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz je ze skorupek i pokrój w plasterki.
Japoński śledź dobrze komponuje się też z kiszonym ogórkiem. Jego również pokrój w plasterki. Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz ze śmietaną i posiekaną świeżą natką pietruszki. W ten sposób stworzysz sos śmietanowy, który podkreśli smak śledzi i dodatków. Na rybie rozłóż równomiernie cebulkę, plasterki ogórka i jajek oraz konserwowy groszek, który doda nieco słodkiego smaku. Całość polej sosem.
Tak przygotowany śledź po japońsku najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Świetnie sprawdzi się bagietka, ale możesz wybrać inny rodzaj pieczywa.
Przepis na śledzie po japońsku jest niewymagający i każdy poradzi sobie z przygotowaniem. Zacznij od umycia filetów śledzia, zalania ich zimną wodą i odstawienia na godzinę. Po tym czasie rybę odsącz, pokrój na małe kawałki i ułóż na półmisku. Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz je ze skorupek i pokrój w plasterki.
Japoński śledź dobrze komponuje się też z kiszonym ogórkiem. Jego również pokrój w plasterki. Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz ze śmietaną i posiekaną świeżą natką pietruszki. W ten sposób stworzysz sos śmietanowy, który podkreśli smak śledzi i dodatków. Na rybie rozłóż równomiernie cebulkę, plasterki ogórka i jajek oraz konserwowy groszek, który doda nieco słodkiego smaku. Całość polej sosem.
Tak przygotowany śledź po japońsku najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Świetnie sprawdzi się bagietka, ale możesz wybrać inny rodzaj pieczywa.
Komentarze 0