Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Śledzie po japońsku to doskonały sposób na niemarnowanie jedzenia. Poza tym z powodzeniem można je wykorzystać jako przystawkę, czy po prostu rybną przekąskę na co dzień. Podane z sosem śmietanowym, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz świeżą natką pietruszki doskonale prezentują się w szklanych półmiskach. Podane z siekaną cebulką, jajkami na twardo i kiszonym ogórkiem tworzą pyszną całość.
Przepis na śledzie po japońsku jest niewymagający i każdy poradzi sobie z przygotowaniem. Zacznij od umycia filetów śledzia, zalania ich zimną wodą i odstawienia na godzinę. Po tym czasie rybę odsącz, pokrój na małe kawałki i ułóż na półmisku. Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz je ze skorupek i pokrój w plasterki.
Japoński śledź dobrze komponuje się też z kiszonym ogórkiem. Jego również pokrój w plasterki. Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz ze śmietaną i posiekaną świeżą natką pietruszki. W ten sposób stworzysz sos śmietanowy, który podkreśli smak śledzi i dodatków. Na rybie rozłóż równomiernie cebulkę, plasterki ogórka i jajek oraz konserwowy groszek, który doda nieco słodkiego smaku. Całość polej sosem.
Tak przygotowany śledź po japońsku najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Świetnie sprawdzi się bagietka, ale możesz wybrać inny rodzaj pieczywa.
Przygotowanie
100 min
Krok 1
60 min
Filety umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na 1 godzinę, odsącz, pokrój na kawałki i ułóż na półmisku.
Krok 2
10 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
15 min
Ugotuj jajka pokrój razem z ogórkami w plasterki.
Krok 4
5 min
Majonez połącz ze śmietaną i natką pietruszki.
Krok 5
5 min
Na filetach rozłóż cebulę, plasterki ogórka, jajka i groszek.
Krok 6
5 min
Śledzie podawaj polane sosem majonezowym.
Krok 1
z
6
Filety umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na 1 godzinę, odsącz, pokrój na kawałki i ułóż na półmisku.
Krok 2
z
6
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
z
6
Ugotuj jajka pokrój razem z ogórkami w plasterki.
Krok 4
z
6
Majonez połącz ze śmietaną i natką pietruszki.
Krok 5
z
6
Na filetach rozłóż cebulę, plasterki ogórka, jajka i groszek.
Krok 6
z
6
Śledzie podawaj polane sosem majonezowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
R
Ryszard
Bardzo smaczne niezależnie od nazwy, super kompozycja. Dziękuję
Winiary
Expert
Dziękujemy za docenienie :)
D
Dariusz
To nie jest żaden śledz po japońsku !
Winiary
Expert
Dariuszu, napisz nam jak Ty go robisz :) Ile osób, tyle przepisów na śledzia po japońsku.
Komentarze 2