Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Śledzie po japońsku

(1)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
4 
Filet śledziowy
2  łyżek
Śmietana
1  łyżka
Natka pietruszki
3 
Cebula
1 
Ogórek kiszony
4 
Jajko
3  łyżek
Groszek konserwowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
41 g
Węglowodany
7.75 g
Tłuszcze
37.6 g
Wartość energetyczna
542.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Śledzie po japońsku to doskonały sposób na niemarnowanie jedzenia. Poza tym z powodzeniem można je wykorzystać jako przystawkę, czy po prostu rybną przekąskę na co dzień. Podane z sosem śmietanowym, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz świeżą natką pietruszki doskonale prezentują się w szklanych półmiskach. Podane z siekaną cebulką, jajkami na twardo i kiszonym ogórkiem tworzą pyszną całość.

Przepis na śledzie po japońsku jest niewymagający i każdy poradzi sobie z przygotowaniem. Zacznij od umycia filetów śledzia, zalania ich zimną wodą i odstawienia na godzinę. Po tym czasie rybę odsącz, pokrój na małe kawałki i ułóż na półmisku. Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz je ze skorupek i pokrój w plasterki.

Japoński śledź dobrze komponuje się też z kiszonym ogórkiem. Jego również pokrój w plasterki. Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz ze śmietaną i posiekaną świeżą natką pietruszki. W ten sposób stworzysz sos śmietanowy, który podkreśli smak śledzi i dodatków. Na rybie rozłóż równomiernie cebulkę, plasterki ogórka i jajek oraz konserwowy groszek, który doda nieco słodkiego smaku. Całość polej sosem.

Tak przygotowany śledź po japońsku najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Świetnie sprawdzi się bagietka, ale możesz wybrać inny rodzaj pieczywa.

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    60 min
    Filety umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na 1 godzinę, odsącz, pokrój na kawałki i ułóż na półmisku.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 3

    15 min
    Ugotuj jajka pokrój razem z ogórkami w plasterki.
  • Krok 4

    5 min
    Majonez połącz ze śmietaną i natką pietruszki.
  • Krok 5

    5 min
    Na filetach rozłóż cebulę, plasterki ogórka, jajka i groszek.
  • Krok 6

    5 min
    Śledzie podawaj polane sosem majonezowym.
Śledzie po japońsku

Krok 1 z 6

Filety umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na 1 godzinę, odsącz, pokrój na kawałki i ułóż na półmisku.

Śledzie po japońsku

Krok 2 z 6

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Śledzie po japońsku

Krok 3 z 6

Ugotuj jajka pokrój razem z ogórkami w plasterki.

Śledzie po japońsku

Krok 4 z 6

Majonez połącz ze śmietaną i natką pietruszki.

Śledzie po japońsku

Krok 5 z 6

Na filetach rozłóż cebulę, plasterki ogórka, jajka i groszek.

Śledzie po japońsku

Krok 6 z 6

Śledzie podawaj polane sosem majonezowym.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
R Ryszard

Bardzo smaczne niezależnie od nazwy, super kompozycja. Dziękuję

Winiary
Expert

Dziękujemy za docenienie :)

D Dariusz

To nie jest żaden śledz po japońsku !

Winiary
Expert

Dariuszu, napisz nam jak Ty go robisz :) Ile osób, tyle przepisów na śledzia po japońsku.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Ryba

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledź w śmietanie z ogórkiem

    1 godz 25 min Łatwy
  • Śledź w śmietanie z jabłkiem

    1 godz 26 min Łatwy
  • Śledzie pod pierzynką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Śledzie z jajkiem i majonezem

    2 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu