Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śledzie po Japońsku

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Filet śledziowy
2 łyżek
Śmietana
1 łyżka
Natka pietruszki
3 
Cebula
1 
Ogórek kiszony
4 
Jajko
3 łyżek
Groszek konserwowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
41 g
Wartość energetyczna
542.26 kcal
Tłuszcze
37.6 g
Węglowodany
7.75 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
60 min
Filety umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na 1 godzinę, odsącz, pokrój na kawałki i ułóż na półmisku.
Krok 2
5 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
10 min
Ugotuj jajka pokrój razem z ogórkami w plasterki.
Krok 4
5 min
Majonez połącz ze śmietaną i natką pietruszki.
Krok 5
5 min
Na filetach rozłóż cebulę, plasterki ogórka, jajka i groszek.
Krok 6
5 min
Śledzie podawaj polane sosem majonezowym.
Śledzie po Japońsku

Krok 1 z 6

Filety umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na 1 godzinę, odsącz, pokrój na kawałki i ułóż na półmisku.

Śledzie po Japońsku

Krok 2 z 6

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Śledzie po Japońsku

Krok 3 z 6

Ugotuj jajka pokrój razem z ogórkami w plasterki.

Śledzie po Japońsku

Krok 4 z 6

Majonez połącz ze śmietaną i natką pietruszki.

Śledzie po Japońsku

Krok 5 z 6

Na filetach rozłóż cebulę, plasterki ogórka, jajka i groszek.

Śledzie po Japońsku

Krok 6 z 6

Śledzie podawaj polane sosem majonezowym.

Śledzie po japońsku to doskonały sposób na niemarnowanie jedzenia. Poza tym z powodzeniem można je wykorzystać jako przystawkę, czy po prostu rybną przekąskę na co dzień. Podane z sosem śmietanowym, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz świeżą natką pietruszki doskonale prezentują się w szklanych półmiskach. Podane z siekaną cebulką, jajkami na twardo i kiszonym ogórkiem tworzą pyszną całość. Przepis na śledzie po japońsku jest niewymagający i każdy poradzi sobie z przygotowaniem. Zacznij od umycia filetów śledzia, zalania ich zimną wodą i odstawienia na godzinę. Po tym czasie rybę odsącz, pokrój na małe kawałki i ułóż na półmisku. Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz je ze skorupek i pokrój w plasterki. Japoński śledź dobrze komponuje się też z kiszonym ogórkiem. Jego również pokrój w plasterki. Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz ze śmietaną i posiekaną świeżą natką pietruszki. W ten sposób stworzysz sos śmietanowy, który podkreśli smak śledzi i dodatków. Na rybie rozłóż równomiernie cebulkę, plasterki ogórka i jajek oraz konserwowy groszek, który doda nieco słodkiego smaku. Całość polej sosem. Tak przygotowany śledź po japońsku najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Świetnie sprawdzi się bagietka, ale możesz wybrać inny rodzaj pieczywa.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika