Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

0
1 godz 12 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Natka pietruszki
1.5  łyżek
Bułka tarta
1  łyżka
Masło
trochę
Sól
7.5  łyżek
Bułka tarta
8  łyżek
Olej
1  łyżka
Masło
9 
Jajko
0.5  szklanka
Kasza jaglana
2  łyżek
Pestki słonecznika
trochę
Pieprz
trochę
Grzyby
1  opakowanie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22 g
Węglowodany
35.69 g
Tłuszcze
49.74 g
Wartość energetyczna
695.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
5 min
Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie. Po odcedzeniu przełóż do rondelka i wlej 1,25 szklanki wody.
Krok 2
12 min
Postaw na gaz, po zagotowaniu zmniejsz go i przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut pamiętając, aby co pewien czas zamieszać.
Krok 3
10 min
Następnie wyłącz ogień, posól, po wymieszaniu przykryj i pozostaw na 10 minut.
Krok 4
5 min
Po tym czasie odkryj i odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Krok 5
8 min
Ugotuj 8 jaj na twardo, posiekaj możliwie jak najdrobniej.
Krok 6
10 min
Następnie przełóż je do miski i dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, pokrojoną natkę pietruszki oraz surowe jajko i przesmażone na suchej patelni pestki słonecznika.
Krok 7
1 min
Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 8
10 min
Zwilżonymi wodą rękoma formuj płaskie, okrągłe kotleciki, następnie obtocz je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.
Krok 9
6 min
Kotleciki smaż na oleju z masłem na „średnim ogniu”, po około 2-3 minuty z każdej strony, na lekko złoty kolor.
Krok 10
2 min
Usmażone kotleciki przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 11
3 min
Sos przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeżeli masz ochotę możesz dodać do niego świeże lub suszone grzyby.
Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 1 z 11

Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie. Po odcedzeniu przełóż do rondelka i wlej 1,25 szklanki wody.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 2 z 11

Postaw na gaz, po zagotowaniu zmniejsz go i przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut pamiętając, aby co pewien czas zamieszać.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 3 z 11

Następnie wyłącz ogień, posól, po wymieszaniu przykryj i pozostaw na 10 minut.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 4 z 11

Po tym czasie odkryj i odstaw na kilka minut do przestygnięcia.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 5 z 11

Ugotuj 8 jaj na twardo, posiekaj możliwie jak najdrobniej.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 6 z 11

Następnie przełóż je do miski i dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, pokrojoną natkę pietruszki oraz surowe jajko i przesmażone na suchej patelni pestki słonecznika.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 7 z 11

Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 8 z 11

Zwilżonymi wodą rękoma formuj płaskie, okrągłe kotleciki, następnie obtocz je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 9 z 11

Kotleciki smaż na oleju z masłem na „średnim ogniu”, po około 2-3 minuty z każdej strony, na lekko złoty kolor.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 10 z 11

Usmażone kotleciki przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 11 z 11

Sos przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeżeli masz ochotę możesz dodać do niego świeże lub suszone grzyby.

Kotleciki to danie, które uwielbiają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Odpowiednio udekorowane, z kolorowymi dodatkami zachęcą najmłodszych do zjedzenia posiłku. A co powiecie na kotleciki z kaszy jaglanej i jajek? Pożywne, wartościowe i smaczne danie, które najlepiej podać z Sosem grzybowym Na Każdy Dzień WINIARY. Kotleciki możesz skomponować z małymi kluskami lub ziemniakami puree oraz ulubionym warzywem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
22g / 13%
Węglowodany
35.7g / 21%
Tłuszcze
49.7g / 65%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika