Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

0
72 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 pęczek
Natka pietruszki
1.5 łyżek
Bułka tarta
1 łyżka
Masło
1 trochę
Sól
7.5 łyżek
Bułka tarta
8 łyżek
Olej
1 łyżka
Masło
9 
Jajko
0.5 szklanka
Kasza jaglana
2 łyżek
Pestki słonecznika
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Grzyby

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22 g
Węglowodany
35.69 g
Wartość energetyczna
695.18 kcal
Tłuszcze
49.74 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
5 min
Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie. Po odcedzeniu przełóż do rondelka i wlej 1,25 szklanki wody.
Krok 2
12 min
Postaw na gaz, po zagotowaniu zmniejsz go i przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut pamiętając, aby co pewien czas zamieszać.
Krok 3
10 min
Następnie wyłącz ogień, posól, po wymieszaniu przykryj i pozostaw na 10 minut.
Krok 4
5 min
Po tym czasie odkryj i odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Krok 5
8 min
Ugotuj 8 jaj na twardo, posiekaj możliwie jak najdrobniej.
Krok 6
10 min
Następnie przełóż je do miski i dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, pokrojoną natkę pietruszki oraz surowe jajko i przesmażone na suchej patelni pestki słonecznika.
Krok 7
1 min
Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 8
10 min
Zwilżonymi wodą rękoma formuj płaskie, okrągłe kotleciki, następnie obtocz je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.
Krok 9
6 min
Kotleciki smaż na oleju z masłem na „średnim ogniu”, po około 2-3 minuty z każdej strony, na lekko złoty kolor.
Krok 10
2 min
Usmażone kotleciki przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 11
3 min
Sos przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeżeli masz ochotę możesz dodać do niego świeże lub suszone grzyby.
Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 1 z 11

Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie. Po odcedzeniu przełóż do rondelka i wlej 1,25 szklanki wody.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 2 z 11

Postaw na gaz, po zagotowaniu zmniejsz go i przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut pamiętając, aby co pewien czas zamieszać.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 3 z 11

Następnie wyłącz ogień, posól, po wymieszaniu przykryj i pozostaw na 10 minut.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 4 z 11

Po tym czasie odkryj i odstaw na kilka minut do przestygnięcia.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 5 z 11

Ugotuj 8 jaj na twardo, posiekaj możliwie jak najdrobniej.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 6 z 11

Następnie przełóż je do miski i dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, pokrojoną natkę pietruszki oraz surowe jajko i przesmażone na suchej patelni pestki słonecznika.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 7 z 11

Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 8 z 11

Zwilżonymi wodą rękoma formuj płaskie, okrągłe kotleciki, następnie obtocz je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 9 z 11

Kotleciki smaż na oleju z masłem na „średnim ogniu”, po około 2-3 minuty z każdej strony, na lekko złoty kolor.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 10 z 11

Usmażone kotleciki przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Krok 11 z 11

Sos przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeżeli masz ochotę możesz dodać do niego świeże lub suszone grzyby.

Kotleciki to danie, które uwielbiają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Odpowiednio udekorowane, z kolorowymi dodatkami zachęcą najmłodszych do zjedzenia posiłku. A co powiecie na kotleciki z kaszy jaglanej i jajek? Pożywne, wartościowe i smaczne danie, które najlepiej podać z Sosem grzybowym Na Każdy Dzień WINIARY. Kotleciki możesz skomponować z małymi kluskami lub ziemniakami puree oraz ulubionym warzywem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika