Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotleciki z kaszą jaglaną i szpinakiem

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Kasza jaglana
2 pęczków
Szpinak świeży
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10 g
Węglowodany
39.73 g
Tłuszcze
2.6 g
Wartość energetyczna
213.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
15 min
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 10-15 minut w osolonym wrzątku, pod przykryciem). Kaszę możesz przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem lub uprażyć na patelni, by pozbyć się delikatnej goryczki.
Krok 2
5 min
Umyty i osuszony szpinak umieść na rozgrzanej patelni. Mieszaj do czasu aż liście się zmoczą. Do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, Ziarenka Smaku i świeżo mielony pieprz.
Krok 3
5 min
Połącz masę szpinakową z kaszą jaglaną. Ponownie dopraw do smaku jeśli będzie taka potrzeba.
Krok 4
5 min
Formuj kotleciki, które następnie wykładaj na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Jeśli masa będzie zbyt miękka, możesz wstawić ją do lodówki by stwardniała. Wtedy kształtowanie placków będzie łatwiejsze.
Krok 5
30 min
Piecz kotleciki w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 minut odwracając je w połowie pieczenia.
Krok 6
1 min
Podawaj placki z warzywnym hummusem lub sosem pieczarkowym, pomidorowym lub zimnym sosem majonezowym (np. wiosennym Winiary).
Kotleciki z kaszą jaglaną i szpinakiem

Krok 1 z 6

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 10-15 minut w osolonym wrzątku, pod przykryciem). Kaszę możesz przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem lub uprażyć na patelni, by pozbyć się delikatnej goryczki.

Kotleciki z kaszą jaglaną i szpinakiem

Krok 2 z 6

Umyty i osuszony szpinak umieść na rozgrzanej patelni. Mieszaj do czasu aż liście się zmoczą. Do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, Ziarenka Smaku i świeżo mielony pieprz.

Kotleciki z kaszą jaglaną i szpinakiem

Krok 3 z 6

Połącz masę szpinakową z kaszą jaglaną. Ponownie dopraw do smaku jeśli będzie taka potrzeba.

Kotleciki z kaszą jaglaną i szpinakiem

Krok 4 z 6

Formuj kotleciki, które następnie wykładaj na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Jeśli masa będzie zbyt miękka, możesz wstawić ją do lodówki by stwardniała. Wtedy kształtowanie placków będzie łatwiejsze.

Kotleciki z kaszą jaglaną i szpinakiem

Krok 5 z 6

Piecz kotleciki w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 minut odwracając je w połowie pieczenia.

Kotleciki z kaszą jaglaną i szpinakiem

Krok 6 z 6

Podawaj placki z warzywnym hummusem lub sosem pieczarkowym, pomidorowym lub zimnym sosem majonezowym (np. wiosennym Winiary).

Bardzo smaczna i zdrowa propozycja na wegetariański obiad lub kolację. Do placuszków świetnie pasuję hummusy ze wszelkich warzyw, pasty typu ajwar czy ciepłe sosy (np. pieczarkowy, pomidorowy z asortymentu Winiary) lub zimne (np. wiosenny Winiary).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika