Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Nabiał

Przepisy na dania i desery z białkiem

Białko to składnik lubiany nie tylko przez cukierników. Do czego można wykorzystać białka jaj w kuchni? Przekonaj się, inspirując się naszymi przepisami!

Przepisy 70

Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

1 godz 37 min Łatwy

Wkładka kokosowa

30 min Łatwy

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

3 godz Średni

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

2 godz Łatwy

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

2 godz 10 min Łatwy

Sernik cytrynowy na zimno bez pieczenia

2 godz 39 min Łatwy

Puszysty sernik

1 godz 35 min Łatwy

Bezy kokosowe

1 godz Łatwy

Truskawkowa chmurka

3 godz 55 min Łatwy

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

1 godz 50 min Łatwy

Halinka

1 godz 50 min Łatwy

Beza pavlova z kremem budyniowym

3 godz 58 min

Piernikowa choinka

48 min Łatwy

Kruche ciasto z jabłkami

2 godz 50 min Łatwy

Banany zapiekane w cieście francuskim

50 min Łatwy

Sernikowe babeczki

42 min Łatwy

Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki

50 min Łatwy

Szarlotka z rosą

2 godz 15 min Łatwy

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

2 godz 30 min Łatwy

Sernik kokosowy

1 godz 40 min Średni

Strucla drożdżowa z serem

3 godz 59 min Łatwy

Sernik z kakaową kruszonką i malinami

2 godz 17 min Łatwy

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

1 godz 50 min Łatwy

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

40 min Średni

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

1 godz 30 min Średni

Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

15 godz 40 min Łatwy

Wieniec bezowy

2 godz 20 min Łatwy

Tort orzechowo-kokosowy

1 godz 35 min Łatwy

Mazurek bakaliowy

3 godz 45 min Średni

Ciasto zatapiane

2 godz 15 min Łatwy

Placek kokosowy

1 godz 50 min Łatwy

Klasyczny sernik z rosą

2 godz Średni

Ciasto renklodowo-kokosowe

1 godz 37 min Łatwy

Sandacz w galarecie

2 godz 40 min Łatwy

Skubaniec czyli placek ze śliwami

2 godz 12 min Łatwy

Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

1 godz 11 min Łatwy

Ciasto wykwintne

1 godz 45 min Łatwy

Tarta cytrynowa z bezą

2 godz 45 min Łatwy

Serniko-szarlotka

1 godz 45 min Średni

Ciasto à la sernik

1 godz 25 min Łatwy

Magiczny sernik z rosą

1 godz 45 min Łatwy

Serniczki na zimno bez pieczenia

2 godz 50 min Łatwy

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

1 godz 27 min Łatwy

Biszkopt na białkach

50 min Łatwy

Sandacz faszerowany w galarecie

2 godz 16 min Łatwy

Łosoś pod pierzynką

70 ze 100
3 godz 50 min Łatwy

Deser z białek i galaretki owocowej

46 min Łatwy

Biały lukier

12 min Łatwy

Drożdżówka z owocami

1 godz 35 min Łatwy

Różowy sernik

3 godz Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Przepisy na potrawy z białkami jajek

Białka jaj głównie wykorzystuje się do pieczenia ciast, ale także do przyrządzania słodkich deserów. Okazuje się jednak, że mogą one mieć znacznie szersze zastosowanie. Do czego jeszcze wykorzystać białka? 

Wyśmienita beza, ale nie tylko 

Nie ma chyba bardziej znanego dania z białkiem, niż popularne bezy. Te delikatne, rozpływające się w ustach drobne ciasteczka są idealną, słodką przekąską do kawy czy herbaty. Ich przyrządzenie jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku składników. Do ubitej na sztywno piany z białka i cukru dodajemy odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej i wiórków kokosowych. Masą napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na blachę małe bezy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i po niecałej godzinie możemy delektować się niepowtarzalnym smakiem bez kokosowych. 

Białka jaj można również wykorzystać do przygotowania wyśmienitych deserów. Kokosowa pianka z galaretką nie tylko efektownie się prezentuje, ale przede wszystkim smakuje rewelacyjne. Puszysta masa z białek dokładnie wymieszana z ubitą śmietaną oraz wiórkami kokosowymi i podana na truskawkowej galaretce to słodka przekąska, której nie oprze się żaden łasuch. Ciasta i desery z białkiem smakują wyśmienicie! 

Białko jaj — ważny składnik wielu potraw 

Białko jaj najczęściej jest wykorzystywane w wyrobach cukierniczych i deserach. Okazuje się jednak, że są dania wytrawne, które również wymagają zastosowania białka. Sandacz w galarecie to niezwykle wykwintna potrawa, gdzie użycie białek jaj jest wręcz koniecznością. Używa się ich do klarowania galarety. To dzięki nim jest ona idealnie przezroczysta. Ubite białko wykorzystuje się także do pieczenia Łososia pod pierzynką, gdzie wymieszane z pokruszonym chlebem i musztardą znakomicie podkreśla smak ryby. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu