Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Nabiał

Przepisy na dania i desery z białkiem

Białko to składnik lubiany nie tylko przez cukierników. Do czego można wykorzystać białka jaj w kuchni? Przekonaj się, inspirując się naszymi przepisami!

Przepisy 73
Tort dacquoise

Tort dacquoise

54 min Średni
Szarlotka z różowym kisielem

Szarlotka z różowym kisielem

2 godz 35 min Łatwy
Rolada bezowa z galaretką truskawkową

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

1 godz 42 min Łatwy
Beza szwajcarska

Beza szwajcarska

24 min Łatwy
Beza pavlova z kremem budyniowym

Beza pavlova z kremem budyniowym

3 godz 58 min Średni
Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki

Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki

50 min Łatwy
Serniko-szarlotka

Serniko-szarlotka

1 godz 45 min Średni
Ciasto zatapiane

Ciasto zatapiane

2 godz 15 min Łatwy
Biały lukier

Biały lukier

12 min Łatwy
Sandacz w galarecie

Sandacz w galarecie

2 godz 40 min Łatwy
Piernikowa choinka

Piernikowa choinka

48 min Łatwy
Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

2 godz 30 min Łatwy
Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka

3 godz 55 min Łatwy
Klasyczny sernik z rosą

Klasyczny sernik z rosą

2 godz Średni
Sernik z kakaową kruszonką i malinami

Sernik z kakaową kruszonką i malinami

2 godz 17 min Łatwy
Ciasto oczy carycy

Ciasto oczy carycy

2 godz 9 min Łatwy
Szarlotka z rosą

Szarlotka z rosą

2 godz 15 min Łatwy
Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

3 godz Łatwy
Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

2 godz 10 min Łatwy
Wieniec bezowy

Wieniec bezowy

2 godz 20 min Łatwy
Łosoś pod pierzynką

Łosoś pod pierzynką

70
3 godz 50 min Łatwy
Ciasto z makiem i kokosem

Ciasto z makiem i kokosem

35 min Łatwy
Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

2 godz Łatwy
Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

15 godz 40 min Łatwy
Ciasto kruche z lekką budyniową pianką i malinami

Ciasto kruche z lekką budyniową pianką i malinami

2 godz Łatwy
Skubaniec czyli placek ze śliwami

Skubaniec czyli placek ze śliwami

2 godz 12 min Łatwy
Placek kokosowy

Placek kokosowy

1 godz 50 min Łatwy
Ciasto wykwintne

Ciasto wykwintne

1 godz 45 min Łatwy
Magiczny sernik z rosą

Magiczny sernik z rosą

1 godz 45 min Łatwy
Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami

2 godz 50 min Łatwy
Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

1 godz 40 min Średni
Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

1 godz 30 min Średni
Sandacz faszerowany w galarecie

Sandacz faszerowany w galarecie

2 godz 16 min Łatwy
Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

2 godz 45 min Łatwy
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

2 godz 12 min Łatwy
Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy

3 godz 45 min Średni
Serniczki na zimno bez pieczenia

Serniczki na zimno bez pieczenia

2 godz 50 min Łatwy
Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

1 godz 27 min Łatwy
Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

1 godz 25 min Łatwy
Puszysty sernik

Puszysty sernik

1 godz 35 min Łatwy
Tort orzechowo-kokosowy

Tort orzechowo-kokosowy

1 godz 35 min Łatwy
Sernik cytrynowy na zimno bez pieczenia

Sernik cytrynowy na zimno bez pieczenia

2 godz 39 min Łatwy
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

1 godz 50 min Łatwy
Ciasto Pawełek

Ciasto Pawełek

1 godz 48 min Łatwy
Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

1 godz 50 min Łatwy
Wkładka kokosowa

Wkładka kokosowa

30 min Łatwy
Sernikowe babeczki

Sernikowe babeczki

42 min Łatwy
Kokosanki

Kokosanki

1 godz 3 min Łatwy
Kokosowe ule

Kokosowe ule

22 min Łatwy
Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

3 godz 55 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Przepisy na potrawy z białkami jajek

Białka jaj głównie wykorzystuje się do pieczenia ciast, ale także do przyrządzania słodkich deserów. Okazuje się jednak, że mogą one mieć znacznie szersze zastosowanie. Do czego jeszcze wykorzystać białka? 

Wyśmienita beza, ale nie tylko 

Nie ma chyba bardziej znanego dania z białkiem, niż popularne bezy. Te delikatne, rozpływające się w ustach drobne ciasteczka są idealną, słodką przekąską do kawy czy herbaty. Ich przyrządzenie jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku składników. Do ubitej na sztywno piany z białka i cukru dodajemy odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej i wiórków kokosowych. Masą napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na blachę małe bezy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i po niecałej godzinie możemy delektować się niepowtarzalnym smakiem bez kokosowych. 

Białka jaj można również wykorzystać do przygotowania wyśmienitych deserów. Kokosowa pianka z galaretką nie tylko efektownie się prezentuje, ale przede wszystkim smakuje rewelacyjne. Puszysta masa z białek dokładnie wymieszana z ubitą śmietaną oraz wiórkami kokosowymi i podana na truskawkowej galaretce to słodka przekąska, której nie oprze się żaden łasuch. Ciasta i desery z białkiem smakują wyśmienicie! 

Białko jaj — ważny składnik wielu potraw 

Białko jaj najczęściej jest wykorzystywane w wyrobach cukierniczych i deserach. Okazuje się jednak, że są dania wytrawne, które również wymagają zastosowania białka. Sandacz w galarecie to niezwykle wykwintna potrawa, gdzie użycie białek jaj jest wręcz koniecznością. Używa się ich do klarowania galarety. To dzięki nim jest ona idealnie przezroczysta. Ubite białko wykorzystuje się także do pieczenia Łososia pod pierzynką, gdzie wymieszane z pokruszonym chlebem i musztardą znakomicie podkreśla smak ryby. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu