Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pawełek to pyszne ciasto, które smakiem przypomina popularne batoniki. Wymaga trochę poświęconego czasu, ale odwdzięcza się wspaniałym smakiem, który urzeknie każdego łasucha. A satysfakcja z samodzielnie przygotowanego deseru sprawia, że staje się on jeszcze smaczniejszy!
Przygotowanie
108 min
Krok 1
15 min
Placek – ciasto z kokosem: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Krok 2
10 min
Placek – ciasto kakaowe: margarynę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy i studzimy. Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.
Krok 3
45 min
Na blachę dajemy na przemian ciasto kakaowe i kokosowe. Pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Chłodny placek przekrawamy na pół.
Krok 4
15 min
Masa: w 0,5 litra mleka robimy krem. W niedużej ilości mieszamy mąki i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrami. Masło ucieramy i łączymy z kremem.
Krok 5
5 min
Batoniki łamiemy i rozpuszczamy w mleku.
Krok 6
10 min
Studzimy.
Krok 7
3 min
Na końcu dodajemy batoniki do masy. Mieszamy. Batoniki Pawełki mają być o smaku toffi lub czekoladowym.
Krok 8
5 min
Przełożenie: ciasto kokosowo-kakaowe – masa – biszkopt – masa – ciasto kokosowo-kakaowe
Krok 1
z
8
Placek – ciasto z kokosem: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Krok 2
z
8
Placek – ciasto kakaowe: margarynę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy i studzimy. Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.
Krok 3
z
8
Na blachę dajemy na przemian ciasto kakaowe i kokosowe. Pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Chłodny placek przekrawamy na pół.
Krok 4
z
8
Masa: w 0,5 litra mleka robimy krem. W niedużej ilości mieszamy mąki i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrami. Masło ucieramy i łączymy z kremem.
Krok 5
z
8
Batoniki łamiemy i rozpuszczamy w mleku.
Krok 6
z
8
Studzimy.
Krok 7
z
8
Na końcu dodajemy batoniki do masy. Mieszamy. Batoniki Pawełki mają być o smaku toffi lub czekoladowym.
Krok 8
z
8
Przełożenie: ciasto kokosowo-kakaowe – masa – biszkopt – masa – ciasto kokosowo-kakaowe
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
I
Ikor
Proszę napisać jakie składniki do czego, bo trudno się rozebrac tj. Ciasto ciemne, ciasto jasne, krem. Na razie jest nie widado co do czego.
Komentarze 1