Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto Pawełek

Ciasto Pawełek

(0)
1 godz 48 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest aga-25

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Proszek do pieczenia WINIARY
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
4 
Jajko
4  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4  łyżek
Cukier
4 
Jajko
1  szklanka
Cukier
25  dag
Margaryna
2  łyżek
Mleko
3  łyżek
Kakao
1.5  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
4 
Białko
15  dag
Cukier
15  dag
Wiórki kokosowe
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
0.5  l
Mleko
20  dag
Masło
3  łyżek
Mleko
135  g
Batonik orzechowy
2  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
4 
Żółtko
5  łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.33 g
Węglowodany
44.7 g
Tłuszcze
29.56 g
Wartość energetyczna
464.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pawełek to pyszne ciasto, które smakiem przypomina popularne batoniki. Wymaga trochę poświęconego czasu, ale odwdzięcza się wspaniałym smakiem, który urzeknie każdego łasucha. A satysfakcja z samodzielnie przygotowanego deseru sprawia, że staje się on jeszcze smaczniejszy!

Przygotowanie

108 min
  • Krok 1

    15 min
    Placek – ciasto z kokosem: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
  • Krok 2

    10 min
    Placek – ciasto kakaowe: margarynę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy i studzimy. Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.
  • Krok 3

    45 min
    Na blachę dajemy na przemian ciasto kakaowe i kokosowe. Pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Chłodny placek przekrawamy na pół.
  • Krok 4

    15 min
    Masa: w 0,5 litra mleka robimy krem. W niedużej ilości mieszamy mąki i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrami. Masło ucieramy i łączymy z kremem.
  • Krok 5

    5 min
    Batoniki łamiemy i rozpuszczamy w mleku.
  • Krok 6

    10 min
    Studzimy.
  • Krok 7

    3 min
    Na końcu dodajemy batoniki do masy. Mieszamy. Batoniki Pawełki mają być o smaku toffi lub czekoladowym.
  • Krok 8

    5 min
    Przełożenie: ciasto kokosowo-kakaowe – masa – biszkopt – masa – ciasto kokosowo-kakaowe
Ciasto Pawełek

Krok 1 z 8

Placek – ciasto z kokosem: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.

Ciasto Pawełek

Krok 2 z 8

Placek – ciasto kakaowe: margarynę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy i studzimy. Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.

Ciasto Pawełek

Krok 3 z 8

Na blachę dajemy na przemian ciasto kakaowe i kokosowe. Pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Chłodny placek przekrawamy na pół.

Ciasto Pawełek

Krok 4 z 8

Masa: w 0,5 litra mleka robimy krem. W niedużej ilości mieszamy mąki i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrami. Masło ucieramy i łączymy z kremem.

Ciasto Pawełek

Krok 5 z 8

Batoniki łamiemy i rozpuszczamy w mleku.

Ciasto Pawełek

Krok 6 z 8

Studzimy.

Ciasto Pawełek

Krok 7 z 8

Na końcu dodajemy batoniki do masy. Mieszamy. Batoniki Pawełki mają być o smaku toffi lub czekoladowym.

Ciasto Pawełek

Krok 8 z 8

Przełożenie: ciasto kokosowo-kakaowe – masa – biszkopt – masa – ciasto kokosowo-kakaowe

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
I Ikor

Proszę napisać jakie składniki do czego, bo trudno się rozebrac tj. Ciasto ciemne, ciasto jasne, krem. Na razie jest nie widado co do czego.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto wykwintne

    Ciasto wykwintne

    1 godz 45 min Łatwy
  • Cyganka

    Cyganka

    3 godz 40 min Średni
  • Placek kokosowy

    Placek kokosowy

    1 godz 50 min Łatwy
  • Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

    Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

    2 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu