Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto Pawełek

0
108 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
4 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4 łyżek
Cukier
4 
Jajko
1 szklanka
Cukier
25 dag
Margaryna
2 łyżek
Mleko
3 łyżek
Kakao
1.5 kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
4 
Białko
15 dag
Cukier
15 dag
Wiórki kokosowe
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
0.5 l
Mleko
20 dag
Masło
3 łyżek
Mleko
135 g
Batonik orzechowy
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
4 
Żółtko
5 łyżek
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
8.33 g
Tłuszcze
29.56 g
Wartość energetyczna
464.4 kcal
Węglowodany
44.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

108 min
Krok 1
15 min
Placek – ciasto z kokosem: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Krok 2
10 min
Placek – ciasto kakaowe: margarynę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy i studzimy. Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.
Krok 3
45 min
Na blachę dajemy na przemian ciasto kakaowe i kokosowe. Pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Chłodny placek przekrawamy na pół.
Krok 4
15 min
Masa: w 0,5 litra mleka robimy krem. W niedużej ilości mieszamy mąki i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrami. Masło ucieramy i łączymy z kremem.
Krok 5
5 min
Batoniki łamiemy i rozpuszczamy w mleku.
Krok 6
10 min
Studzimy.
Krok 7
3 min
Na końcu dodajemy batoniki do masy. Mieszamy. Batoniki Pawełki mają być o smaku toffi lub czekoladowym.
Krok 8
5 min
Przełożenie: ciasto kokosowo-kakaowe – masa – biszkopt – masa – ciasto kokosowo-kakaowe
Ciasto Pawełek

Krok 1 z 8

Placek – ciasto z kokosem: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.

Ciasto Pawełek

Krok 2 z 8

Placek – ciasto kakaowe: margarynę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy i studzimy. Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.

Ciasto Pawełek

Krok 3 z 8

Na blachę dajemy na przemian ciasto kakaowe i kokosowe. Pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Chłodny placek przekrawamy na pół.

Ciasto Pawełek

Krok 4 z 8

Masa: w 0,5 litra mleka robimy krem. W niedużej ilości mieszamy mąki i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrami. Masło ucieramy i łączymy z kremem.

Ciasto Pawełek

Krok 5 z 8

Batoniki łamiemy i rozpuszczamy w mleku.

Ciasto Pawełek

Krok 6 z 8

Studzimy.

Ciasto Pawełek

Krok 7 z 8

Na końcu dodajemy batoniki do masy. Mieszamy. Batoniki Pawełki mają być o smaku toffi lub czekoladowym.

Ciasto Pawełek

Krok 8 z 8

Przełożenie: ciasto kokosowo-kakaowe – masa – biszkopt – masa – ciasto kokosowo-kakaowe

Pawełek to pyszne ciasto, które smakiem przypomina popularne batoniki. Wymaga trochę poświęconego czasu, ale odwdzięcza się wspaniałym smakiem, który urzeknie każdego łasucha. A satysfakcja z samodzielnie przygotowanego deseru sprawia, że staje się on jeszcze smaczniejszy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika