
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Kruche ciasto z jabłkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
35 minKrok 2
13 minKrok 3
20 minKrok 4
15 minKrok 5
7 minKrok 6
15 minKrok 7
60 minKrok 8
5 minKrok 1 z 8
Obrane, osuszone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy je z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa jabłkowa zgęstnieje. Studzimy.
Krok 2 z 8
Na blat przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy do nich żółtka, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło lub margarynę.
Krok 3 z 8
Szybko wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 i wstawiamy do zamrażarki (ułatwi to nam ścieranie na tarce).
Krok 4 z 8
Resztę ciasta rozwałkowujemy na kształt dna formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
Krok 5 z 8
Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe ale nie gorące jabłka.
Krok 6 z 8
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy ją na masę jabłkową.
Krok 7 z 8
Na samą górę ścieramy schładzane w zamrażarce ciasto. Pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.
Krok 8 z 8
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25/36. Podajemy dobrze ostudzony.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0