Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kruche ciasto z jabłkami
Dodaj do CookBook

Kruche ciasto z jabłkami

(0)
2 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest monikamisia5
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
250  g
Masło lub margaryna
7 
Żółtko
4  szklanek
Mąka pszenna
2  łyżek
Śmietana 18%
1  szklanka
Cukier puder
1  szczypta
Sól
6 
Białko
127  g
Cukier puder
2  kg
Jabłka
trochę
Cukier
trochę
Cynamon
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.6 g
Wartość energetyczna
307.3 kcal
Tłuszcze
12.9 g
Białko
5.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna, krucha, delikatna i bardzo aromatyczna szarlotka przyrządzana z domowej roboty jabłek smażonych z cukrem i cynamonem. Kruche ciasto z jabłkami to doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, zwłaszcza jeśli podasz go mocno schłodzony i pod słodką pierzynką cukru pudru.

Przygotowanie

170 min
  • Krok 1

    35 min
    Obrane, osuszone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy je z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa jabłkowa zgęstnieje. Studzimy.
  • Krok 2

    13 min
    Na blat przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy do nich żółtka, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło lub margarynę.
  • Krok 3

    20 min
    Szybko wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 i wstawiamy do zamrażarki (ułatwi to nam ścieranie na tarce).
  • Krok 4

    15 min
    Resztę ciasta rozwałkowujemy na kształt dna formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
  • Krok 5

    7 min
    Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe ale nie gorące jabłka.
  • Krok 6

    15 min
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy ją na masę jabłkową.
  • Krok 7

    60 min
    Na samą górę ścieramy schładzane w zamrażarce ciasto. Pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25/36. Podajemy dobrze ostudzony.
Kruche ciasto z jabłkami

Krok 1 z 8

Obrane, osuszone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy je z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa jabłkowa zgęstnieje. Studzimy.

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 2 z 8

Na blat przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy do nich żółtka, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło lub margarynę.

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 3 z 8

Szybko wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 i wstawiamy do zamrażarki (ułatwi to nam ścieranie na tarce).

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 4 z 8

Resztę ciasta rozwałkowujemy na kształt dna formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 5 z 8

Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe ale nie gorące jabłka.

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 6 z 8

Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy ją na masę jabłkową.

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 7 z 8

Na samą górę ścieramy schładzane w zamrażarce ciasto. Pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 8 z 8

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25/36. Podajemy dobrze ostudzony.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    2 godz Łatwy
  • Kruche rogaliki z wiśniami

    Kruche rogaliki z wiśniami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Ciasteczka kruche z cynamonem

    Ciasteczka kruche z cynamonem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Jajka przepiórcze w babeczce z kruchego ciasta z farszem majonezowo-porowym

    Jajka przepiórcze w babeczce z kruchego ciasta z farszem majonezowo-porowym

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu