Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszna, krucha, delikatna i bardzo aromatyczna szarlotka przyrządzana z domowej roboty jabłek smażonych z cukrem i cynamonem. Kruche ciasto z jabłkami to doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, zwłaszcza jeśli podasz go mocno schłodzony i pod słodką pierzynką cukru pudru.
Przygotowanie
170 min
Krok 1
35 min
Obrane, osuszone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy je z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa jabłkowa zgęstnieje. Studzimy.
Krok 2
13 min
Na blat przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy do nich żółtka, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło lub margarynę.
Krok 3
20 min
Szybko wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 i wstawiamy do zamrażarki (ułatwi to nam ścieranie na tarce).
Krok 4
15 min
Resztę ciasta rozwałkowujemy na kształt dna formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
Krok 5
7 min
Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe ale nie gorące jabłka.
Krok 6
15 min
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy ją na masę jabłkową.
Krok 7
60 min
Na samą górę ścieramy schładzane w zamrażarce ciasto. Pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.
Krok 8
5 min
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25/36. Podajemy dobrze ostudzony.
Krok 1
z
8
Obrane, osuszone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy je z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa jabłkowa zgęstnieje. Studzimy.
Krok 2
z
8
Na blat przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy do nich żółtka, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło lub margarynę.
Krok 3
z
8
Szybko wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 i wstawiamy do zamrażarki (ułatwi to nam ścieranie na tarce).
Krok 4
z
8
Resztę ciasta rozwałkowujemy na kształt dna formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
Krok 5
z
8
Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe ale nie gorące jabłka.
Krok 6
z
8
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy ją na masę jabłkową.
Krok 7
z
8
Na samą górę ścieramy schładzane w zamrażarce ciasto. Pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.
Krok 8
z
8
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25/36. Podajemy dobrze ostudzony.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0