Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kruche ciasto z jabłkami

0
2 godz 50 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest monikamisia5
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Masło lub margaryna
7 
Żółtko
4  szklanek
Mąka pszenna
2  łyżek
Śmietana 18%
1  szklanka
Cukier puder
1  szczypta
Sól
6 
Białko
127  g
Cukier puder
2  kg
trochę
Cukier
trochę
Cynamon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.65 g
Węglowodany
45.55 g
Tłuszcze
12.94 g
Wartość energetyczna
307.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

170 min
Krok 1
35 min
Obrane, osuszone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy je z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa jabłkowa zgęstnieje. Studzimy.
Krok 2
13 min
Na blat przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy do nich żółtka, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło lub margarynę.
Krok 3
20 min
Szybko wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 i wstawiamy do zamrażarki (ułatwi to nam ścieranie na tarce).
Krok 4
15 min
Resztę ciasta rozwałkowujemy na kształt dna formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
Krok 5
7 min
Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe ale nie gorące jabłka.
Krok 6
15 min
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy ją na masę jabłkową.
Krok 7
60 min
Na samą górę ścieramy schładzane w zamrażarce ciasto. Pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.
Krok 8
5 min
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25/36. Podajemy dobrze ostudzony.
Kruche ciasto z jabłkami

Krok 1 z 8

Obrane, osuszone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy je z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa jabłkowa zgęstnieje. Studzimy.

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 2 z 8

Na blat przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy do nich żółtka, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło lub margarynę.

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 3 z 8

Szybko wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 i wstawiamy do zamrażarki (ułatwi to nam ścieranie na tarce).

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 4 z 8

Resztę ciasta rozwałkowujemy na kształt dna formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 5 z 8

Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe ale nie gorące jabłka.

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 6 z 8

Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy ją na masę jabłkową.

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 7 z 8

Na samą górę ścieramy schładzane w zamrażarce ciasto. Pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.

Kruche ciasto z jabłkami

Krok 8 z 8

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25/36. Podajemy dobrze ostudzony.

Pyszna, krucha, delikatna i bardzo aromatyczna szarlotka przyrządzana z domowej roboty jabłek smażonych z cukrem i cynamonem. Kruche ciasto z jabłkami to doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, zwłaszcza jeśli podasz go mocno schłodzony i pod słodką pierzynką cukru pudru.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika