Sernik z jogurtów greckich
110min
Łatwy
1 łyżeczka
5
Żółtko
3 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Cukier
1 kostka
Margaryna
7
Białko
2
Żółtko
1 szklanka
Cukier
2 opakowań
Ciasto typu pudding, żółte, suche
400 ml
Jogurt grecki
1 puszka
Brzoskwinie, konserwy, lekki syrop, substancje stałe i płyny
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
110 min
Krok 1
10 min
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Krok 2
0 min
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki do schłodzenia.
Krok 3
5 min
Po tym czasie podzielić ciasto. 1/3 ciasta odłożyć, a resztę zetrzeć na tarce na grubych oczkach na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypanej mąka krupczatką.
Krok 4
10 min
Ubić białka z cukrem. Dodać żółtka i proszek budyniowy. Do masy dodać jogurty i wymieszać delikatnie łyżką. Brzoskwinie odsączyć z soku, pokroić w kostkę i dodać do masy. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasto.
Krok 5
5 min
Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach na wierzch.
Krok 6
0 min
Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 160 stopni.
Sernik bez sera czyli idealna propozycja na deser. Masa oparta na jogurcie greckim zapewni wspaniały smak i delikatność, której nasze podniebienie długo nie zapomni. Uzupełnijmy ją brzoskwiniami z puszki, a zyskamy deser, który zachwyci dzieci i dorosłych. Mniam!
Komentarze 1