Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką
180min
Łatwy
2 łyżeczek
2 opakowań
16 g
2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 g
Masło
3 łyżek
Cukier puder
5
Żółtko
5
Białko
1 szklanka
Cukier
500 g
Maliny
1 trochę
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
180 min
Krok 1
15 min
Masło pokrój w kostkę. Szybko zagnieć z pozostałymi składnikami. Gdyby ciasto okazało się zbyt sypkie możesz dodać do niego 1 łyżkę wody.
Krok 2
5 min
Podziel ciasto na 2 części. Jedna powinna być nieco większa od drugiej. Owiń je w folię spożywczą i zamroź przez godzinę.
Krok 3
10 min
Blachę ok. 34x20 cm posmaruj masłem i posyp kaszą manną. Na dno formy zetrzyj na tarce większą kulę ciasta i przyklep je dłonią. Podpiecz w temperaturze 190 stopni przez 20 minut na złoto. Ostudź
Krok 4
15 min
Ubij białka na sztywno. Powoli małymi porcjami dosypuj cukier i cukier wanilinowy ubijając na najwyższych obrotach. Powoli wsyp budyń, cały czas miksuj. Cienką strużką wlewaj olej mieszając.
Krok 5
10 min
Na zimny spód wyłóż budyniową pianę. Wyrównaj wierzch. Rządkami poukładaj maliny (otworkami do góry). Lekko je dociśnij (delikatnie palcem).
Krok 6
5 min
Zetrzyj na nie drugą część zamrożonego ciasta. Piecz 40 minut w 190 stopniach. Zostaw do wystudzenia. Posyp cukrem pudrem.
Wypiek-marzenie, czyli kruche ciasto z malinami i puszystą pianką. Na złote ciasto wylewamy budyniowo-jajeczną masę, zatapiamy w niej maliny, a całość przykrywamy kruszonką. Kruche ciasto z malinami udekoruj przed podaniem cukrem pudrem. Brzmi pysznie, prawda?
Komentarze 0