Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką
Dodaj do CookBook

Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

(0)
3 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest teachmetiger
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
2  opakowań
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
16  g
Cukier wanilinowy
2  szklanek
Mąka pszenna
250  g
Masło
3  łyżek
Cukier puder
5 
Żółtko
5 
Białko
1  szklanka
Cukier
1  szklanka
Olej słonecznikowy
500  g
Maliny
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.3 g
Wartość energetyczna
213.8 kcal
Tłuszcze
15 g
Białko
2.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wypiek-marzenie, czyli kruche ciasto z malinami i puszystą pianką. Na złote ciasto wylewamy budyniowo-jajeczną masę, zatapiamy w niej maliny, a całość przykrywamy kruszonką. Kruche ciasto z malinami udekoruj przed podaniem cukrem pudrem. Brzmi pysznie, prawda?

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1

    15 min
    Masło pokrój w kostkę. Szybko zagnieć z pozostałymi składnikami. Gdyby ciasto okazało się zbyt sypkie możesz dodać do niego 1 łyżkę wody.
  • Krok 2

    5 min
    Podziel ciasto na 2 części. Jedna powinna być nieco większa od drugiej. Owiń je w folię spożywczą i zamroź przez godzinę.
  • Krok 3

    10 min
    Blachę ok. 34x20 cm posmaruj masłem i posyp kaszą manną. Na dno formy zetrzyj na tarce większą kulę ciasta i przyklep je dłonią. Podpiecz w temperaturze 190 stopni przez 20 minut na złoto. Ostudź
  • Krok 4

    15 min
    Ubij białka na sztywno. Powoli małymi porcjami dosypuj cukier i cukier wanilinowy ubijając na najwyższych obrotach. Powoli wsyp budyń, cały czas miksuj. Cienką strużką wlewaj olej mieszając.
  • Krok 5

    10 min
    Na zimny spód wyłóż budyniową pianę. Wyrównaj wierzch. Rządkami poukładaj maliny (otworkami do góry). Lekko je dociśnij (delikatnie palcem).
  • Krok 6

    5 min
    Zetrzyj na nie drugą część zamrożonego ciasta. Piecz 40 minut w 190 stopniach. Zostaw do wystudzenia. Posyp cukrem pudrem.
Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

Krok 1 z 6

Masło pokrój w kostkę. Szybko zagnieć z pozostałymi składnikami. Gdyby ciasto okazało się zbyt sypkie możesz dodać do niego 1 łyżkę wody.

Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

Krok 2 z 6

Podziel ciasto na 2 części. Jedna powinna być nieco większa od drugiej. Owiń je w folię spożywczą i zamroź przez godzinę.

Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

Krok 3 z 6

Blachę ok. 34x20 cm posmaruj masłem i posyp kaszą manną. Na dno formy zetrzyj na tarce większą kulę ciasta i przyklep je dłonią. Podpiecz w temperaturze 190 stopni przez 20 minut na złoto. Ostudź

Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

Krok 4 z 6

Ubij białka na sztywno. Powoli małymi porcjami dosypuj cukier i cukier wanilinowy ubijając na najwyższych obrotach. Powoli wsyp budyń, cały czas miksuj. Cienką strużką wlewaj olej mieszając.

Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

Krok 5 z 6

Na zimny spód wyłóż budyniową pianę. Wyrównaj wierzch. Rządkami poukładaj maliny (otworkami do góry). Lekko je dociśnij (delikatnie palcem).

Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

Krok 6 z 6

Zetrzyj na nie drugą część zamrożonego ciasta. Piecz 40 minut w 190 stopniach. Zostaw do wystudzenia. Posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    2 godz Łatwy
  • Kruche rogaliki z wiśniami

    Kruche rogaliki z wiśniami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Ciasteczka kruche z cynamonem

    Ciasteczka kruche z cynamonem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Jajka przepiórcze w babeczce z kruchego ciasta z farszem majonezowo-porowym

    Jajka przepiórcze w babeczce z kruchego ciasta z farszem majonezowo-porowym

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu