Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto oczy carycy

0
129 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Białko
1 szklanka
Cukier
1 szklanka
Mąka ziemniaczana
1 łyżka
Ocet
0.3 szklanka
Olej
6 
Żółtko
2 
Jajko
6 płaskich łyżek
Cukier
4 płaskich łyżek
Mąka pszenna
2 łyżek
Kakao
0.3 szklanka
Olej
1 szklanka
Mleko
2 płaskich łyżek
Cukier
1 kostka
Masło
1 paczka
Biszkopt
77 g
Polewa czekoladowa
1 łyżeczka
Kawa rozpuszczalna
0.5 szklanka
Woda
1 łyżeczka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
5.19 g
Tłuszcze
16.23 g
Wartość energetyczna
331.57 kcal
Węglowodany
35.34 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

129 min
Krok 1
10 min
Zacznij od jasnego ciasta - białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i ubijaj tak długo, aż cukier będzie niewyczuwalny.
Krok 2
5 min
Dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Teraz ciemne ciasto - żółtka i jajka utrzyj z cukrem do białości, dodaj mąkę wymieszaną z Proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połącz.
Krok 4
10 min
Blaszkę 38x23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszaj je delikatnie widelcem.
Krok 5
40 min
Piecz w 180°C około 40 minut, wystudź, przekrój na 2 blaty.
Krok 6
5 min
Z mleka odlej około 1/2 szklanki, rozmieszaj w nim proszek budyniowy.
Krok 7
10 min
Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, na gotujące wlej rozmieszany budyń, gotuj przez pół minuty od zagotowania, wystudź.
Krok 8
5 min
Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.
Krok 9
5 min
Kawę zaparz 1/2 szklanki wrzątku, posłodź, wystudź.
Krok 10
10 min
Galaretki rozpuść w 1/2 l wrzątku, wystudź.
Krok 11
10 min
Na jeden blat ciasta wyłóż połowę kremu budyniowego, następnie poukładaj biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłóż mocno tężejącą galaretkę.
Krok 12
5 min
Na galaretce rozłóż resztę kremu, przykryj drugim blatem ciasta.
Krok 13
2 min
Ciasto polej polewą czekoladową.
Krok 14
2 min
Ciasto podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.
Ciasto oczy carycy

Krok 1 z 14

Zacznij od jasnego ciasta - białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i ubijaj tak długo, aż cukier będzie niewyczuwalny.

Ciasto oczy carycy

Krok 2 z 14

Dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj.

Ciasto oczy carycy

Krok 3 z 14

Teraz ciemne ciasto - żółtka i jajka utrzyj z cukrem do białości, dodaj mąkę wymieszaną z Proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połącz.

Ciasto oczy carycy

Krok 4 z 14

Blaszkę 38x23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszaj je delikatnie widelcem.

Ciasto oczy carycy

Krok 5 z 14

Piecz w 180°C około 40 minut, wystudź, przekrój na 2 blaty.

Ciasto oczy carycy

Krok 6 z 14

Z mleka odlej około 1/2 szklanki, rozmieszaj w nim proszek budyniowy.

Ciasto oczy carycy

Krok 7 z 14

Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, na gotujące wlej rozmieszany budyń, gotuj przez pół minuty od zagotowania, wystudź.

Ciasto oczy carycy

Krok 8 z 14

Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.

Ciasto oczy carycy

Krok 9 z 14

Kawę zaparz 1/2 szklanki wrzątku, posłodź, wystudź.

Ciasto oczy carycy

Krok 10 z 14

Galaretki rozpuść w 1/2 l wrzątku, wystudź.

Ciasto oczy carycy

Krok 11 z 14

Na jeden blat ciasta wyłóż połowę kremu budyniowego, następnie poukładaj biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłóż mocno tężejącą galaretkę.

Ciasto oczy carycy

Krok 12 z 14

Na galaretce rozłóż resztę kremu, przykryj drugim blatem ciasta.

Ciasto oczy carycy

Krok 13 z 14

Ciasto polej polewą czekoladową.

Ciasto oczy carycy

Krok 14 z 14

Ciasto podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na ciasto "oczy carycy" - to magiczny i niesamowity deser. Cały urok tego niezwykłego ciasta ujawnia się dopiero po pokrojeniu go na porcje.

Najpierw przygotowujemy jasne ciasto z mąki ziemniaczanej, a osobno - ciemne, z mąki pszennej z dodatkiem kakao i Proszku do pieczenia WINIARY. Przemieszane ciasta po upieczeniu utworzą fantazyjną oprawę deseru.

Ciasto przekładamy aromatycznym kremem z Budyniu o smaku waniliowym bez cukru WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY, na którym układamy nasączone kawą biszkopty. Gdy wyłożymy między nie tężejącą Galaretkę o smaku wiśniowym WINIARY, uzyskamy efekt rubinowego „oka”. Do tego czekoladowa polewa i dekoracja z siekanych orzechów lub płatków migdałowych.

Teraz wystarczy odstawić ciasto w chłodne miejsce i można odpocząć – bo ciasto "oczy carycy" najlepsze jest na drugi dzień :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika