Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto oczy carycy

Ciasto oczy carycy

(0)
2 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  opakowań
WINIARY Galaretka o smaku wiśniowym
6 
Białko
1  szklanka
Cukier
1  szklanka
Mąka ziemniaczana
1  łyżka
Ocet
0.3  szklanka
Olej
6 
Żółtko
2 
Jajko
6  płaskich łyżek
Cukier
4  płaskich łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Kakao
0.3  szklanka
Olej
1  szklanka
Mleko
2  płaskich łyżek
Cukier
1  kostka
Masło
1  opakowanie
Biszkopt
77  g
Polewa czekoladowa
1  łyżeczka
Kawa NESCAFÉ Classic
0.5  szklanka
Woda
1  łyżeczka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.2 g
Węglowodany
35.4 g
Tłuszcze
16.23 g
Wartość energetyczna
331.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na ciasto "oczy carycy" - to magiczny i niesamowity deser. Cały urok tego niezwykłego ciasta ujawnia się dopiero po pokrojeniu go na porcje.

Najpierw przygotowujemy jasne ciasto z mąki ziemniaczanej, a osobno - ciemne, z mąki pszennej z dodatkiem kakao i Proszku do pieczenia WINIARY. Przemieszane ciasta po upieczeniu utworzą fantazyjną oprawę deseru.

Ciasto przekładamy aromatycznym kremem z Budyniu o smaku waniliowym bez cukru WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY, na którym układamy nasączone kawą biszkopty. Gdy wyłożymy między nie tężejącą Galaretkę o smaku wiśniowym WINIARY, uzyskamy efekt rubinowego „oka”. Do tego czekoladowa polewa i dekoracja z siekanych orzechów lub płatków migdałowych.

Teraz wystarczy odstawić ciasto w chłodne miejsce i można odpocząć – bo ciasto "oczy carycy" najlepsze jest na drugi dzień :)

Przygotowanie

129 min
  • Krok 1

    10 min
    Zacznij od jasnego ciasta - białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i ubijaj tak długo, aż cukier będzie niewyczuwalny.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj.
  • Krok 3

    10 min
    Teraz ciemne ciasto - żółtka i jajka utrzyj z cukrem do białości, dodaj mąkę wymieszaną z Proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połącz.
  • Krok 4

    10 min
    Blaszkę 38x23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszaj je delikatnie widelcem.
  • Krok 5

    40 min
    Piecz w 180°C około 40 minut, wystudź, przekrój na 2 blaty.
  • Krok 6

    5 min
    Z mleka odlej około 1/2 szklanki, rozmieszaj w nim proszek budyniowy.
  • Krok 7

    10 min
    Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, na gotujące wlej rozmieszany budyń, gotuj przez pół minuty od zagotowania, wystudź.
  • Krok 8

    5 min
    Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.
  • Krok 9

    5 min
    Kawę zaparz 1/2 szklanki wrzątku, posłodź, wystudź.
  • Krok 10

    10 min
    Galaretki rozpuść w 1/2 l wrzątku, wystudź.
  • Krok 11

    10 min
    Na jeden blat ciasta wyłóż połowę kremu budyniowego, następnie poukładaj biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłóż mocno tężejącą galaretkę.
  • Krok 12

    5 min
    Na galaretce rozłóż resztę kremu, przykryj drugim blatem ciasta.
  • Krok 13

    2 min
    Ciasto polej polewą czekoladową.
  • Krok 14

    2 min
    Ciasto podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.
Ciasto oczy carycy

Krok 1 z 14

Zacznij od jasnego ciasta - białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i ubijaj tak długo, aż cukier będzie niewyczuwalny.

Ciasto oczy carycy

Krok 2 z 14

Dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj.

Ciasto oczy carycy

Krok 3 z 14

Teraz ciemne ciasto - żółtka i jajka utrzyj z cukrem do białości, dodaj mąkę wymieszaną z Proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połącz.

Ciasto oczy carycy

Krok 4 z 14

Blaszkę 38x23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszaj je delikatnie widelcem.

Ciasto oczy carycy

Krok 5 z 14

Piecz w 180°C około 40 minut, wystudź, przekrój na 2 blaty.

Ciasto oczy carycy

Krok 6 z 14

Z mleka odlej około 1/2 szklanki, rozmieszaj w nim proszek budyniowy.

Ciasto oczy carycy

Krok 7 z 14

Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, na gotujące wlej rozmieszany budyń, gotuj przez pół minuty od zagotowania, wystudź.

Ciasto oczy carycy

Krok 8 z 14

Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.

Ciasto oczy carycy

Krok 9 z 14

Kawę zaparz 1/2 szklanki wrzątku, posłodź, wystudź.

Ciasto oczy carycy

Krok 10 z 14

Galaretki rozpuść w 1/2 l wrzątku, wystudź.

Ciasto oczy carycy

Krok 11 z 14

Na jeden blat ciasta wyłóż połowę kremu budyniowego, następnie poukładaj biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłóż mocno tężejącą galaretkę.

Ciasto oczy carycy

Krok 12 z 14

Na galaretce rozłóż resztę kremu, przykryj drugim blatem ciasta.

Ciasto oczy carycy

Krok 13 z 14

Ciasto polej polewą czekoladową.

Ciasto oczy carycy

Krok 14 z 14

Ciasto podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Halloween
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

    Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

    1 godz 10 min Łatwy
  • Ciasto Fale Dunaju

    Ciasto Fale Dunaju

    1 godz 48 min Łatwy
  • Sernik królewski

    Sernik królewski

    2 godz 25 min Łatwy
  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu