Ciasto oczy carycy
129min
Łatwy
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 opakowanie
2 opakowań
6
Białko
1 szklanka
Cukier
1 szklanka
Mąka ziemniaczana
1 łyżka
Ocet
0.3 szklanka
Olej
6
Żółtko
2
Jajko
6 płaskich łyżek
Cukier
4 płaskich łyżek
Mąka pszenna
2 łyżek
Kakao
0.3 szklanka
Olej
1 szklanka
Mleko
2 płaskich łyżek
Cukier
1 kostka
Masło
1 opakowanie
Biszkopt
77 g
Polewa czekoladowa
1 łyżeczka
Kawa rozpuszczalna
0.5 szklanka
Woda
1 łyżeczka
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
5.19 g
Węglowodany
35.34 g
Tłuszcze
16.23 g
Wartość energetyczna
331.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
129 min
Krok 1
10 min
Zacznij od jasnego ciasta - białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i ubijaj tak długo, aż cukier będzie niewyczuwalny.
Krok 2
5 min
Dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Teraz ciemne ciasto - żółtka i jajka utrzyj z cukrem do białości, dodaj mąkę wymieszaną z Proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połącz.
Krok 4
10 min
Blaszkę 38x23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszaj je delikatnie widelcem.
Krok 5
40 min
Piecz w 180°C około 40 minut, wystudź, przekrój na 2 blaty.
Krok 6
5 min
Z mleka odlej około 1/2 szklanki, rozmieszaj w nim proszek budyniowy.
Krok 7
10 min
Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, na gotujące wlej rozmieszany budyń, gotuj przez pół minuty od zagotowania, wystudź.
Krok 8
5 min
Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.
Krok 9
5 min
Kawę zaparz 1/2 szklanki wrzątku, posłodź, wystudź.
Krok 10
10 min
Galaretki rozpuść w 1/2 l wrzątku, wystudź.
Krok 11
10 min
Na jeden blat ciasta wyłóż połowę kremu budyniowego, następnie poukładaj biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłóż mocno tężejącą galaretkę.
Krok 12
5 min
Na galaretce rozłóż resztę kremu, przykryj drugim blatem ciasta.
Krok 13
2 min
Ciasto polej polewą czekoladową.
Krok 14
2 min
Ciasto podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na ciasto "oczy carycy" - to magiczny i niesamowity deser. Cały urok tego niezwykłego ciasta ujawnia się dopiero po pokrojeniu go na porcje.
Najpierw przygotowujemy jasne ciasto z mąki ziemniaczanej, a osobno - ciemne, z mąki pszennej z dodatkiem kakao i Proszku do pieczenia WINIARY. Przemieszane ciasta po upieczeniu utworzą fantazyjną oprawę deseru.
Ciasto przekładamy aromatycznym kremem z Budyniu o smaku waniliowym bez cukru WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY, na którym układamy nasączone kawą biszkopty. Gdy wyłożymy między nie tężejącą Galaretkę o smaku wiśniowym WINIARY, uzyskamy efekt rubinowego „oka”. Do tego czekoladowa polewa i dekoracja z siekanych orzechów lub płatków migdałowych.
Teraz wystarczy odstawić ciasto w chłodne miejsce i można odpocząć – bo ciasto "oczy carycy" najlepsze jest na drugi dzień :)
Najpierw przygotowujemy jasne ciasto z mąki ziemniaczanej, a osobno - ciemne, z mąki pszennej z dodatkiem kakao i Proszku do pieczenia WINIARY. Przemieszane ciasta po upieczeniu utworzą fantazyjną oprawę deseru.
Ciasto przekładamy aromatycznym kremem z Budyniu o smaku waniliowym bez cukru WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY, na którym układamy nasączone kawą biszkopty. Gdy wyłożymy między nie tężejącą Galaretkę o smaku wiśniowym WINIARY, uzyskamy efekt rubinowego „oka”. Do tego czekoladowa polewa i dekoracja z siekanych orzechów lub płatków migdałowych.
Teraz wystarczy odstawić ciasto w chłodne miejsce i można odpocząć – bo ciasto "oczy carycy" najlepsze jest na drugi dzień :)
Komentarze 0