Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sandacz w galarecie

0
137 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30 g
Żelatyna
1500 g
Sandacz
1 trochę
Sól
4 pęczków
Włoszczyzna
3 
Liść laurowy
2 
Cebula
1 
Białko
3 kulek
Ziele angielskie
4 kulek
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
734.49 kcal
Tłuszcze
8.84 g
Węglowodany
39.95 g
Białko
117.59 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

137 min
Krok 1
10 min
Sandacza oprawiamy i filetujemy.
Krok 2
5 min
Kroimy go na większe kawałki, następnie posypujemy solą i wstawiamy do lodówki.
Krok 3
10 min
Wywar robimy z łba, ości, cebuli oraz włoszczyzny.
Krok 4
5 min
Wywar cedzimy, a następnie wkładamy kawałki sandacza.
Krok 5
32 min
Gotujemy to pod przykryciem około 32 minut, a następnie po upływie tego czasu rybkę delikatnie wyjmujemy, by się nam nie rozwaliła.
Krok 6
10 min
Moczymy żelatynę w 4 łyżkach wody, jak już napęcznieje, wtedy do wywaru (odcedzonego) dodajemy razem z białkami jajek. Trzeba zagotować i przecedzić przez sitko.
Krok 7
5 min
Układamy kawałki sandacza na dnie naczynia i następnie zalewamy to galaretką.
Krok 8
60 min
Wstawiamy do lodówki.
Sandacz w galarecie

Krok 1 z 8

Sandacza oprawiamy i filetujemy.

Sandacz w galarecie

Krok 2 z 8

Kroimy go na większe kawałki, następnie posypujemy solą i wstawiamy do lodówki.

Sandacz w galarecie

Krok 3 z 8

Wywar robimy z łba, ości, cebuli oraz włoszczyzny.

Sandacz w galarecie

Krok 4 z 8

Wywar cedzimy, a następnie wkładamy kawałki sandacza.

Sandacz w galarecie

Krok 5 z 8

Gotujemy to pod przykryciem około 32 minut, a następnie po upływie tego czasu rybkę delikatnie wyjmujemy, by się nam nie rozwaliła.

Sandacz w galarecie

Krok 6 z 8

Moczymy żelatynę w 4 łyżkach wody, jak już napęcznieje, wtedy do wywaru (odcedzonego) dodajemy razem z białkami jajek. Trzeba zagotować i przecedzić przez sitko.

Sandacz w galarecie

Krok 7 z 8

Układamy kawałki sandacza na dnie naczynia i następnie zalewamy to galaretką.

Sandacz w galarecie

Krok 8 z 8

Wstawiamy do lodówki.

Sandacz w galarecie to potrawa, która świetnie wpisze się w polskie tradycje, dodając jej trochę pikanterii. Żelatyna WINIARY, pozwoli zebrać razem wszystkie składniki, świetnie się zwiąże i nada kolorytu całemu daniu. Dodajmy trochę przypraw, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak potrawy. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika