Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sandacz w galarecie

Sandacz w galarecie

(0)
2 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest nulkaa22

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  g
Żelatyna WINIARY
1.5  kg
Sandacz
trochę
Sól
4  pęczków
Włoszczyzna
3 
Liść laurowy
2 
Cebula
1 
Białko
3  kulek
Ziele angielskie
4  kulek
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
117.59 g
Węglowodany
39.95 g
Tłuszcze
8.84 g
Wartość energetyczna
734.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sandacz w galarecie to potrawa, która świetnie wpisze się w polskie tradycje, dodając jej trochę pikanterii. Żelatyna WINIARY, pozwoli zebrać razem wszystkie składniki, świetnie się zwiąże i nada kolorytu całemu daniu. Dodajmy trochę przypraw, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak potrawy. Pycha!

Przygotowanie

160 min
  • Krok 1

    15 min
    Sandacza oprawiamy i filetujemy.
  • Krok 2

    5 min
    Kroimy go na większe kawałki, następnie posypujemy solą i wstawiamy do lodówki.
  • Krok 3

    25 min
    Wywar robimy z łba, ości, cebuli oraz włoszczyzny.
  • Krok 4

    5 min
    Wywar cedzimy, a następnie wkładamy kawałki sandacza.
  • Krok 5

    32 min
    Gotujemy to pod przykryciem około 32 minut, a następnie po upływie tego czasu rybkę delikatnie wyjmujemy, by się nam nie rozwaliła.
  • Krok 6

    15 min
    Moczymy żelatynę w 4 łyżkach wody, jak już napęcznieje, wtedy do wywaru (odcedzonego) dodajemy razem z białkami jajek. Trzeba zagotować i przecedzić przez sitko.
  • Krok 7

    63 min
    Układamy kawałki sandacza na dnie naczynia i następnie zalewamy to galaretką i wstawiamy do lodówki.
Sandacz w galarecie

Krok 1 z 7

Sandacza oprawiamy i filetujemy.

Sandacz w galarecie

Krok 2 z 7

Kroimy go na większe kawałki, następnie posypujemy solą i wstawiamy do lodówki.

Sandacz w galarecie

Krok 3 z 7

Wywar robimy z łba, ości, cebuli oraz włoszczyzny.

Sandacz w galarecie

Krok 4 z 7

Wywar cedzimy, a następnie wkładamy kawałki sandacza.

Sandacz w galarecie

Krok 5 z 7

Gotujemy to pod przykryciem około 32 minut, a następnie po upływie tego czasu rybkę delikatnie wyjmujemy, by się nam nie rozwaliła.

Sandacz w galarecie

Krok 6 z 7

Moczymy żelatynę w 4 łyżkach wody, jak już napęcznieje, wtedy do wywaru (odcedzonego) dodajemy razem z białkami jajek. Trzeba zagotować i przecedzić przez sitko.

Sandacz w galarecie

Krok 7 z 7

Układamy kawałki sandacza na dnie naczynia i następnie zalewamy to galaretką i wstawiamy do lodówki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz w galarecie

    Dorsz w galarecie

    2 godz 48 min Łatwy
  • Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

    Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

    6 godz 35 min Łatwy
  • Zupa chińska ostro-słodka

    Zupa chińska ostro-słodka

    2 godz 5 min Łatwy
  • Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

    Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

    1 godz 16 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu