Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sandacz w galarecie
Dodaj do CookBook

Sandacz w galarecie

(0)
2 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  g
Żelatyna WINIARY
1.5  kg
Sandacz
trochę
Sól
4  pęczków
Włoszczyzna
3 
Liść laurowy
2 
Cebula
1 
Białko
3  kulek
Ziele angielskie
4  kulek
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
40 g
Wartość energetyczna
734.5 kcal
Tłuszcze
8.8 g
Białko
117.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sandacz w galarecie to jedno z tych dań, które zyskuje coraz to większą popularność, szczególnie jeśli chodzi o okres świąteczny. Często wykonuje się ten przepis na Boże Narodzenie, traktując go jako alternatywę dla tradycyjnego karpia. Nie oszukujmy się - smak bożonarodzeniowej ryby jest dość specyficzny i nie każdemu może on przypaść do gustu. Z kolei sandacz wyróżnia się lekko maślanym, subtelnym posmakiem i jasnym kolorem, więc znajduje sobie coraz to większe grono zwolenników. Ryba ta jest również wyjątkowo łatwa w filetowaniu - o ile nie zdecydujemy się na zakup już gotowych filetów.


Sandacz w galarecie - przepis nie tylko na święta!

Sandacz w galarecie - przepis jest wyjątkowo prosty i uniwersalny. Z tego też powodu, nie musi to być wyłącznie potrawa bożonarodzeniowa. Ta smakowita i zdrowa ryba z dodatkiem włoszczyzny i żelatyny sprawdzi się także jako przystawka, która pobudzi kubki smakowe przed głównym daniem. Sandacz w galarecie jest także świetnym daniem na kolację czy przekąskę w momencie, kiedy dopadnie nas mały głód. Przygotowanie tej potrawy zajmie nam co prawda nieco więcej czasu, aczkolwiek z pewnością drobny wysiłek jest tego warty. Smak sandacza w galarecie z pewnością pobudzi nasze kubki smakowe, a także zaspokoi głód! Co więcej, sandacz w galarecie sprawdzi się również podczas wizyty niezapowiedzianych gości, czy też podczas rodzinnej uroczystości!


Z czym podawać to danie?

Sandacz w galarecie to danie, które jest kompletne. Aczkolwiek, możemy podawać je z różnymi dodatkami, w zależności od tego, czy sandacz w galarecie ma spełniać formę przekąski, czy też głównego dania. Najczęściej sandacz w galarecie serwowany jest ze świeżym pieczywem, a także delikatnie skropiony tradycyjnym octem. Oczywiście dodatki te można modyfikować w taki sposób, by smak dania najlepiej wpisał się idealnie w nasze preferencje smakowe.


Sandacz w galarecie - przepis, który daje dużą swobodę!

Sandacz w galarecie - przepis to wskazówki, które możemy dowolnie interpretować. Zwykle zaleca się przygotowanie ryby z włoszczyzną, wywarem rybnym oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Jednocześnie, możemy także do żelatyny i kawałków ryby dodać także zielony groszek lub kawałkami jajek ugotowanych na twardo. Postarajmy się dobrać dodatki tak, by nie tylko nam smakowały, ale także efektownie się prezentowały.

Przygotowanie

160 min
  • Krok 1

    15 min
    Sandacza oprawiamy i filetujemy.
  • Krok 2

    5 min
    Kroimy go na większe kawałki, następnie posypujemy solą i wstawiamy do lodówki.
  • Krok 3

    25 min
    Wywar robimy z łba, ości, cebuli oraz włoszczyzny.
  • Krok 4

    5 min
    Wywar cedzimy, a następnie wkładamy kawałki sandacza.
  • Krok 5

    32 min
    Gotujemy to pod przykryciem około 32 minut, a następnie po upływie tego czasu rybkę delikatnie wyjmujemy, by się nam nie rozwaliła.
  • Krok 6

    15 min
    Moczymy żelatynę w 4 łyżkach wody, jak już napęcznieje, wtedy do wywaru (odcedzonego) dodajemy razem z białkami jajek. Trzeba zagotować i przecedzić przez sitko.
  • Krok 7

    63 min
    Układamy kawałki sandacza na dnie naczynia i następnie zalewamy to galaretką i wstawiamy do lodówki.
Sandacz w galarecie

Krok 1 z 7

Sandacza oprawiamy i filetujemy.

Sandacz w galarecie

Krok 2 z 7

Kroimy go na większe kawałki, następnie posypujemy solą i wstawiamy do lodówki.

Sandacz w galarecie

Krok 3 z 7

Wywar robimy z łba, ości, cebuli oraz włoszczyzny.

Sandacz w galarecie

Krok 4 z 7

Wywar cedzimy, a następnie wkładamy kawałki sandacza.

Sandacz w galarecie

Krok 5 z 7

Gotujemy to pod przykryciem około 32 minut, a następnie po upływie tego czasu rybkę delikatnie wyjmujemy, by się nam nie rozwaliła.

Sandacz w galarecie

Krok 6 z 7

Moczymy żelatynę w 4 łyżkach wody, jak już napęcznieje, wtedy do wywaru (odcedzonego) dodajemy razem z białkami jajek. Trzeba zagotować i przecedzić przez sitko.

Sandacz w galarecie

Krok 7 z 7

Układamy kawałki sandacza na dnie naczynia i następnie zalewamy to galaretką i wstawiamy do lodówki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sandacz pieczony z pieczarkami

    Sandacz pieczony z pieczarkami

    1 godz 22 min Łatwy
  • Sandacz z ryżem

    Sandacz z ryżem

    40 min Łatwy
  • Sandacz panierowany pestkami dyni

    Sandacz panierowany pestkami dyni

    28 min Łatwy
  • Sandacz smażony na patelni

    Sandacz smażony na patelni

    33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu