Sandacz w galarecie
160min
Łatwy
30 g
1.5 kg
Sandacz
1 trochę
Sól
4 pęczków
Włoszczyzna
3
Liść laurowy
2
Cebula
1
Białko
3 kulek
Ziele angielskie
4 kulek
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
117.59 g
Węglowodany
39.95 g
Tłuszcze
8.84 g
Wartość energetyczna
734.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
160 min
Krok 1
15 min
Sandacza oprawiamy i filetujemy.
Krok 2
5 min
Kroimy go na większe kawałki, następnie posypujemy solą i wstawiamy do lodówki.
Krok 3
25 min
Wywar robimy z łba, ości, cebuli oraz włoszczyzny.
Krok 4
5 min
Wywar cedzimy, a następnie wkładamy kawałki sandacza.
Krok 5
32 min
Gotujemy to pod przykryciem około 32 minut, a następnie po upływie tego czasu rybkę delikatnie wyjmujemy, by się nam nie rozwaliła.
Krok 6
15 min
Moczymy żelatynę w 4 łyżkach wody, jak już napęcznieje, wtedy do wywaru (odcedzonego) dodajemy razem z białkami jajek. Trzeba zagotować i przecedzić przez sitko.
Krok 7
63 min
Układamy kawałki sandacza na dnie naczynia i następnie zalewamy to galaretką i wstawiamy do lodówki.
Sandacz w galarecie to potrawa, która świetnie wpisze się w polskie tradycje, dodając jej trochę pikanterii. Żelatyna WINIARY, pozwoli zebrać razem wszystkie składniki, świetnie się zwiąże i nada kolorytu całemu daniu. Dodajmy trochę przypraw, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak potrawy. Pycha!
Komentarze 0