Sandacz faszerowany w galaretce
136min
Łatwy
450 g
Filet z sandacza
3 łyżek
Koperek
2
Jajko
2 łyżek
Kasza manna
1 łyżka
Bułka tarta
1 łyżeczka
Sól
1.25 l
Woda
2.5 kostek
2 łyżek
Ocet winny
1
Białko
1 trochę
Cukier
2
Jajko gotowane na twardo
0.33 puszka
Kukurydza
0.33 puszka
Zielony groszek
1 opakowanie
Żelatyna Winiary
1 pęczek
Koperek
.
Wartości odżywcze
Białko
19.87 g
Węglowodany
10.11 g
Tłuszcze
4.49 g
Wartość energetyczna
163.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
136 min
Krok 1
5 min
Przygotuj bulion warzywny.
Krok 2
10 min
Filet z sandacza zmiel w maszynce.
Krok 3
5 min
Dodaj posiekany koperek, kaszę mannę, bułkę tartą, jajka i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4
10 min
Z tak przygotowanej masy uformuj wałek i owiń folią spożywczą. Zwiąż końce folii. Całość ponakłuwaj wykałaczką, by folia nie popękała podczas gotowania.
Krok 5
30 min
Owiniętą w folię masę rybną włóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 30 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
Krok 6
5 min
Następnie wyjmij rybę, a do zimnego wywaru dodaj roztrzepane białko jajka i ocet.
Krok 7
10 min
Podgrzewaj aż do zagotowania, cały czas mieszając.
Krok 8
5 min
Przelej wywar przez sitko wyłożone gazą.
Krok 9
10 min
Rozprowadź żelatynę w kilku łyżeczkach zimnej wody, a następnie dodaj do gorącego wywaru i mieszaj, aż dokładnie się rozpuści. Dopraw do smaku szczyptą cukru. Odstaw, żeby wywar wystygł i zaczął gęstnieć.
Krok 10
5 min
Sandacza odwiń z folii i pokrój w grube plastry.
Krok 11
10 min
Na dno półmiska wlej kilka łyżek zimnego wywaru z żelatyną i poczekaj, aż zastygnie.
Krok 12
5 min
Wsyp część odsączonych warzyw z puszki i ułóż na nich plastry gotowanej ryby.
Krok 13
5 min
Na wierzch dołóż pozostałe warzywa, pokrojone w plastry jajka na twardo i listki koperku.
Krok 14
15 min
Polej częścią galarety i odstaw do lodówki, żeby stężała.
Krok 15
5 min
Po pewnym czasie wlej resztę galarety tak, by pokryła wszystkie składniki.
Krok 16
1 min
Zostaw w lodówce, aż całość dobrze zastygnie.
Komentarze 0