Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sandacz faszerowany w galaretce

0
136 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

450 g
Filet z sandacza
3 łyżek
Koperek
2 
Jajko
2 łyżek
Kasza manna
1 łyżka
Bułka tarta
1 łyżeczka
Sól
1.25 l
Woda
2 łyżek
Ocet winny
1 
Białko
1 trochę
Cukier
2 
Jajko gotowane na twardo
0.33 puszka
Kukurydza
0.33 puszka
Zielony groszek
1 paczka
Żelatyna Winiary
1 pęczek
Koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
19.87 g
Tłuszcze
4.49 g
Wartość energetyczna
163.66 kcal
Węglowodany
10.11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

136 min
Krok 1
5 min
Przygotuj bulion warzywny.
Krok 2
10 min
Filet z sandacza zmiel w maszynce.
Krok 3
5 min
Dodaj posiekany koperek, kaszę mannę, bułkę tartą, jajka i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4
10 min
Z tak przygotowanej masy uformuj wałek i owiń folią spożywczą. Zwiąż końce folii. Całość ponakłuwaj wykałaczką, by folia nie popękała podczas gotowania.
Krok 5
30 min
Owiniętą w folię masę rybną włóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 30 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
Krok 6
5 min
Następnie wyjmij rybę, a do zimnego wywaru dodaj roztrzepane białko jajka i ocet.
Krok 7
10 min
Podgrzewaj aż do zagotowania, cały czas mieszając.
Krok 8
5 min
Przelej wywar przez sitko wyłożone gazą.
Krok 9
10 min
Rozprowadź żelatynę w kilku łyżeczkach zimnej wody, a następnie dodaj do gorącego wywaru i mieszaj, aż dokładnie się rozpuści. Dopraw do smaku szczyptą cukru. Odstaw, żeby wywar wystygł i zaczął gęstnieć.
Krok 10
5 min
Sandacza odwiń z folii i pokrój w grube plastry.
Krok 11
10 min
Na dno półmiska wlej kilka łyżek zimnego wywaru z żelatyną i poczekaj, aż zastygnie.
Krok 12
5 min
Wsyp część odsączonych warzyw z puszki i ułóż na nich plastry gotowanej ryby.
Krok 13
5 min
Na wierzch dołóż pozostałe warzywa, pokrojone w plastry jajka na twardo i listki koperku.
Krok 14
15 min
Polej częścią galarety i odstaw do lodówki, żeby stężała.
Krok 15
5 min
Po pewnym czasie wlej resztę galarety tak, by pokryła wszystkie składniki.
Krok 16
1 min
Zostaw w lodówce, aż całość dobrze zastygnie.
Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 1 z 16

Przygotuj bulion warzywny.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 2 z 16

Filet z sandacza zmiel w maszynce.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 3 z 16

Dodaj posiekany koperek, kaszę mannę, bułkę tartą, jajka i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 4 z 16

Z tak przygotowanej masy uformuj wałek i owiń folią spożywczą. Zwiąż końce folii. Całość ponakłuwaj wykałaczką, by folia nie popękała podczas gotowania.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 5 z 16

Owiniętą w folię masę rybną włóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 30 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 6 z 16

Następnie wyjmij rybę, a do zimnego wywaru dodaj roztrzepane białko jajka i ocet.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 7 z 16

Podgrzewaj aż do zagotowania, cały czas mieszając.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 8 z 16

Przelej wywar przez sitko wyłożone gazą.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 9 z 16

Rozprowadź żelatynę w kilku łyżeczkach zimnej wody, a następnie dodaj do gorącego wywaru i mieszaj, aż dokładnie się rozpuści. Dopraw do smaku szczyptą cukru. Odstaw, żeby wywar wystygł i zaczął gęstnieć.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 10 z 16

Sandacza odwiń z folii i pokrój w grube plastry.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 11 z 16

Na dno półmiska wlej kilka łyżek zimnego wywaru z żelatyną i poczekaj, aż zastygnie.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 12 z 16

Wsyp część odsączonych warzyw z puszki i ułóż na nich plastry gotowanej ryby.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 13 z 16

Na wierzch dołóż pozostałe warzywa, pokrojone w plastry jajka na twardo i listki koperku.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 14 z 16

Polej częścią galarety i odstaw do lodówki, żeby stężała.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 15 z 16

Po pewnym czasie wlej resztę galarety tak, by pokryła wszystkie składniki.

Sandacz faszerowany w galaretce

Krok 16 z 16

Zostaw w lodówce, aż całość dobrze zastygnie.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika