Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto drożdżowe to idealny sposób na weekendową rozpustę!Dzięki temu przepisowi z pewnością zdobędziesz serca wszystkich miłośników słodkości. Koniecznie sprawdź nasz przepis na ciasto zatapiane!
Przygotowanie
135 min
Krok 1
15 min
CIASTO: Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać stopione masło, cukier waniliowy, drożdże, szczyptę soli. Wymieszać i wlać do przesianej mąki.
Krok 2
20 min
Wyrobić ciasto dokładnie i długo. Uformować w kulę i włożyć do naczynia z wodą (można ciasto zawinąć w gazę, ułatwi to wyjęcie z wody).
Krok 3
10 min
Kiedy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć i ponownie wyrobić, dodając cukier.
Krok 4
30 min
Formę do babki grubo nasmarować masłem. Włożyć ciasto. Poczekać 30 minut, aż wyrośnie.
Krok 5
50 min
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 50 minut.
Krok 6
10 min
LUKIER: Składniki do lukru dokładnie ubić na puszystą masę. Polać ciasto.
Krok 1
z
6
CIASTO: Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać stopione masło, cukier waniliowy, drożdże, szczyptę soli. Wymieszać i wlać do przesianej mąki.
Krok 2
z
6
Wyrobić ciasto dokładnie i długo. Uformować w kulę i włożyć do naczynia z wodą (można ciasto zawinąć w gazę, ułatwi to wyjęcie z wody).
Krok 3
z
6
Kiedy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć i ponownie wyrobić, dodając cukier.
Krok 4
z
6
Formę do babki grubo nasmarować masłem. Włożyć ciasto. Poczekać 30 minut, aż wyrośnie.
Krok 5
z
6
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 50 minut.
Krok 6
z
6
LUKIER: Składniki do lukru dokładnie ubić na puszystą masę. Polać ciasto.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0