Ciasto zatapiane
2 godz 15 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.36 g
Węglowodany
25.02 g
Tłuszcze
7.16 g
Wartość energetyczna
175.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
135 min
Krok 1
15 min
CIASTO: Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać stopione masło, cukier waniliowy, drożdże, szczyptę soli. Wymieszać i wlać do przesianej mąki.
Krok 2
20 min
Wyrobić ciasto dokładnie i długo. Uformować w kulę i włożyć do naczynia z wodą (można ciasto zawinąć w gazę, ułatwi to wyjęcie z wody).
Krok 3
10 min
Kiedy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć i ponownie wyrobić, dodając cukier.
Krok 4
30 min
Formę do babki grubo nasmarować masłem. Włożyć ciasto. Poczekać 30 minut, aż wyrośnie.
Krok 5
50 min
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 50 minut.
Krok 6
10 min
LUKIER: Składniki do lukru dokładnie ubić na puszystą masę. Polać ciasto.
Ciasto drożdżowe to idealny sposób na weekendową rozpustę!Dzięki temu przepisowi z pewnością zdobędziesz serca wszystkich miłośników słodkości. Koniecznie sprawdź nasz przepis na ciasto zatapiane!
Komentarze 0