Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto zatapiane

Ciasto zatapiane

(0)
2 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest 554477

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szklanka
Cukier puder
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
3 
Jajko
0.5  kostka
Masło
10  dag
Drożdże
1  szklanka
Mleko
1 
Białko
3  łyżek
Cukier puder
0.5 
Sok z cytryny
1  łyżka
Likier pomarańczowy
trochę
Masło
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.36 g
Węglowodany
25.02 g
Tłuszcze
7.16 g
Wartość energetyczna
175.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto drożdżowe to idealny sposób na weekendową rozpustę!Dzięki temu przepisowi z pewnością zdobędziesz serca wszystkich miłośników słodkości. Koniecznie sprawdź nasz przepis na ciasto zatapiane!

Przygotowanie

135 min
  • Krok 1

    15 min
    CIASTO: Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać stopione masło, cukier waniliowy, drożdże, szczyptę soli. Wymieszać i wlać do przesianej mąki.
  • Krok 2

    20 min
    Wyrobić ciasto dokładnie i długo. Uformować w kulę i włożyć do naczynia z wodą (można ciasto zawinąć w gazę, ułatwi to wyjęcie z wody).
  • Krok 3

    10 min
    Kiedy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć i ponownie wyrobić, dodając cukier.
  • Krok 4

    30 min
    Formę do babki grubo nasmarować masłem. Włożyć ciasto. Poczekać 30 minut, aż wyrośnie.
  • Krok 5

    50 min
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 50 minut.
  • Krok 6

    10 min
    LUKIER: Składniki do lukru dokładnie ubić na puszystą masę. Polać ciasto.
Ciasto zatapiane

Krok 1 z 6

CIASTO: Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać stopione masło, cukier waniliowy, drożdże, szczyptę soli. Wymieszać i wlać do przesianej mąki.

Ciasto zatapiane

Krok 2 z 6

Wyrobić ciasto dokładnie i długo. Uformować w kulę i włożyć do naczynia z wodą (można ciasto zawinąć w gazę, ułatwi to wyjęcie z wody).

Ciasto zatapiane

Krok 3 z 6

Kiedy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć i ponownie wyrobić, dodając cukier.

Ciasto zatapiane

Krok 4 z 6

Formę do babki grubo nasmarować masłem. Włożyć ciasto. Poczekać 30 minut, aż wyrośnie.

Ciasto zatapiane

Krok 5 z 6

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 50 minut.

Ciasto zatapiane

Krok 6 z 6

LUKIER: Składniki do lukru dokładnie ubić na puszystą masę. Polać ciasto.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Rogaliki drożdżowe z serem

    Rogaliki drożdżowe z serem

    47 min Łatwy
  • Tarta z malinami i mascarpone

    Tarta z malinami i mascarpone

    1 godz 5 min Łatwy
  • Ciasto WZ-ka

    Ciasto WZ-ka

    1 godz 42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu