Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto zatapiane

0
135 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Cukier puder
1 łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
3 
Jajko
0.5 kostka
Masło
10 dag
Drożdże
1 szklanka
Mleko
1 
Białko
3 łyżek
Cukier puder
0.5 
Sok z cytryny
1 łyżka
Likier pomarańczowy
1 trochę
Masło
1 szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
175.42 kcal
Węglowodany
15.35 g
Białko
4.36 g
Tłuszcze
16.84 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
15 min
CIASTO: Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać stopione masło, cukier waniliowy, drożdże, szczyptę soli. Wymieszać i wlać do przesianej mąki.
Krok 2
20 min
Wyrobić ciasto dokładnie i długo. Uformować w kulę i włożyć do naczynia z wodą (można ciasto zawinąć w gazę, ułatwi to wyjęcie z wody).
Krok 3
10 min
Kiedy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć i ponownie wyrobić, dodając cukier.
Krok 4
30 min
Formę do babki grubo nasmarować masłem. Włożyć ciasto. Poczekać 30 minut, aż wyrośnie.
Krok 5
50 min
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 50 minut.
Krok 6
10 min
LUKIER: Składniki do lukru dokładnie ubić na puszystą masę. Polać ciasto.
Ciasto zatapiane

Krok 1 z 6

CIASTO: Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać stopione masło, cukier waniliowy, drożdże, szczyptę soli. Wymieszać i wlać do przesianej mąki.

Ciasto zatapiane

Krok 2 z 6

Wyrobić ciasto dokładnie i długo. Uformować w kulę i włożyć do naczynia z wodą (można ciasto zawinąć w gazę, ułatwi to wyjęcie z wody).

Ciasto zatapiane

Krok 3 z 6

Kiedy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć i ponownie wyrobić, dodając cukier.

Ciasto zatapiane

Krok 4 z 6

Formę do babki grubo nasmarować masłem. Włożyć ciasto. Poczekać 30 minut, aż wyrośnie.

Ciasto zatapiane

Krok 5 z 6

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 50 minut.

Ciasto zatapiane

Krok 6 z 6

LUKIER: Składniki do lukru dokładnie ubić na puszystą masę. Polać ciasto.

Ciasto drożdżowe to idealny sposób na weekendową rozpustę!Dzięki temu przepisowi z pewnością zdobędziesz serca wszystkich miłośników słodkości. Koniecznie sprawdź nasz przepis na ciasto zatapiane!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika