Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Beza szwajcarska

Beza szwajcarska

(2)
24min
Łatwy
Autorem przepisu jest ANTONIO MELLA

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 15 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Białko
1  szczypta
Sól
2  szklanek
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.45 g
Węglowodany
29.42 g
Tłuszcze
0.02 g
Wartość energetyczna
120.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Beza bardzo często kojarzona z jest z trudnym wypiekiem, który wymaga umiejętności i lat doświadczenia. Wielu początkujących cukierników i miłośników słodkości boi się ją przygotowywać, ale mamy przepis, dzięki któremu zrobisz idealną bezę, nawet gdy dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi słodyczami.

Beza szwajcarska to jedna z łatwiejszych bez – ma ona wiele zalet, które sprawiają, że doskonale się z nią pracuje, a na jej bazie można przygotować wiele smakołyków, jak np. makaroniki, bezowe lizaki czy kremy do przekładania i dekorowania tortów. Chcesz wiedzieć, jak zrobić bezę szwajcarską? Koniecznie sprawdź nasz przepis!

Beza szwajcarska jest odporna na działanie temperatury, nie rośnie i nie zmienia kształtu w czasie pieczenia. Z łatwością możesz ją też zabarwić na dowolny kolor, dodając odrobinę barwników spożywczych.

Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie swoich słodkich wypieków – oto on, czyli beza szwajcarska, przepis już na Ciebie czeka! Przekonaj się, jakie to proste i zaskocz swoich bliskich deserem, jak z najlepszej cukierni.

Przygotowanie

24 min
  • Krok 1

    15 min
    W misce połącz białka z cukrem i szczyptą soli. Umieść miskę w kąpieli wodnej i ubijaj białka, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Krok 2

    8 min
    Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i energicznie ubijaj przez kolejne 8 - 10 minut, aż masa potroi objętość i będzie gładka, lśniąca i sztywna.
  • Krok 3

    1 min
    Po kilkudziesięciu minutach możesz wykorzystać bezę do przełożenia i udekorowania tortu albo jako bazę do makaroników czy domowych bezików. Bezę możesz też podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami, orzechami, bakaliami lub czekoladą.
Beza szwajcarska

Krok 1 z 3

W misce połącz białka z cukrem i szczyptą soli. Umieść miskę w kąpieli wodnej i ubijaj białka, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Beza szwajcarska

Krok 2 z 3

Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i energicznie ubijaj przez kolejne 8 - 10 minut, aż masa potroi objętość i będzie gładka, lśniąca i sztywna.

Beza szwajcarska

Krok 3 z 3

Po kilkudziesięciu minutach możesz wykorzystać bezę do przełożenia i udekorowania tortu albo jako bazę do makaroników czy domowych bezików. Bezę możesz też podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami, orzechami, bakaliami lub czekoladą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
R Renata

Przepis jest niepełny. Nie ma informacji jaka powinna być temperatura kąpieli wodnej, do której wstawia się miskę z białkami. Nie ma żadnej informacji o pieczeniu. Czy pieczemy ubite białka? Jeśli tak, to w jakiej temperaturze i jak długo. Czy studzimy w uchylonym piekarniku po upieczeniu?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia szwajcarska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Beza pavlova z kremem budyniowym

    Beza pavlova z kremem budyniowym

    3 godz 58 min
  • Wieniec bezowy

    Wieniec bezowy

    2 godz 20 min Łatwy
  • Bezowy wieniec świąteczny

    Bezowy wieniec świąteczny

    4 godz 10 min Łatwy
  • Mazurek czekoladowo-kawowy

    Mazurek czekoladowo-kawowy

    1 godz 59 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu