Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto z truskawkami i bezą

0
138 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

32 g
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5 kostka
Margaryna
1 
Jajko
4 łyżek
Cukier
1 szklanka
Mąka krupczatka
6 łyżek
Kwaśna śmietana
2 łyżek
Kasza manna
50 dag
Truskawki
6 
Białko
12 łyżek
Cukier
1 szklanka
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
6.26 g
Wartość energetyczna
384.18 kcal
Węglowodany
46.17 g
Tłuszcze
29.42 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

138 min
Krok 1
10 min
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść.
Krok 2
3 min
Ciasto rozłożyć na dnie foremki (ok. 35x22 cm). Ciasto oprószyć kaszą manną.
Krok 3
10 min
Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, poprzekrajać na pół i ułożyć na cieście.
Krok 4
5 min
Beza: Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 5
15 min
Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec stopniowo dodawać cukier puder. Ubijać, aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca.
Krok 6
5 min
Pianę rozłożyć na truskawkach.
Krok 7
90 min
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Ciasto piec dalej przez kolejne 60 minut.
Ciasto z truskawkami i bezą

Krok 1 z 7

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść.

Ciasto z truskawkami i bezą

Krok 2 z 7

Ciasto rozłożyć na dnie foremki (ok. 35x22 cm). Ciasto oprószyć kaszą manną.

Ciasto z truskawkami i bezą

Krok 3 z 7

Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, poprzekrajać na pół i ułożyć na cieście.

Ciasto z truskawkami i bezą

Krok 4 z 7

Beza: Białka ubić na sztywną pianę.

Ciasto z truskawkami i bezą

Krok 5 z 7

Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec stopniowo dodawać cukier puder. Ubijać, aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca.

Ciasto z truskawkami i bezą

Krok 6 z 7

Pianę rozłożyć na truskawkach.

Ciasto z truskawkami i bezą

Krok 7 z 7

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Ciasto piec dalej przez kolejne 60 minut.

Jak przygotować proste i eleganckie ciasto do kawy lub na specjalne okazje? Weź świeże lub rozmrożone truskawki, ubij sztywną pianę z białek z cukrem i upiecz na spodzie z prostego ciasta kruchego.
Wypróbuj nasz przepis na ciasto z kawałkami truskawek i chrupiącą bezą!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika