Ciasto z truskawkami i bezą
138min
Łatwy
32 g
Cukier wanilinowy WINIARY
1 łyżeczka
0.5 kostka
Margaryna
1
Jajko
4 łyżek
Cukier
1 szklanka
Mąka krupczatka
6 łyżek
Kwaśna śmietana
2 łyżek
Kasza manna
50 dag
Truskawki
6
Białko
12 łyżek
Cukier
1 szklanka
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
6.26 g
Węglowodany
63.13 g
Tłuszcze
12.45 g
Wartość energetyczna
384.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
138 min
Krok 1
10 min
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść.
Krok 2
3 min
Ciasto rozłożyć na dnie foremki (ok. 35x22 cm). Ciasto oprószyć kaszą manną.
Krok 3
10 min
Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, poprzekrajać na pół i ułożyć na cieście.
Krok 4
5 min
Beza: Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 5
15 min
Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec stopniowo dodawać cukier puder. Ubijać, aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca.
Krok 6
5 min
Pianę rozłożyć na truskawkach.
Krok 7
90 min
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Ciasto piec dalej przez kolejne 60 minut.
Jak przygotować proste i eleganckie ciasto do kawy lub na specjalne okazje? Weź świeże lub rozmrożone truskawki, ubij sztywną pianę z białek z cukrem i upiecz na spodzie z prostego ciasta kruchego.
Wypróbuj nasz przepis na ciasto z kawałkami truskawek i chrupiącą bezą!
Wypróbuj nasz przepis na ciasto z kawałkami truskawek i chrupiącą bezą!
Komentarze 0