Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą
Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą
Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą
Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

(0)
1 godz 10 min
Średni
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
140  g
Płatki migdałowe ( plus garść płatków do dekoracji )
1  szczypta
Sól
700  ml
Mleko
100  g
Ryżu długoziarnisty ( lub jaśminowy )
1  laska
Prawdziwa wanilia
trochę
Bezy
1  łyżka
Cukier trzcinowy lub zwykły
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.44 g
Węglowodany
39.31 g
Tłuszcze
20.29 g
Wartość energetyczna
384.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa migdałowa to propozycja dla amatorów słodkich dań. Tradycyjnie gotuje się się ją na Wigilię, choć jak dla mnie bardziej przypomina mi smaki śniadań z dzieciństwa i dlatego postanowiłam przygotować tę zupę z myślą o najmłodszych. Moje dzieci uwielbiają bezy i aromat prawdziwej wanilii . Oba te składniki znalazły się więc w zupie migdałowej, którą ugotowałam. Świąteczna zupa migdałowa to smaczna i słodka alternatywa dla barszczu czy grzybowej.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    5 min
    Płatki migdałowe miksujemy w rozdrabniaczu ( po zmiksowaniu powinny przypominać mąkę ).
  • Krok 2

    15 min
    Ryż gotujemy 15 minut ( lub według zaleceń producenta ).
  • Krok 3

    22 min
    Laskę wanilii nacinamy wzdłuż ostrym nożem.
  • Krok 4

    4 min
    Do garnka wlewamy mleko i wyskrobujemy ziarenka wanilii, które dodajemy do mleka. Wsypujemy zmiksowane migdały szczyptę soli oraz cukier.
  • Krok 5

    8 min
    Mleko zagotowujemy i odstawiamy z gazu.
  • Krok 6

    3 min
    Ugotowany ryż przesypujemy na sitko , aby ociekł z wody.
  • Krok 7

    5 min
    Ryż dodajemy do garnka z zupą i zostawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem i aromatem ( w tym czasie ryż nieco napęcznieje ).
  • Krok 8

    5 min
    Pozostałe płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
  • Krok 9

    3 min
    Porcję zupy migdałowej podajemy z pokruszoną bezą oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.
Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 1 z 9

Płatki migdałowe miksujemy w rozdrabniaczu ( po zmiksowaniu powinny przypominać mąkę ).

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 2 z 9

Ryż gotujemy 15 minut ( lub według zaleceń producenta ).

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 3 z 9

Laskę wanilii nacinamy wzdłuż ostrym nożem.

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 4 z 9

Do garnka wlewamy mleko i wyskrobujemy ziarenka wanilii, które dodajemy do mleka. Wsypujemy zmiksowane migdały szczyptę soli oraz cukier.

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 5 z 9

Mleko zagotowujemy i odstawiamy z gazu.

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 6 z 9

Ugotowany ryż przesypujemy na sitko , aby ociekł z wody.

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 7 z 9

Ryż dodajemy do garnka z zupą i zostawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem i aromatem ( w tym czasie ryż nieco napęcznieje ).

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 8 z 9

Pozostałe płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 9 z 9

Porcję zupy migdałowej podajemy z pokruszoną bezą oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wiosenne risotto ze szparagami

    Wiosenne risotto ze szparagami

    45 min Łatwy
  • Żółty ryż z curry i kurkumą

    Żółty ryż z curry i kurkumą

    50 min Łatwy
  • Zupa migdałowa

    Zupa migdałowa

    1 godz 1 min Średni
  • Risotto z papryką i kiełbasą

    Risotto z papryką i kiełbasą

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu