Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą
1 godz 10 min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
15.82 g
Węglowodany
41.25 g
Tłuszcze
25.03 g
Wartość energetyczna
439.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
5 min
Płatki migdałowe miksujemy w rozdrabniaczu ( po zmiksowaniu powinny przypominać mąkę ).
Krok 2
15 min
Ryż gotujemy 15 minut ( lub według zaleceń producenta ).
Krok 3
22 min
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż ostrym nożem.
Krok 4
4 min
Do garnka wlewamy mleko i wyskrobujemy ziarenka wanilii, które dodajemy do mleka. Wsypujemy zmiksowane migdały szczyptę soli oraz cukier.
Krok 5
8 min
Mleko zagotowujemy i odstawiamy z gazu.
Krok 6
3 min
Ugotowany ryż przesypujemy na sitko , aby ociekł z wody.
Krok 7
5 min
Ryż dodajemy do garnka z zupą i zostawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem i aromatem ( w tym czasie ryż nieco napęcznieje ).
Krok 8
5 min
Pozostałe płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
Krok 9
3 min
Porcję zupy migdałowej podajemy z pokruszoną bezą oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.
Zupa migdałowa to propozycja dla amatorów słodkich dań. Tradycyjnie gotuje się się ją na Wigilię, choć jak dla mnie bardziej przypomina mi smaki śniadań z dzieciństwa i dlatego postanowiłam przygotować tę zupę z myślą o najmłodszych. Moje dzieci uwielbiają bezy i aromat prawdziwej wanilii . Oba te składniki znalazły się więc w zupie migdałowej, którą ugotowałam. Świąteczna zupa migdałowa to smaczna i słodka alternatywa dla barszczu czy grzybowej.
Komentarze 0