Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa migdałowa to propozycja dla amatorów słodkich dań. Tradycyjnie gotuje się się ją na Wigilię, choć jak dla mnie bardziej przypomina mi smaki śniadań z dzieciństwa i dlatego postanowiłam przygotować tę zupę z myślą o najmłodszych. Moje dzieci uwielbiają bezy i aromat prawdziwej wanilii . Oba te składniki znalazły się więc w zupie migdałowej, którą ugotowałam. Świąteczna zupa migdałowa to smaczna i słodka alternatywa dla barszczu czy grzybowej.
Przygotowanie
70 min
Krok 1
5 min
Płatki migdałowe miksujemy w rozdrabniaczu ( po zmiksowaniu powinny przypominać mąkę ).
Krok 2
15 min
Ryż gotujemy 15 minut ( lub według zaleceń producenta ).
Krok 3
22 min
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż ostrym nożem.
Krok 4
4 min
Do garnka wlewamy mleko i wyskrobujemy ziarenka wanilii, które dodajemy do mleka. Wsypujemy zmiksowane migdały szczyptę soli oraz cukier.
Krok 5
8 min
Mleko zagotowujemy i odstawiamy z gazu.
Krok 6
3 min
Ugotowany ryż przesypujemy na sitko , aby ociekł z wody.
Krok 7
5 min
Ryż dodajemy do garnka z zupą i zostawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem i aromatem ( w tym czasie ryż nieco napęcznieje ).
Krok 8
5 min
Pozostałe płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
Krok 9
3 min
Porcję zupy migdałowej podajemy z pokruszoną bezą oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.
Krok 1
z
9
Płatki migdałowe miksujemy w rozdrabniaczu ( po zmiksowaniu powinny przypominać mąkę ).
Krok 2
z
9
Ryż gotujemy 15 minut ( lub według zaleceń producenta ).
Krok 3
z
9
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż ostrym nożem.
Krok 4
z
9
Do garnka wlewamy mleko i wyskrobujemy ziarenka wanilii, które dodajemy do mleka. Wsypujemy zmiksowane migdały szczyptę soli oraz cukier.
Krok 5
z
9
Mleko zagotowujemy i odstawiamy z gazu.
Krok 6
z
9
Ugotowany ryż przesypujemy na sitko , aby ociekł z wody.
Krok 7
z
9
Ryż dodajemy do garnka z zupą i zostawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem i aromatem ( w tym czasie ryż nieco napęcznieje ).
Krok 8
z
9
Pozostałe płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
Krok 9
z
9
Porcję zupy migdałowej podajemy z pokruszoną bezą oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0