Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą
Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą
Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą
Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą
Dodaj do CookBook

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

(0)
1 godz 10 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
140  g
Płatki migdałowe ( plus garść płatków do dekoracji )
1  szczypta
Sól
700  ml
Mleko
100  g
Ryżu długoziarnisty ( lub jaśminowy )
1  laska
Prawdziwa wanilia
trochę
Bezy
1  łyżka
Cukier trzcinowy lub zwykły
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.3 g
Wartość energetyczna
384.9 kcal
Tłuszcze
20.3 g
Białko
14.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa migdałowa to propozycja dla amatorów słodkich dań. Tradycyjnie gotuje się się ją na Wigilię, choć jak dla mnie bardziej przypomina mi smaki śniadań z dzieciństwa i dlatego postanowiłam przygotować tę zupę z myślą o najmłodszych. Moje dzieci uwielbiają bezy i aromat prawdziwej wanilii . Oba te składniki znalazły się więc w zupie migdałowej, którą ugotowałam. Świąteczna zupa migdałowa to smaczna i słodka alternatywa dla barszczu czy grzybowej.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    5 min
    Płatki migdałowe miksujemy w rozdrabniaczu ( po zmiksowaniu powinny przypominać mąkę ).
  • Krok 2

    15 min
    Ryż gotujemy 15 minut ( lub według zaleceń producenta ).
  • Krok 3

    22 min
    Laskę wanilii nacinamy wzdłuż ostrym nożem.
  • Krok 4

    4 min
    Do garnka wlewamy mleko i wyskrobujemy ziarenka wanilii, które dodajemy do mleka. Wsypujemy zmiksowane migdały szczyptę soli oraz cukier.
  • Krok 5

    8 min
    Mleko zagotowujemy i odstawiamy z gazu.
  • Krok 6

    3 min
    Ugotowany ryż przesypujemy na sitko , aby ociekł z wody.
  • Krok 7

    5 min
    Ryż dodajemy do garnka z zupą i zostawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem i aromatem ( w tym czasie ryż nieco napęcznieje ).
  • Krok 8

    5 min
    Pozostałe płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
  • Krok 9

    3 min
    Porcję zupy migdałowej podajemy z pokruszoną bezą oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.
Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 1 z 9

Płatki migdałowe miksujemy w rozdrabniaczu ( po zmiksowaniu powinny przypominać mąkę ).

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 2 z 9

Ryż gotujemy 15 minut ( lub według zaleceń producenta ).

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 3 z 9

Laskę wanilii nacinamy wzdłuż ostrym nożem.

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 4 z 9

Do garnka wlewamy mleko i wyskrobujemy ziarenka wanilii, które dodajemy do mleka. Wsypujemy zmiksowane migdały szczyptę soli oraz cukier.

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 5 z 9

Mleko zagotowujemy i odstawiamy z gazu.

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 6 z 9

Ugotowany ryż przesypujemy na sitko , aby ociekł z wody.

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 7 z 9

Ryż dodajemy do garnka z zupą i zostawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem i aromatem ( w tym czasie ryż nieco napęcznieje ).

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 8 z 9

Pozostałe płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.

Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Krok 9 z 9

Porcję zupy migdałowej podajemy z pokruszoną bezą oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu