Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Nabiał

Pomysły i przepisy na bazie żółtek

Przedstawiamy ciekawe przepisy na dania z żółtkami, które z łatwością zrealizujesz w domowej kuchni: omlety, naleśniki, drożdżowe paszteciki, mazurki, kapuśniaczki, a nawet zupy.

Przepisy 208

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

3 godz Średni
Faworki

Faworki

2 godz Średni
Żurek  z białą kiełbasą w ziemniaczanych koszulkach

Żurek z białą kiełbasą w ziemniaczanych koszulkach

60 ze 100
1 godz 18 min Łatwy
Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

55 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Hamburger

Hamburger

40 ze 100
35 min Łatwy
Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

2 godz 40 min Łatwy
Przepis na gofry

Przepis na gofry

32 min Łatwy
WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

45 ze 100
1 godz 50 min Łatwy
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

1 godz 50 min Łatwy
Faworki z piwem

Faworki z piwem

45 min Łatwy
Filet z kurczaka z sosem maślanym

Filet z kurczaka z sosem maślanym

35 ze 100
2 godz 31 min Łatwy
Drożdżówki z serem i kruszonką

Drożdżówki z serem i kruszonką

1 godz 40 min Średni
Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki

3 godz 25 min Łatwy
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

1 godz 55 min Łatwy
Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

35 min Łatwy
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

2 godz Łatwy
Carbonara z penne

Carbonara z penne

45 ze 100
17 min Łatwy
Majonez domowej roboty

Majonez domowej roboty

25 min Średni
Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

3 godz Łatwy
Tatar wołowy klasyczny - jak zrobić?

Tatar wołowy klasyczny - jak zrobić?

30 min Łatwy
Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

1 godz 35 min Łatwy
Cannelloni z mięsem

Cannelloni z mięsem

65 ze 100
1 godz 14 min Łatwy
Ciasto toffee bez pieczenia

Ciasto toffee bez pieczenia

10 godz 36 min Łatwy
Ciasto Camargo

Ciasto Camargo

55 min Łatwy
Ciasto à la sernik

Ciasto à la sernik

1 godz 25 min Łatwy
Krem z brokuła z groszkiem i dodatkiem żółtka

Krem z brokuła z groszkiem i dodatkiem żółtka

17 min Łatwy
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

50 ze 100
2 godz 2 min Łatwy
Pierogi z serem na słodko (z twarogiem)

Pierogi z serem na słodko (z twarogiem)

90 ze 100
37 min Łatwy
Kotlety ziemniaczane z serem

Kotlety ziemniaczane z serem

30 ze 100
1 godz 11 min Łatwy
Kluski leniwe

Kluski leniwe

24 min Łatwy
Domowy adwokat

Domowy adwokat

25 min Łatwy
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

29 min Łatwy
Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

1 godz 1 min Łatwy
Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

1 godz 55 min Łatwy
Babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem

2 godz 30 min Łatwy
TARTA ŻURKOWA Z JAJKIEM, KIEŁBASĄ I CHRZANEM

TARTA ŻURKOWA Z JAJKIEM, KIEŁBASĄ I CHRZANEM

3 godz Łatwy
Ciastka francuskie z twarogiem

Ciastka francuskie z twarogiem

47 min Łatwy
Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

100 ze 100
47 min Łatwy
Placek z mascarpone

Placek z mascarpone

1 godz 35 min Łatwy
Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

35 ze 100
2 godz 55 min Łatwy
Ziemniaczana rolada z grzybami

Ziemniaczana rolada z grzybami

100 ze 100
1 godz Łatwy
Kulebiak z pieczarkami i kapustą

Kulebiak z pieczarkami i kapustą

95 ze 100
1 godz 56 min Łatwy
Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

32 min Łatwy
Biały sos do mięsa

Biały sos do mięsa

19 min Łatwy
Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

1 godz 57 min Łatwy
Kurki po francusku

Kurki po francusku

75 ze 100
1 godz 35 min Łatwy
Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

32 min Łatwy
Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

30 ze 100
3 godz 52 min Średni
Ciastka owsiane - przepis

Ciastka owsiane - przepis

35 min Łatwy
Bułeczki maślane

Bułeczki maślane

1 godz 40 min Średni

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Kiedy zostaną ci żółtka… 

Zwykle w czasie gotowania korzystamy z całych produktów, zdarza się jednak, że potrzebujemy tylko jakiejś części. Wtedy pojawia się problem, co zrobić z pozostałością, bo przecież nie należy wyrzucać jedzenia. Dlatego jeśli wcześniej użyłeś białek do przygotowania piany, omletu, bezy i zostały ci same żółtka, możesz szukać kulinarnego zastosowania dla tej części jajka. Nic straconego, zobacz naszą bazę przepisów z żółtkami i wykorzystaj je w pyszny sposób! 

Wypieki z żółtkami 

Tak jak niektóre wypieki, takie jak bezy, wymagają zastosowania samych białek, tak i zdarzają się wypieki wykorzystujące same żółtka (albo przynajmniej większą ilość żółtek niż całych jaj). Chyba najczęściej takie rozwiązanie spotykane jest przy sernikach, w których żółtka dodawane są do masy serowej. Ale żółtka można wykorzystać także przy pieczeniu różnych babek, ciasteczek, szarlotek, biszkoptów, pierników, a nawet bułeczek. Przejrzyj naszą bazę wypieków, by znaleźć przepis z żółtkami, który najbardziej przypadnie ci do gustu. 

Żółtka w daniach wytrawnych 

Ale wypieki to nie jedyne zastosowanie dla nadprogramowych żółtek. Odnajdą się one także w wytrawnej kuchni. Co możemy przygotować na bazie żółtek? Przede wszystkim: sos beszamelowy. Ten jasny sos, który często podaje się do mięsa i ryb, ale również używa przy różnego rodzaju zapiekankach (na przykład lazanii), powstaje z połączenia żółtek, śmietany, mleka i dodatków smakowych. Innym sosem, w którym wykorzystać możemy żółtka, jest carbonara, składnik słynnego, choć często kontrowersyjnego spaghetti carbonara. W przypadku tego sosu żółtka dodaje się pod sam koniec, a proces ich ścinania następuje na skutek połączenia z ciepłym makaronem.  

Oprócz sosów żółtka możecie wykorzystać przygotowując także inne dania wytrawne, omlety, naleśniki, drożdżowe paszteciki, kapuśniaczki, a nawet zupy. Mamy nadzieję, że zebrane przez nas przepisy z żółtkami zainspirują was do tego, by skutecznie wykorzystać te składniki. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu