Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziemniaczana rolada z grzybami

0
60min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Magda S

Składniki

-
7 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Suszone grzyby
1 
Cebula duża
1 kg
Ziemniaki
180 g
Mąka pszenna
100 g
Mąka ziemniaczana
1 łyżka
Kasza manna
2 
Jajko
2 
Żółtko
2 łyżeczek
Kminek
4 łyżek
Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY
1 trochę
Olej rzepakowy z oliwą z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.63 g
Węglowodany
54.6 g
Tłuszcze
5.8 g
Wartość energetyczna
324.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
28 min
Grzyby namoczyć, pozostawić na noc. Następnie ugotować w wodzie w której się moczyły. Odcedzić. Odcedzone grzyby pokroić. Usmażyć razem z drobno posiekaną cebulą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec smażenia dodać łyżkę proszku zupy borowikowej.
Krok 2
30 min
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, ostudzić, przepuścić przez praskę. Połączyć z przesianą mąka, pozostałym proszkiem borowikowym, jajkami ,żółtkami ,kaszą i kminkiem. Doprawić solą do smaku. Zagnieść ciasto. Przełożyć na oproszony mąką papier do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 28x37cm. Nałożyć farsz. Ciasno zwinąć w roladę unosząc brzeg papieru do góry. Calość posmarować olejem. Roladę dobrze owinąć w bawełnianą ściereczkę .Końce ściereczki związać sznurkiem. Włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą .Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Krok 3
1 min
Lekko ostudzoną roladę pokroić na porcje.
Krok 4
1 min
Podać z grzybowym sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Ziemniaczana rolada z grzybami

Krok 1 z 4

Grzyby namoczyć, pozostawić na noc. Następnie ugotować w wodzie w której się moczyły. Odcedzić. Odcedzone grzyby pokroić. Usmażyć razem z drobno posiekaną cebulą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec smażenia dodać łyżkę proszku zupy borowikowej.

Ziemniaczana rolada z grzybami

Krok 2 z 4

Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, ostudzić, przepuścić przez praskę. Połączyć z przesianą mąka, pozostałym proszkiem borowikowym, jajkami ,żółtkami ,kaszą i kminkiem. Doprawić solą do smaku. Zagnieść ciasto. Przełożyć na oproszony mąką papier do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 28x37cm. Nałożyć farsz. Ciasno zwinąć w roladę unosząc brzeg papieru do góry. Calość posmarować olejem. Roladę dobrze owinąć w bawełnianą ściereczkę .Końce ściereczki związać sznurkiem. Włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą .Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.

Ziemniaczana rolada z grzybami

Krok 3 z 4

Lekko ostudzoną roladę pokroić na porcje.

Ziemniaczana rolada z grzybami

Krok 4 z 4

Podać z grzybowym sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Polecam
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika