Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ziemniaczana rolada z grzybami
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
12.4g / 15%
Węglowodany
59.3g / 69%
Tłuszcze
5.8g / 15%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Ziemniaczana rolada z grzybami

+

Ziemniaczana rolada z grzybami

Wróć

Ziemniaczana rolada z grzybami

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Magda S

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

7 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Suszone grzyby
1 
Cebula duża
1  kg
Ziemniaki
180  g
Mąka pszenna
100  g
Mąka ziemniaczana
1  łyżka
Kasza manna
2 
Jajko
2 
Żółtko
2  łyżeczek
Kminek
4  łyżek
Zupa borowikowa Szlachetne Smaki WINIARY
trochę
Olej rzepakowy z oliwą z oliwek
1  opakowanie
Sos grzybowy Jak u Mamy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.36 g
Węglowodany
59.27 g
Tłuszcze
5.8 g
Wartość energetyczna
339.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Polecam

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    28 min
    Grzyby namoczyć, pozostawić na noc. Następnie ugotować w wodzie w której się moczyły. Odcedzić. Odcedzone grzyby pokroić. Usmażyć razem z drobno posiekaną cebulą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec smażenia dodać łyżkę proszku zupy borowikowej.
  • Krok 2

    30 min
    Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, ostudzić, przepuścić przez praskę. Połączyć z przesianą mąka, pozostałym proszkiem borowikowym, jajkami ,żółtkami ,kaszą i kminkiem. Doprawić solą do smaku. Zagnieść ciasto. Przełożyć na oproszony mąką papier do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 28x37cm. Nałożyć farsz. Ciasno zwinąć w roladę unosząc brzeg papieru do góry. Calość posmarować olejem. Roladę dobrze owinąć w bawełnianą ściereczkę .Końce ściereczki związać sznurkiem. Włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą .Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
  • Krok 3

    1 min
    Lekko ostudzoną roladę pokroić na porcje.
  • Krok 4

    1 min
    Podać z grzybowym sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Ziemniaczana rolada z grzybami

Krok 1 z 4

Grzyby namoczyć, pozostawić na noc. Następnie ugotować w wodzie w której się moczyły. Odcedzić. Odcedzone grzyby pokroić. Usmażyć razem z drobno posiekaną cebulą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec smażenia dodać łyżkę proszku zupy borowikowej.

Ziemniaczana rolada z grzybami

Krok 2 z 4

Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, ostudzić, przepuścić przez praskę. Połączyć z przesianą mąka, pozostałym proszkiem borowikowym, jajkami ,żółtkami ,kaszą i kminkiem. Doprawić solą do smaku. Zagnieść ciasto. Przełożyć na oproszony mąką papier do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 28x37cm. Nałożyć farsz. Ciasno zwinąć w roladę unosząc brzeg papieru do góry. Calość posmarować olejem. Roladę dobrze owinąć w bawełnianą ściereczkę .Końce ściereczki związać sznurkiem. Włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą .Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.

Ziemniaczana rolada z grzybami

Krok 3 z 4

Lekko ostudzoną roladę pokroić na porcje.

Ziemniaczana rolada z grzybami

Krok 4 z 4

Podać z grzybowym sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Matiasy w oleju - jak zrobić?

    Matiasy w oleju - jak zrobić?

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pasztet z królika

    Pasztet z królika

    2 godz 52 min Średni
  • Makaron z kiełbasą i żółtym serem

    Makaron z kiełbasą i żółtym serem

    25 min Łatwy
  • Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią

    Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu