Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grzyby namoczyć, pozostawić na noc. Następnie ugotować w wodzie w której się moczyły. Odcedzić. Odcedzone grzyby pokroić. Usmażyć razem z drobno posiekaną cebulą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec smażenia dodać łyżkę proszku zupy borowikowej.
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, ostudzić, przepuścić przez praskę. Połączyć z przesianą mąka, pozostałym proszkiem borowikowym, jajkami, żółtkami, kaszą i kminkiem. Doprawić solą do smaku. Zagnieść ciasto. Przełożyć na oproszony mąką papier do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 28x37cm. Nałożyć farsz. Ciasno zwinąć w roladę unosząc brzeg papieru do góry. Calość posmarować olejem. Roladę dobrze owinąć w bawełnianą ściereczkę. Końce ściereczki związać sznurkiem. Włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Lekko ostudzoną roladę pokroić na porcje.
Podać z grzybowym sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Mila