Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Placek z mascarpone to deser-marzenie o kakaowej podstawie pieczonej w tortownicy. Do ciasta dodaj Proszek do pieczenia WINIARY, dzięki któremu masa odpowiednio wyrośnie w piekarniku. Kiedy kakaowe ciasto wystygnie, wylej na nie aksamitną masę z żółtek, cukru i kremowego serka mascarpone. Placek z mascarpone podajemy na zimno udekorowany startą mleczną czekoladą.
Przygotowanie
95 min
Krok 1
15 min
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Krok 2
15 min
Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao wymieszać dodać do masy i na szybkich obrotach wymieszać ale nie długo bo piana opadnie.
Krok 3
15 min
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawać po trochu ser mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki i powoli wlewać do masy miksując.
Krok 4
20 min
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 20 minut w 190 stopniach.
Krok 5
30 min
Po upieczeniu ciasta wyciągnąć z piekarnika, wyjąć je z blachy i odstawić do wystygnięcia. Wyłożyć masę na zimne ciasto i całość wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować wiórkami mlecznej czekolady.
Krok 1
z
5
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Krok 2
z
5
Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao wymieszać dodać do masy i na szybkich obrotach wymieszać ale nie długo bo piana opadnie.
Krok 3
z
5
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawać po trochu ser mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki i powoli wlewać do masy miksując.
Krok 4
z
5
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 20 minut w 190 stopniach.
Krok 5
z
5
Po upieczeniu ciasta wyciągnąć z piekarnika, wyjąć je z blachy i odstawić do wystygnięcia. Wyłożyć masę na zimne ciasto i całość wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować wiórkami mlecznej czekolady.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
E
Ela
Czy to nie pomyłka? Dwa razy ubijać żółtka? Raz z białkami, a drugi raz z maskapone.
Winiary
Expert
Jajka umieściliśmy w dwóch pozycjach. W pierwszym kroku wykorzystujemy trzy jajka i później do mascarpone dodajemy 3 kolejne (tym razem same żółtka). Pozdrawiamy! 😊
A
Aneta
Niewypal biszkopt za jasny malo kakao i plaski strasznie
Komentarze 2