Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Placek z mascarpone

(3)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Anahi
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
3 
Jajko
3  łyżek
Cukier
2.5  łyżek
Mąka
0.5  łyżka
Kakao
75  g
Cukier puder
3 
Jajka
1  łyżka
Żelatyna
trochę
Czekolada mleczna
500  g
Serek mascarpone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.03 g
Węglowodany
23.19 g
Tłuszcze
13.43 g
Wartość energetyczna
257.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Placek z mascarpone to deser-marzenie o kakaowej podstawie pieczonej w tortownicy. Do ciasta dodaj Proszek do pieczenia WINIARY, dzięki któremu masa odpowiednio wyrośnie w piekarniku. Kiedy kakaowe ciasto wystygnie, wylej na nie aksamitną masę z żółtek, cukru i kremowego serka mascarpone. Placek z mascarpone podajemy na zimno udekorowany startą mleczną czekoladą.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    15 min
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  • Krok 2

    15 min
    Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao wymieszać dodać do masy i na szybkich obrotach wymieszać ale nie długo bo piana opadnie.
  • Krok 3

    15 min
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawać po trochu ser mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki i powoli wlewać do masy miksując.
  • Krok 4

    20 min
    Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 20 minut w 190 stopniach.
  • Krok 5

    30 min
    Po upieczeniu ciasta wyciągnąć z piekarnika, wyjąć je z blachy i odstawić do wystygnięcia. Wyłożyć masę na zimne ciasto i całość wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować wiórkami mlecznej czekolady.
Placek z mascarpone

Krok 1 z 5

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Placek z mascarpone

Krok 2 z 5

Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao wymieszać dodać do masy i na szybkich obrotach wymieszać ale nie długo bo piana opadnie.

Placek z mascarpone

Krok 3 z 5

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawać po trochu ser mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki i powoli wlewać do masy miksując.

Placek z mascarpone

Krok 4 z 5

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 20 minut w 190 stopniach.

Placek z mascarpone

Krok 5 z 5

Po upieczeniu ciasta wyciągnąć z piekarnika, wyjąć je z blachy i odstawić do wystygnięcia. Wyłożyć masę na zimne ciasto i całość wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować wiórkami mlecznej czekolady.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Z serem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

    2 godz 43 min Łatwy
  • Sernik z kaszą manną

    2 godz 5 min Łatwy
  • Tort orzechowo-kokosowy

    1 godz 35 min Łatwy
  • Sernik z murzynkiem i polewą czekoladową

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu