Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placek z mascarpone

0
95 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Jajko
3 łyżek
Cukier
2.5 łyżek
Mąka
0.5 łyżka
Kakao
75 g
Cukier puder
3 
Jajka
1 łyżka
Żelatyna
1 trochę
Czekolada mleczna
0.5 kg
Serek mascarpone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.97 g
Węglowodany
21.56 g
Tłuszcze
25.4 g
Wartość energetyczna
350.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
15 min
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Krok 2
15 min
Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao wymieszać dodać do masy i na szybkich obrotach wymieszać ale nie długo bo piana opadnie.
Krok 3
15 min
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawać po trochu ser mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki i powoli wlewać do masy miksując.
Krok 4
20 min
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 20 minut w 190 stopniach.
Krok 5
30 min
Po upieczeniu ciasta wyciągnąć z piekarnika, wyjąć je z blachy i odstawić do wystygnięcia. Wyłożyć masę na zimne ciasto i całość wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować wiórkami mlecznej czekolady.
Placek z mascarpone

Krok 1 z 5

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Placek z mascarpone

Krok 2 z 5

Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao wymieszać dodać do masy i na szybkich obrotach wymieszać ale nie długo bo piana opadnie.

Placek z mascarpone

Krok 3 z 5

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawać po trochu ser mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki i powoli wlewać do masy miksując.

Placek z mascarpone

Krok 4 z 5

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 20 minut w 190 stopniach.

Placek z mascarpone

Krok 5 z 5

Po upieczeniu ciasta wyciągnąć z piekarnika, wyjąć je z blachy i odstawić do wystygnięcia. Wyłożyć masę na zimne ciasto i całość wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować wiórkami mlecznej czekolady.

Placek z mascarpone to deser-marzenie o kakaowej podstawie pieczonej w tortownicy. Do ciasta dodaj Proszek do pieczenia WINIARY, dzięki któremu masa odpowiednio wyrośnie w piekarniku. Kiedy kakaowe ciasto wystygnie, wylej na nie aksamitną masę z żółtek, cukru i kremowego serka mascarpone. Placek z mascarpone podajemy na zimno udekorowany startą mleczną czekoladą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika