Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Placek z mascarpone to deser-marzenie o kakaowej podstawie pieczonej w tortownicy. Do ciasta dodaj proszek do pieczenia, dzięki któremu masa odpowiednio wyrośnie w piekarniku. Kiedy kakaowe ciasto wystygnie, wylej na nie aksamitną masę z żółtek, cukru i kremowego serka mascarpone. Placek z mascarpone podajemy na zimno udekorowany startą mleczną czekoladą.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Krok 2
15 min
Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao wymieszać dodać do masy i na szybkich obrotach wymieszać ale nie długo bo piana opadnie.
Krok 3
15 min
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawać po trochu ser mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki i powoli wlewać do masy miksując.
Krok 4
20 min
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 20 minut w 190 stopniach.
Krok 5
30 min
Po upieczeniu ciasta wyciągnąć z piekarnika, wyjąć je z blachy i odstawić do wystygnięcia. Wyłożyć masę na zimne ciasto i całość wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować wiórkami mlecznej czekolady.
Krok 1
z
5
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Krok 2
z
5
Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao wymieszać dodać do masy i na szybkich obrotach wymieszać ale nie długo bo piana opadnie.
Krok 3
z
5
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawać po trochu ser mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki i powoli wlewać do masy miksując.
Krok 4
z
5
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 20 minut w 190 stopniach.
Krok 5
z
5
Po upieczeniu ciasta wyciągnąć z piekarnika, wyjąć je z blachy i odstawić do wystygnięcia. Wyłożyć masę na zimne ciasto i całość wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować wiórkami mlecznej czekolady.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
6
E
Ela
Biszkopt nie wyrasta, przepis jest mało czytelny. Nie polecam.
E
Edyta
co z 3 białkami? dodać je do masy z mascarpone??
jeśli potrzebne same żółtka, to w składniki lepiej byłoby wpisać 3 żółtka zamiast kolejny raz 3 jajka
E
Emilia
przepis ułożony nieczytelnie, ciasto nie wygląda ani trochę jak na zdjęciu, mimo stosowania się do przepisu, nie polecam, a już na pewno nie z tej strony
K
Krzysztof
Czyli z tego co rozumiem to białka z tych 6 jaj do ciasta
E
Ela
Czy to nie pomyłka? Dwa razy ubijać żółtka? Raz z białkami, a drugi raz z maskapone.
A
Aneta
Niewypal biszkopt za jasny malo kakao i plaski strasznie
Komentarze 6