Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Placek z mascarpone to deser - marzenie o kakaowej podstawie pieczonej w tortownicy. Pochodzący z Lombardii, rozpływający się w ustach, delikatny serek sprawia, że znajdujący się na górze krem jest wyjątkowo puszysty. Dzięki temu placek mascarpone nie tylko doskonale smakuje, ale przy tym też dostojnie wygląda. Choćby z tego powodu deser powinien wywołać więcej pozytywnych emocji niż na przykład klasyczna wuzetka z bitą śmietaną. Szybki placek z mascarpone to idealny dodatek do kawy. Na pewno przypadnie do gustu tym, którzy kochają klasyczne tiramisu. Dzięki mascarpone placek z naszego przepisu trochę przypomina ten włoski specjał.
Zanim zaczniesz przygotowywać placek z kremem mascarpone, pamiętaj o uniwersalnych zasadach stosowanych przy wypieku ciast. Jajka należy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nie były nadmiernie schłodzone. Piekarnik należy natomiast rozgrzać odpowiednio wcześniej, żeby w momencie wkładania ciasta w środku panowała już właściwa temperatura. To zwiększa szansę na to, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. Sam przepis na placek z mascarpone nie jest trudny, więc poradzą sobie z nim także osoby, które rzadko pieką ciasta.
Placek z serkiem mascarpone przygotowuje się w dwóch etapach. Początkowo należy zrobić ciasto z ubitych białek, cukru, żółtek, mąki, kakao i proszku do pieczenia. Można wszystkie czynności wykonać ręcznie, jednak ubijanie będzie znacznie łatwiejsze, jeśli pomożesz sobie, używając miksera.
Żeby placek z masą mascarpone wyszedł idealnie, najważniejszy jest krem. Doskonałą konsystencję uzyskasz mieszając trzy żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i niezbędnym w tym przepisie mascarpone.
Przepis na placek z serkiem mascarpone nie wymaga długiego pieczenia. W rozgrzanym piekarniku wystarczy 20 minut, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję.
Kiedy kakaowe ciasto wystygnie, wylej na nie aksamitną masę z żółtek, cukru i kremowego serka mascarpone. Placek z masą z serka mascarpone podajemy na zimno, udekorowany startą gorzką czekoladą. Taka propozycja nie potrzebuje już żadnych dodatkowych dekoracji – będzie wyglądać perfekcyjnie! Placek z mascarpone, przepis inspirowany kuchnią włoską, może być popisowym daniem na szczególne okazje lub na niedzielne spotkania z bliskimi przy kawie.
Żeby zrobić perfekcyjny szybki placek z serkiem mascarpone, najpierw białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając. Dodaj po kolei żółtka, nadal ubijając.
Przesiej mąkę do osobnego naczynia, dodaj proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj, dodaj do masy i na szybkich obrotach wymieszaj, ale nie długo, bo piana opadnie.
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i łyżeczką cukru wanilinowego na puszystą masę. Miksując, dodawaj po trochu ser mascarpone. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki i powoli wlewaj do masy, miksując.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz 20 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu ciasto wyciągnij z piekarnika, wyjmij je z blachy i odstaw do wystygnięcia. Wyłóż masę na zimne ciasto i całość wstaw do lodówki na ok 30 min. Udekoruj wiórkami gorzkiej czekolady. Pyszny placek z mascarpone jest gotowy i może już trafić na stół!