Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słodkie, chrupiące śniegowe serca to idealne ciasteczka na Boże Narodzenie i czas karnawału. Pachnące Cukrem wanilinowym WINIARY kruche ciasto wyrabiamy szybciutko z dodatkiem Proszku do pieczenia WINIARY i od razu schładzamy w lodówce (jeśli ciasto się „przegrzeje” po upieczeniu będzie twarde). Po schłodzeniu ciasto można podzielić na części i dodać do nich np. kakao, mielone orzechy, sok cytrynowy lub cynamon – jeżeli mamy ochotę na ciasteczka w różnych smakach (ciasto z dodatkami należy ponownie wyrobić). Apetyczne, posypane cukrem pudrem śniegowe serca możemy zapakować w ładne pudełeczka i podarować w prezencie pod choinkę małym i dużym łasuchom.
Przygotowanie
87 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i masło, posiekaj nożem.
Krok 2
10 min
Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem pudrem, dodaj śmietanę. Połącz z mąką.
Krok 3
40 min
Zagnieć ciasto i odłóż do lodówki na 30 minut.
Krok 4
9 min
Po wyjęciu z lodówki zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i wycinaj foremką serduszka.
Krok 5
15 min
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj ciastka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz na rumiano około 15 minut.
Krok 6
3 min
Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem.
Krok 1
z
6
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i masło, posiekaj nożem.
Krok 2
z
6
Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem pudrem, dodaj śmietanę. Połącz z mąką.
Krok 3
z
6
Zagnieć ciasto i odłóż do lodówki na 30 minut.
Krok 4
z
6
Po wyjęciu z lodówki zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i wycinaj foremką serduszka.
Krok 5
z
6
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj ciastka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz na rumiano około 15 minut.
Krok 6
z
6
Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0