Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śniegowe serca

0
87 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
2 szklanek
Mąka pszenna
50 g
Masło
50 g
Cukier puder
2 łyżek
Śmietana 18%
2 
Żółtko
1 
Jajko
1 trochę
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.55 g
Węglowodany
41.99 g
Tłuszcze
11.65 g
Wartość energetyczna
291.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i masło, posiekaj nożem.
Krok 2
10 min
Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem pudrem, dodaj śmietanę. Połącz z mąką.
Krok 3
40 min
Zagnieć ciasto i odłóż do lodówki na 30 minut.
Krok 4
9 min
Po wyjęciu z lodówki zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i wycinaj foremką serduszka.
Krok 5
15 min
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj ciastka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz na rumiano około 15 minut.
Krok 6
3 min
Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem.
Śniegowe serca

Krok 1 z 6

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i masło, posiekaj nożem.

Śniegowe serca

Krok 2 z 6

Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem pudrem, dodaj śmietanę. Połącz z mąką.

Śniegowe serca

Krok 3 z 6

Zagnieć ciasto i odłóż do lodówki na 30 minut.

Śniegowe serca

Krok 4 z 6

Po wyjęciu z lodówki zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i wycinaj foremką serduszka.

Śniegowe serca

Krok 5 z 6

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj ciastka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz na rumiano około 15 minut.

Śniegowe serca

Krok 6 z 6

Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem.

Słodkie, chrupiące śniegowe serca to idealne ciasteczka na Boże Narodzenie i czas karnawału. Pachnące Cukrem wanilinowym WINIARY kruche ciasto wyrabiamy szybciutko z dodatkiem Proszku do pieczenia WINIARY i od razu schładzamy w lodówce (jeśli ciasto się „przegrzeje” po upieczeniu będzie twarde). Po schłodzeniu ciasto można podzielić na części i dodać do nich np. kakao, mielone orzechy, sok cytrynowy lub cynamon – jeżeli mamy ochotę na ciasteczka w różnych smakach (ciasto z dodatkami należy ponownie wyrobić). Apetyczne, posypane cukrem pudrem śniegowe serca możemy zapakować w ładne pudełeczka i podarować w prezencie pod choinkę małym i dużym łasuchom.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika