Śniegowe serca
87min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5 łyżeczka
2 szklanek
Mąka pszenna
50 g
Masło
50 g
Cukier puder
2 łyżek
Śmietana 18%
2
Żółtko
1
Jajko
1 trochę
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
7.55 g
Węglowodany
41.99 g
Tłuszcze
11.65 g
Wartość energetyczna
291.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
87 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i masło, posiekaj nożem.
Krok 2
10 min
Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem pudrem, dodaj śmietanę. Połącz z mąką.
Krok 3
40 min
Zagnieć ciasto i odłóż do lodówki na 30 minut.
Krok 4
9 min
Po wyjęciu z lodówki zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i wycinaj foremką serduszka.
Krok 5
15 min
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj ciastka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz na rumiano około 15 minut.
Krok 6
3 min
Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem.
Słodkie, chrupiące śniegowe serca to idealne ciasteczka na Boże Narodzenie i czas karnawału. Pachnące Cukrem wanilinowym WINIARY kruche ciasto wyrabiamy szybciutko z dodatkiem Proszku do pieczenia WINIARY i od razu schładzamy w lodówce (jeśli ciasto się „przegrzeje” po upieczeniu będzie twarde). Po schłodzeniu ciasto można podzielić na części i dodać do nich np. kakao, mielone orzechy, sok cytrynowy lub cynamon – jeżeli mamy ochotę na ciasteczka w różnych smakach (ciasto z dodatkami należy ponownie wyrobić). Apetyczne, posypane cukrem pudrem śniegowe serca możemy zapakować w ładne pudełeczka i podarować w prezencie pod choinkę małym i dużym łasuchom.
Komentarze 0