Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Śniegowe serca

Śniegowe serca

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
2  szklanek
Mąka pszenna
50  g
Masło
50  g
Cukier puder
2  łyżek
Śmietana 18%
2 
Żółtko
1 
Jajko
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.55 g
Węglowodany
41.99 g
Tłuszcze
11.65 g
Wartość energetyczna
291.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słodkie, chrupiące śniegowe serca to idealne ciasteczka na Boże Narodzenie i czas karnawału. Pachnące Cukrem wanilinowym WINIARY kruche ciasto wyrabiamy szybciutko z dodatkiem Proszku do pieczenia WINIARY i od razu schładzamy w lodówce (jeśli ciasto się „przegrzeje” po upieczeniu będzie twarde). Po schłodzeniu ciasto można podzielić na części i dodać do nich np. kakao, mielone orzechy, sok cytrynowy lub cynamon – jeżeli mamy ochotę na ciasteczka w różnych smakach (ciasto z dodatkami należy ponownie wyrobić). Apetyczne, posypane cukrem pudrem śniegowe serca możemy zapakować w ładne pudełeczka i podarować w prezencie pod choinkę małym i dużym łasuchom.

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i masło, posiekaj nożem.
  • Krok 2

    10 min
    Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem pudrem, dodaj śmietanę. Połącz z mąką.
  • Krok 3

    40 min
    Zagnieć ciasto i odłóż do lodówki na 30 minut.
  • Krok 4

    9 min
    Po wyjęciu z lodówki zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i wycinaj foremką serduszka.
  • Krok 5

    15 min
    Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj ciastka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz na rumiano około 15 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem.
Śniegowe serca

Krok 1 z 6

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i masło, posiekaj nożem.

Śniegowe serca

Krok 2 z 6

Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem pudrem, dodaj śmietanę. Połącz z mąką.

Śniegowe serca

Krok 3 z 6

Zagnieć ciasto i odłóż do lodówki na 30 minut.

Śniegowe serca

Krok 4 z 6

Po wyjęciu z lodówki zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i wycinaj foremką serduszka.

Śniegowe serca

Krok 5 z 6

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj ciastka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz na rumiano około 15 minut.

Śniegowe serca

Krok 6 z 6

Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Śmietana
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kolorowe gwiazdki

    Kolorowe gwiazdki

    1 godz 10 min Łatwy
  • Przepis na pierniczki świąteczne

    Przepis na pierniczki świąteczne

    40 min Średni
  • Ciasteczka kruche z cynamonem

    Ciasteczka kruche z cynamonem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Sernik królewski

    Sernik królewski

    2 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu