Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Dodaj do CookBook

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

(0)
58 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Łosoś różowy
2  opakowań
Szpinak świeży
1 
Ciasto Francuskie
1  łyżka
Masło
2  ząbków
Czosnek
100  g
Ser brie
1 
Żółtko
trochę
Tymianek
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
trochę
Gałka muszkatołowa
1  łyżka
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
70.4 g
Wartość energetyczna
1622.9 kcal
Tłuszcze
92 g
Białko
127.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to oryginalne danie, które jest jednocześnie wykwintne i stosunkowo proste w przygotowaniu. Przepis na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem ma tę zaletę, że - w przeciwieństwie do wielu innych dań rybnych - nie generuje intensywnego zapachu w całym domu. Danie dostarcza wielu składników odżywczych, w tym zdrowych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach morskich i witamin. Co więcej, łosoś z szpinakiem w cieście francuskim nie musi być smażony, dzięki czemu, mimo że pożywny, nie będzie wysokokaloryczny. W związku z tym, że praktycznie nie zawiera ości, łosoś w cieście ze szpinakiem powinien odpowiadać także dzieciom.

 

Oprócz łososia i świeżego szpinaku istotną rolę w przepisie odgrywa także ser brie. Te składniki doskonale do siebie pasują, tworząc wyrazisty smak, który przypadnie do gustu nawet wymagającym koneserom dobrej kuchni, którzy już niejedno widzieli. Łosoś pieczony ze szpinakiem w cieście francuskim sprawdzi się na uroczystym obiedzie albo kolacji, gdzie oczekuje się podania czegoś innego niż potrawy jadane na co dzień. Przyrządzenie tego specjału nie wymaga na szczęście dużo czasu, a efekt pozytywnie zaskakuje. Co zrobić, żeby łosoś pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem wyszedł idealnie?

Podsmażony szpinak doprawia się solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Idealnie, jeśli używane są świeże liście, jednak w przypadku ich braku, zawsze można sięgnąć po mrożony produkt dostępny przez cały rok. Ryba ze szpinakiem zapiekane są następnie z serem, a to wszystko otoczone jest chrupiącym, kruchym ciastem. Danie podaje się z surówką. Nie potrzeba już dodatków, takich jak kasza, ryż czy kartofle. Tak przygotowany łosoś z ciastem francuskim i szpinakiem wyglądem przypomina trochę pasztecik, choć jest wyraźnie większy.

 

Pamiętaj, że przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim wyjdzie najlepiej wtedy, gdy odpowiednio wcześniej rozgrzejesz piekarnik. Odpowiednia temperatura to około 200 stopni, a czas pieczenia 25 minut.

 

Łosoś zapiekany ze szpinakiem w cieście francuskim mimo długiego czasu w piekarniku nie będzie wysuszony tylko soczysty. Ciasto francuskie działa jak naturalna „koperta”, która zatrzymuje wilgoć i aromaty wewnątrz, co sprawia, że ryba pozostaje miękka i pełna smaku. To właśnie sekret, który sprawia, że łosoś zapiekany ze szpinakiem w cieście francuskim jest taki wyjątkowy.

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    10 min
    Na patelni rozgrzanej masło. Dodaj szpinak i mieszaj do odparowania.
  • Krok 2

    3 min
    Dodaj zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, tymianek i gałkę muszkatołową. Dzięki tej mieszance przypraw łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem zachwyci bogactwem smaków i aromatów.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto francuskie podziel na równe porcje.
  • Krok 4

    3 min
    Na każdy z kawałków wyłóż porcję łososia i delikatnie posól.
  • Krok 5

    5 min
    Na łososia nałóż masę ze szpinaku i pokrojony ser brie.
  • Krok 6

    2 min
    Boki ciasta francuskiego natnij ukośnie i przeplataj je w taki sposób, aby powstał "warkocz". To temu zabiegowi łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim zawdzięcza swój charakterystyczny wygląd.
  • Krok 7

    5 min
    Wierzch posmaruj rozbełtanym żółtkiem z łyżką mleka. Dzięki temu spód dania będzie bardziej chrupiący i ładnie zarumieniony. Łosoś ze szpinakiem i ciastem francuskim jest już gotowy do pieczenia.
  • Krok 8

    25 min
    Tak przygotowane danie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 25 minut. Po tym czasie łosoś pieczony w cieście francuskim może już trafić prosto na talerz.
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 1 z 8

Na patelni rozgrzanej masło. Dodaj szpinak i mieszaj do odparowania.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 2 z 8

Dodaj zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, tymianek i gałkę muszkatołową. Dzięki tej mieszance przypraw łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem zachwyci bogactwem smaków i aromatów.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 3 z 8

Ciasto francuskie podziel na równe porcje.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 4 z 8

Na każdy z kawałków wyłóż porcję łososia i delikatnie posól.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 5 z 8

Na łososia nałóż masę ze szpinaku i pokrojony ser brie.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 6 z 8

Boki ciasta francuskiego natnij ukośnie i przeplataj je w taki sposób, aby powstał "warkocz". To temu zabiegowi łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim zawdzięcza swój charakterystyczny wygląd.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 7 z 8

Wierzch posmaruj rozbełtanym żółtkiem z łyżką mleka. Dzięki temu spód dania będzie bardziej chrupiący i ładnie zarumieniony. Łosoś ze szpinakiem i ciastem francuskim jest już gotowy do pieczenia.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 8 z 8

Tak przygotowane danie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 25 minut. Po tym czasie łosoś pieczony w cieście francuskim może już trafić prosto na talerz.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z łososia

    Zupa rybna z łososia

    40 min Łatwy
  • Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    37 min Łatwy
  • Kartoflanka z łososiem

    Kartoflanka z łososiem

    44 min Łatwy
  • Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

    Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

    1 godz 6 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu