Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
88.8g / 26%
Węglowodany
62.2g / 19%
Tłuszcze
83.4g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

+

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Wróć

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Łosoś różowy
0.5  opakowanie
Szpinak świeży
1 
Ciasto Francuskie
1  łyżka
Masło
2  ząbków
Czosnek
100  g
Ser brie
1  szczypta
Bazylia
1  szczypta
Oregano
1 
Żółtko
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
88.76 g
Węglowodany
62.23 g
Tłuszcze
83.41 g
Wartość energetyczna
1362.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to wykwintne danie z ryby, idealne na uroczystości rodzinne czy święta. Delikatny łosoś, przykryty masą szpinakową w chrupiącym cieście francuskim stanowi doskonałe połączenie, które zapewni wiele pozytywnych doznań smakowych.

Jak przygotować łososia ze szpinakiem w cieście francuskim ? Zacznij od roztopienia na patelni łyżki masła. Wyłóż na nią pół opakowania mrożonego szpinaku i mieszaj, by go rozmrozić. Dopraw przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku, szczyptą soli, pieprzu, bazylii i oregano. Dodaj 100 gramów sera blue i kontynuuj mieszanie do rozpuszczenia się sera.

Arkusz ciasta francuskiego podziel na pół. Na każdą połówkę wyłóż pozbawiony skóry filet z łososia i oprósz delikatnie solą. Na łososia nałóż masę ze szpinaku i sera. Natnij pod kątem boki ciasta i przepleć je, przykrywając łososia „warkoczem” z ciasta. Posmaruj wierzch żółtkiem.

Umieść łososia w cieście francuskim na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz całość przez 20-25 minut. Po tym czasie łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim będzie gotowy, pozwól mu jednak lekko ostygnąć, ponieważ ciasto francuskie zaraz po wyjęciu z piekarnika będzie bardzo gorące. Życzymy smacznego!

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    10 min
    Na patelni rozgrzać masło. Dodać szpinak i mieszać aż do jego całkowitego rozmrożenia.
  • Krok 2

    3 min
    Dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, bazylię i oregano.
  • Krok 3

    5 min
    Na sam koniec dodać kawałki sera blue i mieszać aż ser się rozpuści i połączy ze szpinakiem.
  • Krok 4

    3 min
    Ciasto francuskie podzielić na pół.
  • Krok 5

    5 min
    Na każdą z połówek wyłozyć filety łososia i delikatnie posolić.
  • Krok 6

    2 min
    Na łososia nałożyć masę ze szpinaku.
  • Krok 7

    5 min
    Boki ciasta francuskiego naciąć ukośnie i je przeplatać, je tak żeby powstał "warkocz".
  • Krok 8

    5 min
    Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  • Krok 9

    25 min
    Tak przygotowane danie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20-25 minut.
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 1 z 9

Na patelni rozgrzać masło. Dodać szpinak i mieszać aż do jego całkowitego rozmrożenia.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 2 z 9

Dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, bazylię i oregano.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 3 z 9

Na sam koniec dodać kawałki sera blue i mieszać aż ser się rozpuści i połączy ze szpinakiem.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 4 z 9

Ciasto francuskie podzielić na pół.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 5 z 9

Na każdą z połówek wyłozyć filety łososia i delikatnie posolić.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 6 z 9

Na łososia nałożyć masę ze szpinaku.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 7 z 9

Boki ciasta francuskiego naciąć ukośnie i je przeplatać, je tak żeby powstał "warkocz".

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 8 z 9

Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 9 z 9

Tak przygotowane danie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20-25 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    3 godz 50 min Łatwy
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem

    Tarta ze szpinakiem i łososiem

    4 godz 10 min Łatwy
  • Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

    Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

    1 godz 12 min Łatwy
  • Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

    Chleb pszenny na kefirze i drożdżach

    1 godz 49 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu