Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

0
63 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Łosoś różowy
0.5 paczka
Szpinak świeży
1 
Ciasto Francuskie
1 łyżka
Masło
2 ząbków
Czosnek
100 g
Ser brie
1 szczypta
Bazylia
1 szczypta
Oregano
1 
Żółtko
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
1362.7 kcal
Białko
88.76 g
Węglowodany
62.23 g
Tłuszcze
83.41 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
10 min
Na patelni rozgrzać masło. Dodać szpinak i mieszać aż do jego całkowitego rozmrożenia.
Krok 2
3 min
Dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, bazylię i oregano.
Krok 3
5 min
Na sam koniec dodać kawałki sera blue i mieszać aż ser się rozpuści i połączy ze szpinakiem.
Krok 4
3 min
Ciasto francuskie podzielić na pół.
Krok 5
5 min
Na każdą z połówek wyłozyć filety łososia i delikatnie posolić.
Krok 6
2 min
Na łososia nałożyć masę ze szpinaku.
Krok 7
5 min
Boki ciasta francuskiego naciąć ukośnie i je przeplatać, je tak żeby powstał "warkocz".
Krok 8
5 min
Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Krok 9
25 min
Tak przygotowane danie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20-25 minut.
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 1 z 9

Na patelni rozgrzać masło. Dodać szpinak i mieszać aż do jego całkowitego rozmrożenia.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 2 z 9

Dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, bazylię i oregano.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 3 z 9

Na sam koniec dodać kawałki sera blue i mieszać aż ser się rozpuści i połączy ze szpinakiem.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 4 z 9

Ciasto francuskie podzielić na pół.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 5 z 9

Na każdą z połówek wyłozyć filety łososia i delikatnie posolić.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 6 z 9

Na łososia nałożyć masę ze szpinaku.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 7 z 9

Boki ciasta francuskiego naciąć ukośnie i je przeplatać, je tak żeby powstał "warkocz".

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 8 z 9

Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Krok 9 z 9

Tak przygotowane danie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20-25 minut.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to wykwintne danie z ryby, idealne na uroczystości rodzinne czy święta. Delikatny łosoś, przykryty masą szpinakową w chrupiącym cieście francuskim stanowi doskonałe połączenie, które zapewni wiele pozytywnych doznań smakowych.

Jak przygotować łososia ze szpinakiem w cieście francuskim ? Zacznij od roztopienia na patelni łyżki masła. Wyłóż na nią pół opakowania mrożonego szpinaku i mieszaj, by go rozmrozić. Dopraw przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku, szczyptą soli, pieprzu, bazylii i oregano. Dodaj 100 gramów sera blue i kontynuuj mieszanie do rozpuszczenia się sera.

Arkusz ciasta francuskiego podziel na pół. Na każdą połówkę wyłóż pozbawiony skóry filet z łososia i oprósz delikatnie solą. Na łososia nałóż masę ze szpinaku i sera. Natnij pod kątem boki ciasta i przepleć je, przykrywając łososia „warkoczem” z ciasta. Posmaruj wierzch żółtkiem.

Umieść łososia w cieście francuskim na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz całość przez 20-25 minut. Po tym czasie łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim będzie gotowy, pozwól mu jednak lekko ostygnąć, ponieważ ciasto francuskie zaraz po wyjęciu z piekarnika będzie bardzo gorące. Życzymy smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika