Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to oryginalne danie, które jest jednocześnie wykwintne i stosunkowo proste w przygotowaniu. Przepis na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem ma tę zaletę, że - w przeciwieństwie do wielu innych dań rybnych - nie generuje intensywnego zapachu w całym domu. Danie dostarcza wielu składników odżywczych, w tym zdrowych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach morskich i witamin. Co więcej, łosoś z szpinakiem w cieście francuskim nie musi być smażony, dzięki czemu, mimo że pożywny, nie będzie wysokokaloryczny. W związku z tym, że praktycznie nie zawiera ości, łosoś w cieście ze szpinakiem powinien odpowiadać także dzieciom.
Oprócz łososia i świeżego szpinaku istotną rolę w przepisie odgrywa także ser brie. Te składniki doskonale do siebie pasują, tworząc wyrazisty smak, który przypadnie do gustu nawet wymagającym koneserom dobrej kuchni, którzy już niejedno widzieli. Łosoś pieczony ze szpinakiem w cieście francuskim sprawdzi się na uroczystym obiedzie albo kolacji, gdzie oczekuje się podania czegoś innego niż potrawy jadane na co dzień. Przyrządzenie tego specjału nie wymaga na szczęście dużo czasu, a efekt pozytywnie zaskakuje. Co zrobić, żeby łosoś pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem wyszedł idealnie?
Podsmażony szpinak doprawia się solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Idealnie, jeśli używane są świeże liście, jednak w przypadku ich braku, zawsze można sięgnąć po mrożony produkt dostępny przez cały rok. Ryba ze szpinakiem zapiekane są następnie z serem, a to wszystko otoczone jest chrupiącym, kruchym ciastem. Danie podaje się z surówką. Nie potrzeba już dodatków, takich jak kasza, ryż czy kartofle. Tak przygotowany łosoś z ciastem francuskim i szpinakiem wyglądem przypomina trochę pasztecik, choć jest wyraźnie większy.
Pamiętaj, że przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim wyjdzie najlepiej wtedy, gdy odpowiednio wcześniej rozgrzejesz piekarnik. Odpowiednia temperatura to około 200 stopni, a czas pieczenia 25 minut.
Łosoś zapiekany ze szpinakiem w cieście francuskim mimo długiego czasu w piekarniku nie będzie wysuszony tylko soczysty. Ciasto francuskie działa jak naturalna „koperta”, która zatrzymuje wilgoć i aromaty wewnątrz, co sprawia, że ryba pozostaje miękka i pełna smaku. To właśnie sekret, który sprawia, że łosoś zapiekany ze szpinakiem w cieście francuskim jest taki wyjątkowy.