Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to wykwintne danie z ryby, idealne na uroczystości rodzinne czy święta. Delikatny łosoś, przykryty masą szpinakową w chrupiącym cieście francuskim stanowi doskonałe połączenie, które zapewni wiele pozytywnych doznań smakowych.
Jak przygotować łososia ze szpinakiem w cieście francuskim ? Zacznij od roztopienia na patelni łyżki masła. Wyłóż na nią pół opakowania mrożonego szpinaku i mieszaj, by go rozmrozić. Dopraw przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku, szczyptą soli, pieprzu, bazylii i oregano. Dodaj 100 gramów sera blue i kontynuuj mieszanie do rozpuszczenia się sera.
Arkusz ciasta francuskiego podziel na pół. Na każdą połówkę wyłóż pozbawiony skóry filet z łososia i oprósz delikatnie solą. Na łososia nałóż masę ze szpinaku i sera. Natnij pod kątem boki ciasta i przepleć je, przykrywając łososia „warkoczem” z ciasta. Posmaruj wierzch żółtkiem.
Umieść łososia w cieście francuskim na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz całość przez 20-25 minut. Po tym czasie łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim będzie gotowy, pozwól mu jednak lekko ostygnąć, ponieważ
ciasto francuskie zaraz po wyjęciu z piekarnika będzie bardzo gorące. Życzymy smacznego!
Komentarze 0