Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Faworki z piwem

(0)
45min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest 554477
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
50 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
5 
Żółtko
2  łyżek
Cukier
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól
0.5  puszka
Piwo
500  g
Smalec
trochę
Olej
trochę
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.24 g
Węglowodany
6.25 g
Tłuszcze
11.06 g
Wartość energetyczna
128.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiać, uformować w kształcie kopczyka, wbić w środek żółtka, wsypać cukier, sól. Ugniatać nożem, zbierając po trochu otaczającą mąkę.
Krok 2
10 min
Następnie dodać masło i zagnieść ciasto rękami, dolewając tyle piwa, aby nie było zbyt twarde, powinno się ciągnąć.
Krok 3
20 min
Po wyrobieniu rozwałkować cienko, wykrawać faworki i zaraz smażyć w bardzo gorącym tłuszczu z obu stron.
Krok 4
5 min
Zrumienione faworki wyjmować widelcem i układać na półmisku. Posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
Faworki z piwem

Krok 1 z 4

Mąkę przesiać, uformować w kształcie kopczyka, wbić w środek żółtka, wsypać cukier, sól. Ugniatać nożem, zbierając po trochu otaczającą mąkę.

Faworki z piwem

Krok 2 z 4

Następnie dodać masło i zagnieść ciasto rękami, dolewając tyle piwa, aby nie było zbyt twarde, powinno się ciągnąć.

Faworki z piwem

Krok 3 z 4

Po wyrobieniu rozwałkować cienko, wykrawać faworki i zaraz smażyć w bardzo gorącym tłuszczu z obu stron.

Faworki z piwem

Krok 4 z 4

Zrumienione faworki wyjmować widelcem i układać na półmisku. Posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.


Faworki z piwem to doskonała alternatywa dla tradycyjnych smażonych faworków – spróbuj chrustu z nutą ulubionego alkoholu. Do ciasta, jakie wyrabiasz na ulubione faworki, dolej wybranego piwa (może być również smakowe).

Uważaj – nie dolej zbyt dużo piwa, ponieważ wtedy ciasto może stać się twarde. Piwne faworki posyp cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Możesz je zjeść do piwa ;)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha