Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Faworki z piwem to doskonała alternatywa dla tradycyjnych smażonych faworków – spróbuj chrustu z nutą ulubionego alkoholu. Do ciasta, jakie wyrabiasz na ulubione faworki, dolej wybranego piwa (może być również smakowe). Uważaj – nie dolej zbyt dużo piwa, ponieważ wtedy ciasto może stać się twarde. Piwne faworki posyp cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Możesz je zjeść do piwa ;)
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiać, uformować w kształcie kopczyka, wbić w środek żółtka, wsypać cukier, sól. Ugniatać nożem, zbierając po trochu otaczającą mąkę.
Krok 2
10 min
Następnie dodać masło i zagnieść ciasto rękami, dolewając tyle piwa, aby nie było zbyt twarde, powinno się ciągnąć.
Krok 3
20 min
Po wyrobieniu rozwałkować cienko, wykrawać faworki i zaraz smażyć w bardzo gorącym tłuszczu z obu stron.
Krok 4
5 min
Zrumienione faworki wyjmować widelcem i układać na półmisku. Posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
Krok 1
z
4
Mąkę przesiać, uformować w kształcie kopczyka, wbić w środek żółtka, wsypać cukier, sól. Ugniatać nożem, zbierając po trochu otaczającą mąkę.
Krok 2
z
4
Następnie dodać masło i zagnieść ciasto rękami, dolewając tyle piwa, aby nie było zbyt twarde, powinno się ciągnąć.
Krok 3
z
4
Po wyrobieniu rozwałkować cienko, wykrawać faworki i zaraz smażyć w bardzo gorącym tłuszczu z obu stron.
Krok 4
z
4
Zrumienione faworki wyjmować widelcem i układać na półmisku. Posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0