Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
8
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Faworki drożdżowe to pyszny przysmak i pomysł na karnawałowy deser dla całej rodziny. Faworki mogą urozmaicić Twoje wypieki w tłusty czwartek (przecież to nie tylko dzień pączków!), a dzięki temu przepisowi na faworki przygotujesz je naprawdę łatwo. Do słodkiego przysmaku wykorzystaj Cukier Wanilinowy WINIARY, a Twoje chruściki będą miały wspaniały waniliowy aromat.
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Drożdże utrzyj z cukrem.
Krok 2
10 min
Masło, żółtka, jajko, śmietanę i spirytus połącz z mąką, dodaj utarte i podrośnięte drożdże, zagnieć ciasto jak na pierogi.
Krok 3
10 min
Pokrój na paski szerokości ok. 3 cm i długości 10-12 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka.
Krok 4
40 min
Przykryj ściereczką i pozostaw na około 40 minut.
Krok 5
3 min
W garnku rozgrzej ok. 500 g smalcu lub oleju. Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że jest wystarczająco rozgrzany.
Krok 6
10 min
Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz partiami, nie za dużo na raz, i w trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę.
Krok 7
2 min
Rumiane z obu stron wyjmuj na kratkę lub bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym WINIARY.
Krok 1
z
7
Drożdże utrzyj z cukrem.
Krok 2
z
7
Masło, żółtka, jajko, śmietanę i spirytus połącz z mąką, dodaj utarte i podrośnięte drożdże, zagnieć ciasto jak na pierogi.
Krok 3
z
7
Pokrój na paski szerokości ok. 3 cm i długości 10-12 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka.
Krok 4
z
7
Przykryj ściereczką i pozostaw na około 40 minut.
Krok 5
z
7
W garnku rozgrzej ok. 500 g smalcu lub oleju. Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że jest wystarczająco rozgrzany.
Krok 6
z
7
Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz partiami, nie za dużo na raz, i w trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę.
Krok 7
z
7
Rumiane z obu stron wyjmuj na kratkę lub bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0