Faworki drożdżowe
1 godz 20 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.8 g
Węglowodany
29.21 g
Tłuszcze
115.59 g
Wartość energetyczna
1163.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Drożdże utrzyj z cukrem.
Krok 2
10 min
Masło, żółtka, jajko, śmietanę i spirytus połącz z mąką, dodaj utarte i podrośnięte drożdże, zagnieć ciasto jak na pierogi.
Krok 3
10 min
Pokrój na paski szerokości ok. 3 cm i długości 10-12 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka.
Krok 4
40 min
Przykryj ściereczką i pozostaw na około 40 minut.
Krok 5
3 min
W garnku rozgrzej ok. 500 g smalcu lub oleju. Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że jest wystarczająco rozgrzany.
Krok 6
10 min
Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz partiami, nie za dużo na raz, i w trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę.
Krok 7
2 min
Rumiane z obu stron wyjmuj na kratkę lub bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym WINIARY.
Faworki drożdżowe to pyszny przysmak i pomysł na karnawałowy deser dla całej rodziny. Faworki mogą urozmaicić Twoje wypieki w tłusty czwartek (przecież to nie tylko dzień pączków!), a dzięki temu przepisowi na faworki przygotujesz je naprawdę łatwo. Do słodkiego przysmaku wykorzystaj Cukier Wanilinowy WINIARY, a Twoje chruściki będą miały wspaniały waniliowy aromat.
Komentarze 0