Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Faworki drożdżowe to pyszny przysmak i pomysł na karnawałowy deser dla całej rodziny. Faworki mogą urozmaicić Twoje wypieki w tłusty czwartek (przecież to nie tylko dzień pączków!), a dzięki temu przepisowi na faworki przygotujesz je naprawdę łatwo. Do słodkiego przysmaku wykorzystaj Cukier Wanilinowy WINIARY, a Twoje chruściki będą miały wspaniały waniliowy aromat.
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Drożdże utrzyj z cukrem.
Krok 2
10 min
Masło, żółtka, jajko, śmietanę i spirytus połącz z mąką, dodaj utarte i podrośnięte drożdże, zagnieć ciasto jak na pierogi.
Krok 3
10 min
Pokrój na paski szerokości ok. 3 cm i długości 10-12 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka.
Krok 4
40 min
Przykryj ściereczką i pozostaw na około 40 minut.
Krok 5
3 min
W garnku rozgrzej ok. 500 g smalcu lub oleju. Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że jest wystarczająco rozgrzany.
Krok 6
10 min
Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz partiami, nie za dużo na raz, i w trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę.
Krok 7
2 min
Rumiane z obu stron wyjmuj na kratkę lub bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym WINIARY.
Krok 1
z
7
Drożdże utrzyj z cukrem.
Krok 2
z
7
Masło, żółtka, jajko, śmietanę i spirytus połącz z mąką, dodaj utarte i podrośnięte drożdże, zagnieć ciasto jak na pierogi.
Krok 3
z
7
Pokrój na paski szerokości ok. 3 cm i długości 10-12 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka.
Krok 4
z
7
Przykryj ściereczką i pozostaw na około 40 minut.
Krok 5
z
7
W garnku rozgrzej ok. 500 g smalcu lub oleju. Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że jest wystarczająco rozgrzany.
Krok 6
z
7
Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz partiami, nie za dużo na raz, i w trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę.
Krok 7
z
7
Rumiane z obu stron wyjmuj na kratkę lub bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym WINIARY.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0