Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z okazji tłustego czwartku chcesz przygotować coś innego niż tradycyjne pączki z cukrem pudrem lub po prostu masz ochotę na prosty i szybki domowy wypiek? Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w 30 minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej!
Przygotowanie
44 min
Krok 1
10 min
Wszystkie składniki ciasto dokładnie zagnieć na stolnicy, aby otrzymać jednolite i plastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, możesz dodać niewielką ilość letniego mleka.
Krok 2
2 min
Z wyrobionego ciasta odkrój kawałek, jeśli w jego przekroju widoczne będą pęcherzyki powietrza, znaczy, że ciasto jest dobrze wyrobione.
Krok 3
2 min
Odkrojony kawałek rozwałkuj bardzo cienko na stolnicy oprószonej mąką.
Krok 4
10 min
Nożykiem do faworków pokrój podłużne prostokąty z przecięciem w środku i zwijaj faworki, przekładając brzeg ciasta przez nacięcie.
Krok 5
10 min
Smalec lub olej dobrze rozgrzej i smaż na brązowy kolor.
Krok 6
5 min
Faworki zbieraj z tłuszczu i układaj na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym, by wsiąknął nadmiar tłuszczu.
Krok 7
5 min
Zimne faworki oprósz cukrem pudrem, opcjonalnie z dodatkiem Cukru wanilinowego.
Krok 1
z
7
Wszystkie składniki ciasto dokładnie zagnieć na stolnicy, aby otrzymać jednolite i plastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, możesz dodać niewielką ilość letniego mleka.
Krok 2
z
7
Z wyrobionego ciasta odkrój kawałek, jeśli w jego przekroju widoczne będą pęcherzyki powietrza, znaczy, że ciasto jest dobrze wyrobione.
Krok 3
z
7
Odkrojony kawałek rozwałkuj bardzo cienko na stolnicy oprószonej mąką.
Krok 4
z
7
Nożykiem do faworków pokrój podłużne prostokąty z przecięciem w środku i zwijaj faworki, przekładając brzeg ciasta przez nacięcie.
Krok 5
z
7
Smalec lub olej dobrze rozgrzej i smaż na brązowy kolor.
Krok 6
z
7
Faworki zbieraj z tłuszczu i układaj na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym, by wsiąknął nadmiar tłuszczu.
Krok 7
z
7
Zimne faworki oprósz cukrem pudrem, opcjonalnie z dodatkiem Cukru wanilinowego.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0