Faworki kruche
44min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.81 g
Węglowodany
35.04 g
Tłuszcze
57.44 g
Wartość energetyczna
695.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
44 min
Krok 1
10 min
Wszystkie składniki ciasto dokładnie zagnieć na stolnicy, aby otrzymać jednolite i plastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, możesz dodać niewielką ilość letniego mleka.
Krok 2
2 min
Z wyrobionego ciasta odkrój kawałek, jeśli w jego przekroju widoczne będą pęcherzyki powietrza, znaczy, że ciasto jest dobrze wyrobione.
Krok 3
2 min
Odkrojony kawałek rozwałkuj bardzo cienko na stolnicy oprószonej mąką.
Krok 4
10 min
Nożykiem do faworków pokrój podłużne prostokąty z przecięciem w środku i zwijaj faworki, przekładając brzeg ciasta przez nacięcie.
Krok 5
10 min
Smalec lub olej dobrze rozgrzej i smaż na brązowy kolor.
Krok 6
5 min
Faworki zbieraj z tłuszczu i układaj na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym, by wsiąknął nadmiar tłuszczu.
Krok 7
5 min
Zimne faworki oprósz cukrem pudrem, opcjonalnie z dodatkiem Cukru wanilinowego.
Z okazji tłustego czwartku chcesz przygotować coś innego niż tradycyjne pączki z cukrem pudrem lub po prostu masz ochotę na prosty i szybki domowy wypiek? Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w 30 minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej!
Komentarze 0