Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Faworki

0
120 min
Średni

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Mąka pszenna
60 g
Żółtko
100 g
Śmietana 18%
15 g
Wódka
500 g
Smalec
1 trochę
Sól
15 g
Cukier puder
16 g
Cukier z wanilią

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.15 g
Węglowodany
21.85 g
Tłuszcze
69 g
Wartość energetyczna
723.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
3 min
Mąkę przesiej na stolnicę, połącz z Proszkiem do pieczenia WINIARY i solą.
Krok 2
60 min
Dodaj śmietanę, żółtka i wódkę (lub spirytus), a następnie wyrób ciasto. Ciasto należy wyrabiać dość intensywnie, rozciągać i bić wałkiem około 1 godziny, aby „nabrało powietrza”.
Krok 3
15 min
Ciasto podziel na części i cieniuteńko wałkuj – im cieniej tym lepiej, ale staraj się nie podsypywać ciasta mąką.
Krok 4
15 min
Pokrój na paski o szerokości około 3 cm i długości 12 - 15 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka.
Krok 5
10 min
W garnku rozgrzej około 500 g smalcu lub oleju. Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę.
Krok 6
15 min
Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz partiami i w trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę.
Krok 7
2 min
Rumiane z obu stron wyjmuj na kratkę lub bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym WINIARY.
Faworki

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej na stolnicę, połącz z Proszkiem do pieczenia WINIARY i solą.

Faworki

Krok 2 z 7

Dodaj śmietanę, żółtka i wódkę (lub spirytus), a następnie wyrób ciasto. Ciasto należy wyrabiać dość intensywnie, rozciągać i bić wałkiem około 1 godziny, aby „nabrało powietrza”.

Faworki

Krok 3 z 7

Ciasto podziel na części i cieniuteńko wałkuj – im cieniej tym lepiej, ale staraj się nie podsypywać ciasta mąką.

Faworki

Krok 4 z 7

Pokrój na paski o szerokości około 3 cm i długości 12 - 15 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka.

Faworki

Krok 5 z 7

W garnku rozgrzej około 500 g smalcu lub oleju. Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę.

Faworki

Krok 6 z 7

Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz partiami i w trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę.

Faworki

Krok 7 z 7

Rumiane z obu stron wyjmuj na kratkę lub bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym WINIARY.

Faworki to tradycyjne danie niemieckie, litewskie, a także polskie – chrupkie wypieki w kształcie składanych kokardek, najczęściej obsypane cukrem pudrem. Mamy dla Ciebie doskonały przepis na smaczne i rumiane faworki – delikatne w smaku, nie za słodkie, posypane Cukrem Wanilinowym WINIARY. Idealna przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. Spróbuj także faworków drożdżowych i pieczonych!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika