
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Faworki
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
60 minKrok 3
15 minKrok 4
15 minKrok 5
10 minKrok 6
15 minKrok 7
2 minKrok 1 z 7
Mąkę przesiej na stolnicę, połącz z Proszkiem do pieczenia WINIARY i solą.
Krok 2 z 7
Dodaj śmietanę, żółtka i wódkę (lub spirytus), a następnie wyrób ciasto. Ciasto należy wyrabiać dość intensywnie, rozciągać i bić wałkiem około 1 godziny, aby „nabrało powietrza”.
Krok 3 z 7
Ciasto podziel na części i cieniuteńko wałkuj – im cieniej tym lepiej, ale staraj się nie podsypywać ciasta mąką.
Krok 4 z 7
Pokrój na paski o szerokości około 3 cm i długości 12 - 15 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka.
Krok 5 z 7
W garnku rozgrzej około 500 g smalcu lub oleju. Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę.
Krok 6 z 7
Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz partiami i w trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę.
Krok 7 z 7
Rumiane z obu stron wyjmuj na kratkę lub bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym WINIARY.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0