Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Faworki

Faworki

(0)
2 godz
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  g
Proszek do pieczenia
200  g
Mąka pszenna
60  g
Żółtko
100  g
Śmietana 18%
15  g
Wódka
500  g
Smalec
trochę
Sól
15  g
Cukier puder
16  g
Cukier z wanilią
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.15 g
Węglowodany
23.72 g
Tłuszcze
67.13 g
Wartość energetyczna
723.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Faworki to tradycyjne danie niemieckie, litewskie, a także polskie – chrupkie wypieki w kształcie składanych kokardek, najczęściej obsypane cukrem pudrem. Mamy dla Ciebie doskonały przepis na smaczne i rumiane faworki – delikatne w smaku, nie za słodkie, posypane Cukrem Wanilinowym WINIARY. Idealna przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. Spróbuj także faworków drożdżowych i pieczonych!


Dlaczego warto przygotować pyszne faworki?

Chcesz przygotować słodkie przekąski, ale boisz się, że nie dasz sobie rady? Smaczne faworki są rozwiązaniem idealnym dla Ciebie! Wystarczy nam jedynie mąka, proszek do pieczenia WINIARY, żółtko jajka, śmietana, odrobina wysokoprocentowego alkoholu oraz przyprawy, żeby móc cieszyć się niesamowitą i tradycyjną przekąską. Smak faworków jest unikatowy wśród innych wypieków i warto robić je nie tylko od święta, szczególnie dlatego, że jest to bardzo łatwe i można je przygotować zaledwie w kilku prostych krokach.  Ze względu na charakterystyczne chrupanie wydawane podczas jedzenia, faworki dawniej nazywane były także chrustem albo chruścikiem. Ich nazwa pochodzi od francuskiego słowa une faveur, co oznacza wstążeczkę - nawiązuje ona do charakterystycznego kształtu tych wypieków. Legenda głosi, że faworki powstały całkowicie przypadkowo, gdy cukiernik niechcący wrzucił do rozgrzanego tłuszczu wąski pasek ciasta na pączki, a ono podczas smażenia skręciło się w charakterystyczny kształt. Aby przygotować faworki puszyste i delikatne, należy trzymać się tradycyjnego przepisu! Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić faworki krok po kroku, skorzystaj z naszej receptury. Przygotuj w tym celu wszystkie składniki i postępuj zgodnie z instrukcjami, a efekt zrobi na Tobie wrażenie.


Faworki - idealna słodka przekąska

Przygotowując swoje faworki, przepis możesz znaleźć na stronie WINIARY. Chociaż według tradycji faworki przygotowuje się głównie w Tłusty Czwartek oraz Ostatki, są na tyle uniwersalne, że mogą pełnić rolę słodkiej przekąski przy dowolnej okazji. Jeżeli zastanawiasz się na czym smażyć faworki, podpowiadamy: podobnie jak pączki - zrób to w głębokim tłuszczu. Dzięki temu faworki zyskują swoją charakterystyczną chrupkość i nie sposób pomylić ich z jakimkolwiek innym wypiekiem. Z naszym przepisem zrobisz świetne faworki na śmietanie, ale warto spróbować także innych odmian. Na przestrzeni lat powstało wiele przepisów, z którymi warto eksperymentować. Pamiętaj, że faworki najlepiej smakują dopiero po 2-3 godzinach od upieczenia, gdy ciasto wystygnie i stanie się chrupkie. Ten wypiek przypadnie do gustu nie tylko dzieciom, ale też dorosłym, a wszystko to dzięki unikatowemu smakowi, który kształtował się na przestrzeni lat. To wspaniała przekąska dla tych, którzy lubią chrupać coś lekkiego i słodkiego zarazem. Odpowiednia kompozycja składników i smażenie w głębokim tłuszczu sprawiają, że ciasto jest delikatne i wprost rozpływa się w ustach.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    3 min
    Mąkę przesiej na stolnicę, połącz z Proszkiem do pieczenia WINIARY i solą.
  • Krok 2

    60 min
    Dodaj śmietanę, żółtka i wódkę (lub spirytus), a następnie wyrób ciasto. Ciasto należy wyrabiać dość intensywnie, rozciągać i bić wałkiem około 1 godziny, aby „nabrało powietrza”.
  • Krok 3

    15 min
    Ciasto podziel na części i cieniuteńko wałkuj – im cieniej tym lepiej, ale staraj się nie podsypywać ciasta mąką.
  • Krok 4

    15 min
    Pokrój na paski o szerokości około 3 cm i długości 12 - 15 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka.
  • Krok 5

    10 min
    W garnku rozgrzej około 500 g smalcu lub oleju. Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę.
  • Krok 6

    15 min
    Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz partiami i w trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę.
  • Krok 7

    2 min
    Rumiane z obu stron wyjmuj na kratkę lub bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym WINIARY.
Faworki

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej na stolnicę, połącz z Proszkiem do pieczenia WINIARY i solą.

Faworki

Krok 2 z 7

Dodaj śmietanę, żółtka i wódkę (lub spirytus), a następnie wyrób ciasto. Ciasto należy wyrabiać dość intensywnie, rozciągać i bić wałkiem około 1 godziny, aby „nabrało powietrza”.

Faworki

Krok 3 z 7

Ciasto podziel na części i cieniuteńko wałkuj – im cieniej tym lepiej, ale staraj się nie podsypywać ciasta mąką.

Faworki

Krok 4 z 7

Pokrój na paski o szerokości około 3 cm i długości 12 - 15 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka.

Faworki

Krok 5 z 7

W garnku rozgrzej około 500 g smalcu lub oleju. Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę.

Faworki

Krok 6 z 7

Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz partiami i w trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę.

Faworki

Krok 7 z 7

Rumiane z obu stron wyjmuj na kratkę lub bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Ala

Robiłam z tego przepisu. Wyszły super

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Churros

    Churros

    45 min
  • Tradycyjne faworki

    Tradycyjne faworki

    1 godz 20 min Średni
  • Ciasteczka kruche z cynamonem

    Ciasteczka kruche z cynamonem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Faworki drożdżowe

    Faworki drożdżowe

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu