Pączki z konfiturą różaną
106min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
3.68 g
Węglowodany
25.15 g
Tłuszcze
39.48 g
Wartość energetyczna
466.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
106 min
Krok 1
3 min
Mąkę przesiej do miski.
Krok 2
10 min
Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim drożdże łyżeczką cukru. Pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 3
5 min
Gdy drożdże podwoją swoją objętość, dodaj je do mąki. Dodaj także resztę cukru, Cukier wanilinowy WINIARY, żółtka, śmietanę, sól i spirytus.
Krok 4
10 min
Dokładnie zagnieć ciasto, a następnie posyp mąką i przykryj ściereczką.
Krok 5
30 min
Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 6
5 min
W wysokim garnku rozgrzej olej.
Krok 7
10 min
Z ciasta uformuj 24 kulki i spłaszcz. Na środku 12 porcji ciasta połóż łyżeczkę konfitury, przykryj drugą częścią ciasta i dokładnie zlep obie części tak, aby dżem nie wypłynął.
Krok 8
10 min
Ułóż na ściereczce i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
Krok 9
20 min
Wrzucaj do gorącego tłuszczu, smaż na rumiano po około 4 minuty z każdej strony.
Krok 10
3 min
Gorące polukruj lub zimne posyp cukrem pudrem.
Przepyszne, pachnące domowe pączki z konfiturą różaną - na karnawał lub na domowe przyjęcie. Do nadzienia można użyć także płatków róży w cukrze (dostępne w sklepach warzywnych i spożywczych) wymieszanych z dżemem wiśniowym lub truskawkowym. Do smażenia pączków najlepsze są olej rzepakowy lub oliwa z oliwek (ewentualnie smalec) - te tłuszcze w wysokiej temperaturze wydzielają najmniej niekorzystnych dla zdrowia związków. Jeszcze ciepłe pączki posyp Cukrem wanilinowym WINIARY.
Komentarze 0