Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pączki z cukrem pudrem na Tłusty czwartek

Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek to dzień, w którym nie myślimy o kaloriach, tylko o wyśmienitym smaku pączków, faworków i innych słodkości smażonych na głębokim tłuszczu. 

Przepisy 24

Ciastka przez maszynkę

40 min Łatwy

Gniazdka

50 min Łatwy

Pączki z budyniem

1 godz 54 min Łatwy

Faworki drożdżowe

1 godz 20 min Łatwy

Szybkie PĄCZKI LANE

42 min Łatwy

Pączki z dziurką

36 min Łatwy

Naleśniki z serem

70 ze 100
45 min Łatwy

Pączki z konfiturą różaną

1 godz 46 min Średni

Rurki z kremem budyniowym

1 godz 57 min Łatwy

Faworki

2 godz Średni

Tradycyjne faworki

1 godz 20 min Średni

Pączki z lodówki

2 godz 28 min Łatwy

Naleśniki z sosem truskawkowym

45 ze 100
43 min Średni

Racuchy z kremem budyniowym i owocami

30 min Łatwy

Pączki z serka homogenizowanego

40 min Łatwy

Racuchy z jabłkami - przepis

35 min Łatwy

Racuchy budyniowe z jabłkami

70 ze 100
1 godz 55 min Łatwy

Pączki ziemniaczane

37 min Łatwy

Tanie pączki

1 godz 5 min Łatwy

Pączki twarogowe

32 min Łatwy

Pączki łyżką kładzione z serem

25 min Łatwy

Oponki serowe

40 min Średni

Faworki kruche

44 min Łatwy

Błyskawiczne pączki z jogurtem greckim

35 min Łatwy

Pączki i pączusie na wiele sposobów 

Tłusty Czwartek to wspaniała okazja, żeby popróbować przeróżnych przepisów na wyśmienite, pulchne wypieki. Tradycyjne pączki można zrobić z różnych składników i na wiele sposobów. Niewątpliwie najpopularniejsze w tym okresie są pączki z konfiturą różaną, przygotowane na pulchnym cieście drożdżowym i smażone w gorącym tłuszczu. Te słodkie wypieki wyróżniają się krągłym kształtem, złotobrązową skórką oraz niezwykłym smakiem. Aromat smażonych właśnie pączków jest w stanie zwabić do kuchni nawet największych niejadków i trudno znaleźć kogoś, kto nie sięgnie choćby po jedną sztukę, wypełnioną przepyszną konfiturą i oprószoną cieniutką warstwą cukru pudru. Tradycyjne pączki można nadziewać dowolnym, słodkim farszem. Świetnie się sprawdza budyń śmietankowy, dżem, gęsta masa kajmakowa, a nawet ulubiony krem (np. czekoladowy, cytrynowy lub waniliowy). 

Nie masz czasu czekać, aż drożdżowe ciasto wyrośnie? Przygotuj pączki twarogowe, które od razu po wyrobieniu i uformowaniu małych kulek możesz wrzucać na rozgrzany olej. Każdą sztukę wystarczy obsmażyć z dwóch strony po kilka minut, wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny, by obciekł z tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem i… zaledwie w kilkanaście minut mamy gotową pyszną przekąskę. Z tego samego ciasta można przygotować maleńkie pączusie lub aromatyczne oponki polane słodkim lukrem. 

Słodki i delikatny chrust 

Podobne do kokardki faworki to tradycyjny wypiek kuchni polskiej, przyrządzany zwłaszcza w okolicach Tłustego Czwartku. Zrobione z kruchego ciasta, puszyste i suto oprószone cukrem pudrem, stanowią nie tylko ozdobę przedświątecznego stołu, lecz także przede wszystkim ogromny przysmak. Te wyrabiane przed laty według przepisów kuchni polskiej powstawały ze zbijanego ciasta na bazie śmietany, zawierały przesianą mąkę pszenną, dużo żółtek i były smażone na głębokim tłuszczu. Odsączony chrust mógł być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu przez wiele dni, nie tracąc przy tym na smaku i wartości. Po chrupiące, osłodzone cukrem faworki, bardzo chętnie sięgają zarówno małe, jak i dorosłe łakomczuchy. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu