Tradycyjne faworki
80min
Łatwy
0.5 łyżeczka
500 g
Mąka
10
Żółtko
3 łyżek
Śmietana 18%
1 łyżeczka
Ocet
1 szczypta
Sól
1 trochę
Olej
1 trochę
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
13.47 g
Węglowodany
66.7 g
Tłuszcze
12.39 g
Wartość energetyczna
440.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Do mąki dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli, łyżeczkę cukru pudru, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę.
Krok 2
5 min
Wymieszaj nożem wszystkie składniki, a następnie ciasto zagnieć tak, jak na makaron.
Krok 3
30 min
Odłóż na pół godziny do lodówki.
Krok 4
15 min
Następnie rozwałkuj bardzo cienko i krój nożem lub radełkiem na paski o długości 12–14 cm i szerokości 4 cm.
Krok 5
10 min
W każdym zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór, aby faworki nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną ściereczką.
Krok 6
15 min
Smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Pysznie chrupiące tradycyjne faworki to uczta dla podniebienia. Znakomicie sprawdzą się na podwieczorek dla dzieci lub na drugie śniadanie w pracy z dodatkiem aromatycznej kawy. Smacznego!
Komentarze 0