Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tradycyjne faworki

Tradycyjne faworki

(3)
1 godz 20 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest KASIA-86

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
500  g
Mąka
10 
Żółtko
3  łyżek
Śmietana 18%
1  łyżeczka
Ocet
1  szczypta
Sól
trochę
Olej
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.47 g
Węglowodany
66.7 g
Tłuszcze
12.39 g
Wartość energetyczna
440.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pysznie chrupiące tradycyjne faworki to uczta dla podniebienia. Znakomicie sprawdzą się na podwieczorek dla dzieci lub na drugie śniadanie w pracy z dodatkiem aromatycznej kawy. Smacznego!

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    5 min
    Do mąki dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli, łyżeczkę cukru pudru, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę.
  • Krok 2

    5 min
    Wymieszaj nożem wszystkie składniki, a następnie ciasto zagnieć tak, jak na makaron.
  • Krok 3

    30 min
    Odłóż na pół godziny do lodówki.
  • Krok 4

    15 min
    Następnie rozwałkuj bardzo cienko i krój nożem lub radełkiem na paski o długości 12–14 cm i szerokości 4 cm.
  • Krok 5

    10 min
    W każdym zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór, aby faworki nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną ściereczką.
  • Krok 6

    15 min
    Smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Tradycyjne faworki

Krok 1 z 6

Do mąki dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli, łyżeczkę cukru pudru, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę.

Tradycyjne faworki

Krok 2 z 6

Wymieszaj nożem wszystkie składniki, a następnie ciasto zagnieć tak, jak na makaron.

Tradycyjne faworki

Krok 3 z 6

Odłóż na pół godziny do lodówki.

Tradycyjne faworki

Krok 4 z 6

Następnie rozwałkuj bardzo cienko i krój nożem lub radełkiem na paski o długości 12–14 cm i szerokości 4 cm.

Tradycyjne faworki

Krok 5 z 6

W każdym zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór, aby faworki nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną ściereczką.

Tradycyjne faworki

Krok 6 z 6

Smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
V Vanessa

Dzień Dobry Super przepis pomaga jak nie masz co zjeść lub ugotować Dziękuję . Pozdrawiam.

Winiary
Expert

Tym bardziej, że wkrótce Tłusty Czwartek!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Karnawał
  • Kuchnia regionalna
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Weekend

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Faworki

    Faworki

    2 godz Średni
  • Wykwintne ciasto wiśniowe

    Wykwintne ciasto wiśniowe

    2 godz 46 min Łatwy
  • Rurki z kremem waniliowym

    Rurki z kremem waniliowym

    2 godz 17 min Średni
  • Faworki drożdżowe

    Faworki drożdżowe

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu