Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjne faworki

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mąka
10 
Żółtko
3 łyżek
Śmietana 18%
1 łyżeczka
Ocet
1 szczypta
Sól
1 trochę
Olej
1 trochę
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.47 g
Węglowodany
65.03 g
Tłuszcze
14.05 g
Wartość energetyczna
440.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Do mąki dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli, łyżeczkę cukru pudru, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę.
Krok 2
5 min
Wymieszaj nożem wszystkie składniki, a następnie ciasto zagnieć tak, jak na makaron.
Krok 3
30 min
Odłóż na pół godziny do lodówki.
Krok 4
15 min
Następnie rozwałkuj bardzo cienko i krój nożem lub radełkiem na paski o długości 12–14 cm i szerokości 4 cm.
Krok 5
10 min
W każdym zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór, aby faworki nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną ściereczką.
Krok 6
15 min
Smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Tradycyjne faworki

Krok 1 z 6

Do mąki dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli, łyżeczkę cukru pudru, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę.

Tradycyjne faworki

Krok 2 z 6

Wymieszaj nożem wszystkie składniki, a następnie ciasto zagnieć tak, jak na makaron.

Tradycyjne faworki

Krok 3 z 6

Odłóż na pół godziny do lodówki.

Tradycyjne faworki

Krok 4 z 6

Następnie rozwałkuj bardzo cienko i krój nożem lub radełkiem na paski o długości 12–14 cm i szerokości 4 cm.

Tradycyjne faworki

Krok 5 z 6

W każdym zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór, aby faworki nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną ściereczką.

Tradycyjne faworki

Krok 6 z 6

Smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Pysznie chrupiące tradycyjne faworki to uczta dla podniebienia. Znakomicie sprawdzą się na podwieczorek dla dzieci lub na drugie śniadanie w pracy z dodatkiem aromatycznej kawy. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika