Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gniazdka

Gniazdka

(0)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anya-ka

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

25 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
100  g
Masło
4 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Olej
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.1 g
Węglowodany
6.22 g
Tłuszcze
4.61 g
Wartość energetyczna
72.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Masz ochotę na słodką przyjemność? Przyrządź gniazdka inaczej zwane pączkami hiszpańskimi. Ciasto przygotowujemy z mąki sypanej do wrzątku, a gotową masę wyciskamy przez szprycę, tworząc na papierze do pieczenia kształtne gniazdka. Usmażone na rumiano gniazdka udekoruj lukrem i zajadaj w doborowym towarzystwie przy filiżance kawy. Słodko i pysznie!

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Ciasto parzone: W garnku trzeba zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
  • Krok 2

    5 min
    Utrzeć ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od garnka. Ostudzić.
  • Krok 3

    10 min
    Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy, z końcówką, która da nam karbowane ciastka (okrągła sprawi, że gniazdka mogą popękać przy smażeniu).
  • Krok 4

    10 min
    Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm.
  • Krok 5

    10 min
    Olej rozgrzać w sporym garnku. Partiami wkładać gniazdka, papierem do góry (papier należy po chwili zdjąć). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180°C. Wyjąć, osączyć na bibule.
  • Krok 6

    10 min
    Ostudzić gniazdka i przygotować lukier z cukru pudru i wody albo z cukru pudru i soku z cytryny. Polukrować i wcinać :)
Gniazdka

Krok 1 z 6

Ciasto parzone: W garnku trzeba zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.

Gniazdka

Krok 2 z 6

Utrzeć ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od garnka. Ostudzić.

Gniazdka

Krok 3 z 6

Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy, z końcówką, która da nam karbowane ciastka (okrągła sprawi, że gniazdka mogą popękać przy smażeniu).

Gniazdka

Krok 4 z 6

Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm.

Gniazdka

Krok 5 z 6

Olej rozgrzać w sporym garnku. Partiami wkładać gniazdka, papierem do góry (papier należy po chwili zdjąć). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180°C. Wyjąć, osączyć na bibule.

Gniazdka

Krok 6 z 6

Ostudzić gniazdka i przygotować lukier z cukru pudru i wody albo z cukru pudru i soku z cytryny. Polukrować i wcinać :)

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka majonezowa

    Babka majonezowa

    1 godz 10 min Łatwy
  • Wykwintne ciasto wiśniowe

    Wykwintne ciasto wiśniowe

    2 godz 46 min Łatwy
  • Mleczna kanapka

    Mleczna kanapka

    4 godz 50 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu