Gniazdka
50min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.1 g
Węglowodany
6.22 g
Tłuszcze
4.61 g
Wartość energetyczna
72.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
5 min
Ciasto parzone: W garnku trzeba zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
Krok 2
5 min
Utrzeć ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od garnka. Ostudzić.
Krok 3
10 min
Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy, z końcówką, która da nam karbowane ciastka (okrągła sprawi, że gniazdka mogą popękać przy smażeniu).
Krok 4
10 min
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm.
Krok 5
10 min
Olej rozgrzać w sporym garnku. Partiami wkładać gniazdka, papierem do góry (papier należy po chwili zdjąć). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180°C. Wyjąć, osączyć na bibule.
Krok 6
10 min
Ostudzić gniazdka i przygotować lukier z cukru pudru i wody albo z cukru pudru i soku z cytryny. Polukrować i wcinać :)
Masz ochotę na słodką przyjemność? Przyrządź gniazdka inaczej zwane pączkami hiszpańskimi. Ciasto przygotowujemy z mąki sypanej do wrzątku, a gotową masę wyciskamy przez szprycę, tworząc na papierze do pieczenia kształtne gniazdka. Usmażone na rumiano gniazdka udekoruj lukrem i zajadaj w doborowym towarzystwie przy filiżance kawy. Słodko i pysznie!
Komentarze 0