Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz ochotę na słodką przyjemność? Przyrządź gniazdka inaczej zwane pączkami hiszpańskimi. Ciasto przygotowujemy z mąki sypanej do wrzątku, a gotową masę wyciskamy przez szprycę, tworząc na papierze do pieczenia kształtne gniazdka. Usmażone na rumiano gniazdka udekoruj lukrem i zajadaj w doborowym towarzystwie przy filiżance kawy. Słodko i pysznie!
Przygotowanie
50 min
Krok 1
5 min
Ciasto parzone: W garnku trzeba zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
Krok 2
5 min
Utrzeć ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od garnka. Ostudzić.
Krok 3
10 min
Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy, z końcówką, która da nam karbowane ciastka (okrągła sprawi, że gniazdka mogą popękać przy smażeniu).
Krok 4
10 min
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm.
Krok 5
10 min
Olej rozgrzać w sporym garnku. Partiami wkładać gniazdka, papierem do góry (papier należy po chwili zdjąć). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180°C. Wyjąć, osączyć na bibule.
Krok 6
10 min
Ostudzić gniazdka i przygotować lukier z cukru pudru i wody albo z cukru pudru i soku z cytryny. Polukrować i wcinać :)
Krok 1
z
6
Ciasto parzone: W garnku trzeba zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
Krok 2
z
6
Utrzeć ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od garnka. Ostudzić.
Krok 3
z
6
Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy, z końcówką, która da nam karbowane ciastka (okrągła sprawi, że gniazdka mogą popękać przy smażeniu).
Krok 4
z
6
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm.
Krok 5
z
6
Olej rozgrzać w sporym garnku. Partiami wkładać gniazdka, papierem do góry (papier należy po chwili zdjąć). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180°C. Wyjąć, osączyć na bibule.
Krok 6
z
6
Ostudzić gniazdka i przygotować lukier z cukru pudru i wody albo z cukru pudru i soku z cytryny. Polukrować i wcinać :)
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0