Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gniazdka

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
25 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
100 g
Masło
4 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Olej
1 trochę
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
2.1 g
Węglowodany
5.82 g
Wartość energetyczna
72.41 kcal
Tłuszcze
5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Ciasto parzone: W garnku trzeba zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
Krok 2
5 min
Utrzeć ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od garnka. Ostudzić.
Krok 3
10 min
Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy, z końcówką, która da nam karbowane ciastka (okrągła sprawi, że gniazdka mogą popękać przy smażeniu).
Krok 4
10 min
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm.
Krok 5
10 min
Olej rozgrzać w sporym garnku. Partiami wkładać gniazdka, papierem do góry (papier należy po chwili zdjąć). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180°C. Wyjąć, osączyć na bibule.
Krok 6
10 min
Ostudzić gniazdka i przygotować lukier z cukru pudru i wody albo z cukru pudru i soku z cytryny. Polukrować i wcinać :)
Gniazdka

Krok 1 z 6

Ciasto parzone: W garnku trzeba zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.

Gniazdka

Krok 2 z 6

Utrzeć ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od garnka. Ostudzić.

Gniazdka

Krok 3 z 6

Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy, z końcówką, która da nam karbowane ciastka (okrągła sprawi, że gniazdka mogą popękać przy smażeniu).

Gniazdka

Krok 4 z 6

Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm.

Gniazdka

Krok 5 z 6

Olej rozgrzać w sporym garnku. Partiami wkładać gniazdka, papierem do góry (papier należy po chwili zdjąć). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180°C. Wyjąć, osączyć na bibule.

Gniazdka

Krok 6 z 6

Ostudzić gniazdka i przygotować lukier z cukru pudru i wody albo z cukru pudru i soku z cytryny. Polukrować i wcinać :)

Masz ochotę na słodką przyjemność? Przyrządź gniazdka inaczej zwane pączkami hiszpańskimi. Ciasto przygotowujemy z mąki sypanej do wrzątku, a gotową masę wyciskamy przez szprycę, tworząc na papierze do pieczenia kształtne gniazdka. Usmażone na rumiano gniazdka udekoruj lukrem i zajadaj w doborowym towarzystwie przy filiżance kawy. Słodko i pysznie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika