Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Drożdże rozcieramy z cukrem, szczyptą soli i odrobiną mąki w misce.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Margarynę roztapiamy w rondelku lub mikrofalówce.
Do naszego zaczynu dosypujemy resztę mąki, cukier waniliowy. Wlewamy ciepłe mleko i ocet. Wyrabiamy.
Po 10 minutach wyrabiania wlewamy margarynę. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto swobodnie zaczyna odchodzić od miski.
Przykrywamy ściereczkę i wstawiamy do lodówki na 60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy na posypany mąką blat. Rękami rozpłaszczamy na 0,5 cm placek. Szklanką do herbaty wykrawamy kółka.
Układamy je w tzw. pary.
Na jedno kółko z pary kładziemy łyżeczkę marmolady. Przykrywamy drugim kółkiem. Zlepiamy boki i kształtujemy kółka, jak piłeczki. Układamy na czystej ściereczce jeden obok drugiego.
Zostawiamy na 10 minut, by podrosły.
Następnie rozgrzewamy olej w rondlu o grubym dnie i smażymy pączki na wolnym ogniu.
Posypujemy cukrem pudrem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0