Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tanie pączki

Tanie pączki

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest małgorzatak81

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 
Żółtko
1  szklanka
Mleko
1  łyżeczka
Sól
1  szklanka
Cukier
30  g
Drożdże
1  Płaska łyżka
Masło
0.5  słoik
Marmolada pomarańczowa
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.3 g
Węglowodany
25.59 g
Tłuszcze
2.68 g
Wartość energetyczna
136.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiają je zwłaszcza dzieci, ale gdy przychodzi tłusty czwartek goszczą praktycznie w każdym domu! Przedstawiamy słodziutkie domowe pączki wypełnione delikatnym, tradycyjnym nadzieniem z marmolady o smaku różanym smaku. Nie może zabraknąć ich również w Twoim domu! Wykonaj je już dziś!

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka utarte z cukrem. Masło roztopić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Gdy wyrośnie dodać do mąki z żółtkami, wymieszać i na końcu dodać masło. Dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    5 min
    Przy formowaniu prószyć ręce mąką, gdyż ciasto będzie się kleić. Uformować kulę, zrobić dołek, nałożyć dżem i zakleić. Położyć na ściereczce posypanej mąką.
  • Krok 4

    0 min
    Gdy odrobinę podrosną włożyć na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.
  • Krok 5

    5 min
    Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem. Wyśmienicie smakują z nadzieniem budyniowym tj. ugotowanym wcześniej i ostudzonym budyniem, polecam także zamiast cukru pudru- polewę czekoladową.
Tanie pączki

Krok 1 z 5

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka utarte z cukrem. Masło roztopić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Tanie pączki

Krok 2 z 5

Gdy wyrośnie dodać do mąki z żółtkami, wymieszać i na końcu dodać masło. Dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Tanie pączki

Krok 3 z 5

Przy formowaniu prószyć ręce mąką, gdyż ciasto będzie się kleić. Uformować kulę, zrobić dołek, nałożyć dżem i zakleić. Położyć na ściereczce posypanej mąką.

Tanie pączki

Krok 4 z 5

Gdy odrobinę podrosną włożyć na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.

Tanie pączki

Krok 5 z 5

Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem. Wyśmienicie smakują z nadzieniem budyniowym tj. ugotowanym wcześniej i ostudzonym budyniem, polecam także zamiast cukru pudru- polewę czekoladową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    Ciasto drożdżowe z owocami

    3 godz 15 min Łatwy
  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Kluski na parze

    Kluski na parze

    54 min Łatwy
  • Rogaliki drożdżowe z serem

    Rogaliki drożdżowe z serem

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu