Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Uwielbiają je zwłaszcza dzieci, ale gdy przychodzi tłusty czwartek goszczą praktycznie w każdym domu! Przedstawiamy słodziutkie domowe pączki wypełnione delikatnym, tradycyjnym nadzieniem z marmolady o smaku różanym smaku. Nie może zabraknąć ich również w Twoim domu! Wykonaj je już dziś!
Przygotowanie
65 min
Krok 1
5 min
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka utarte z cukrem. Masło roztopić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2
5 min
Gdy wyrośnie dodać do mąki z żółtkami, wymieszać i na końcu dodać masło. Dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 3
5 min
Przy formowaniu prószyć ręce mąką, gdyż ciasto będzie się kleić. Uformować kulę, zrobić dołek, nałożyć dżem i zakleić. Położyć na ściereczce posypanej mąką.
Krok 4
0 min
Gdy odrobinę podrosną włożyć na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.
Krok 5
5 min
Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem. Wyśmienicie smakują z nadzieniem budyniowym tj. ugotowanym wcześniej i ostudzonym budyniem, polecam także zamiast cukru pudru- polewę czekoladową.
Krok 1
z
5
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka utarte z cukrem. Masło roztopić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2
z
5
Gdy wyrośnie dodać do mąki z żółtkami, wymieszać i na końcu dodać masło. Dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 3
z
5
Przy formowaniu prószyć ręce mąką, gdyż ciasto będzie się kleić. Uformować kulę, zrobić dołek, nałożyć dżem i zakleić. Położyć na ściereczce posypanej mąką.
Krok 4
z
5
Gdy odrobinę podrosną włożyć na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.
Krok 5
z
5
Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem. Wyśmienicie smakują z nadzieniem budyniowym tj. ugotowanym wcześniej i ostudzonym budyniem, polecam także zamiast cukru pudru- polewę czekoladową.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0