Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sandacz w śmietanie

(0)
4 godz 14 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Filet z sandacza ze skórą
1  paczka
Kwaśna Śmietana 18%
1  słoik
Sos chrzanowy WINIARY
2  łyżek
Olej
150  g
Mąka
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Sól
400  g
Mozzarella
300  g
Ser edamski
3  łyżek
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
64.42 g
Węglowodany
23.85 g
Tłuszcze
70.19 g
Wartość energetyczna
983.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

254 min
Krok 1
5 min
Filety umyj, pokrój w nieduże kawałki, przełóż do głębokiego naczynia. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą Ziarenka, dodaj trochę oliwy.
Krok 2
180 min
Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 3
15 min
Wyjmij, obtocz rybę w mące i smaż z obu stron na mocnym ogniu (ryba musi się całkowicie upiec).
Krok 4
1 min
Następnie usmażoną rybę przełóż do płaskiego naczynia tak, aby ryba zmieściła się jako jedna warstwa na jego dnie.
Krok 5
3 min
Ułożoną rybę posmaruj sosem chrzanowym, następnie zalej kwaśną śmietaną.
Krok 6
2 min
Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 7
5 min
Zetrzyj oba gatunki sera na tarce, posyp nimi danie (najpierw edamski, na niego mozzarella).
Krok 8
2 min
Na wierzch dania też wyłóż natkę pietruszki.
Krok 9
40 min
Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut. Ważne, aby ser się roztopił i trochę przyrumienił.
Krok 10
1 min
Podawaj na ciepło - koniecznie z białym winem.
Sandacz w śmietanie

Krok 1 z 10

Filety umyj, pokrój w nieduże kawałki, przełóż do głębokiego naczynia. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą Ziarenka, dodaj trochę oliwy.

Sandacz w śmietanie

Krok 2 z 10

Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

Sandacz w śmietanie

Krok 3 z 10

Wyjmij, obtocz rybę w mące i smaż z obu stron na mocnym ogniu (ryba musi się całkowicie upiec).

Sandacz w śmietanie

Krok 4 z 10

Następnie usmażoną rybę przełóż do płaskiego naczynia tak, aby ryba zmieściła się jako jedna warstwa na jego dnie.

Sandacz w śmietanie

Krok 5 z 10

Ułożoną rybę posmaruj sosem chrzanowym, następnie zalej kwaśną śmietaną.

Sandacz w śmietanie

Krok 6 z 10

Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Sandacz w śmietanie

Krok 7 z 10

Zetrzyj oba gatunki sera na tarce, posyp nimi danie (najpierw edamski, na niego mozzarella).

Sandacz w śmietanie

Krok 8 z 10

Na wierzch dania też wyłóż natkę pietruszki.

Sandacz w śmietanie

Krok 9 z 10

Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut. Ważne, aby ser się roztopił i trochę przyrumienił.

Sandacz w śmietanie

Krok 10 z 10

Podawaj na ciepło - koniecznie z białym winem.

Ryby, chętnie jedzone zwłaszcza w letnim okresie, charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem. Nie inaczej jest w przypadku sandacza z naszego przepisu. Podany ze śmietaną będzie jeszcze lżejszy i jeszcze bardziej zasmakuje wszystkim domownikom. Polecamy użyć przyprawy Jarzynka WINIARY, dzięki czemu uzyskamy wspaniały aromat, a sandacz da nam to co ma najlepszego. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
64.4g / 26%
Węglowodany
23.8g / 9%
Tłuszcze
70.2g / 65%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha