Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sandacz w śmietanie
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
36.8g / 33%
Węglowodany
19.3g / 16%
Tłuszcze
25.8g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Sandacz w śmietanie

+

Sandacz w śmietanie

Wróć

Sandacz w śmietanie

(0)
4 godz 14 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szczypta
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
1  kg
Filet z sandacza
1  opakowanie
Kwaśna śmietana 18%
trochę
Sos chrzanowy WINIARY
2  łyżek
Olej
150  g
Mąka
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Sól
400  g
Mozzarella
300  g
Ser edamski
3  łyżek
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
36.8 g
Węglowodany
19.27 g
Tłuszcze
25.79 g
Wartość energetyczna
428.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ryby, chętnie jedzone zwłaszcza w letnim okresie, charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem. Nie inaczej jest w przypadku sandacza z naszego przepisu. Podany ze śmietaną będzie jeszcze lżejszy i jeszcze bardziej zasmakuje wszystkim domownikom. Polecamy użyć przyprawy Jarzynka WINIARY, dzięki czemu uzyskamy wspaniały aromat, a sandacz da nam to co ma najlepszego. Pycha!

Przygotowanie

254 min
  • Krok 1

    5 min
    Filety umyj, pokrój w nieduże kawałki, przełóż do głębokiego naczynia. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą Ziarenka, dodaj trochę oliwy.
  • Krok 2

    180 min
    Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
  • Krok 3

    15 min
    Wyjmij, obtocz rybę w mące i smaż z obu stron na mocnym ogniu (ryba musi się całkowicie upiec).
  • Krok 4

    1 min
    Następnie usmażoną rybę przełóż do płaskiego naczynia tak, aby ryba zmieściła się jako jedna warstwa na jego dnie.
  • Krok 5

    3 min
    Ułożoną rybę posmaruj sosem chrzanowym, następnie zalej kwaśną śmietaną.
  • Krok 6

    2 min
    Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
  • Krok 7

    5 min
    Zetrzyj oba gatunki sera na tarce, posyp nimi danie (najpierw edamski, na niego mozzarella).
  • Krok 8

    2 min
    Na wierzch dania też wyłóż natkę pietruszki.
  • Krok 9

    40 min
    Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut. Ważne, aby ser się roztopił i trochę przyrumienił.
  • Krok 10

    1 min
    Podawaj na ciepło - koniecznie z białym winem.
Sandacz w śmietanie

Krok 1 z 10

Filety umyj, pokrój w nieduże kawałki, przełóż do głębokiego naczynia. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą Ziarenka, dodaj trochę oliwy.

Sandacz w śmietanie

Krok 2 z 10

Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

Sandacz w śmietanie

Krok 3 z 10

Wyjmij, obtocz rybę w mące i smaż z obu stron na mocnym ogniu (ryba musi się całkowicie upiec).

Sandacz w śmietanie

Krok 4 z 10

Następnie usmażoną rybę przełóż do płaskiego naczynia tak, aby ryba zmieściła się jako jedna warstwa na jego dnie.

Sandacz w śmietanie

Krok 5 z 10

Ułożoną rybę posmaruj sosem chrzanowym, następnie zalej kwaśną śmietaną.

Sandacz w śmietanie

Krok 6 z 10

Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Sandacz w śmietanie

Krok 7 z 10

Zetrzyj oba gatunki sera na tarce, posyp nimi danie (najpierw edamski, na niego mozzarella).

Sandacz w śmietanie

Krok 8 z 10

Na wierzch dania też wyłóż natkę pietruszki.

Sandacz w śmietanie

Krok 9 z 10

Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut. Ważne, aby ser się roztopił i trochę przyrumienił.

Sandacz w śmietanie

Krok 10 z 10

Podawaj na ciepło - koniecznie z białym winem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Obiad
  • Śmietana
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

    Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

    30 min Łatwy
  • Pstrąg z pietruszką z piekarnika

    Pstrąg z pietruszką z piekarnika

    47 min Łatwy
  • pieczona tołpyga

    pieczona tołpyga

    1 godz 27 min Łatwy
  • Ryba po grecku z piekarnika

    Ryba po grecku z piekarnika

    1 godz 15 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu