45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
36.8g / 31%
Węglowodany
19.4g / 16%
Tłuszcze
27g / 52%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Sandacz w śmietanie

(0)
4 godz 14 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Filet z sandacza
1  opakowanie
Kwaśna śmietana 18%
trochę
Sos chrzanowy WINIARY
2  łyżek
Olej
150  g
Mąka
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Sól
400  g
Mozzarella
300  g
Ser edamski
3  łyżek
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
36.83 g
Węglowodany
19.37 g
Tłuszcze
26.98 g
Wartość energetyczna
439.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ryby, chętnie jedzone zwłaszcza w letnim okresie, charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem. Nie inaczej jest w przypadku sandacza z naszego przepisu. Podany ze śmietaną będzie jeszcze lżejszy i jeszcze bardziej zasmakuje wszystkim domownikom. Polecamy użyć przyprawy Jarzynka WINIARY, dzięki czemu uzyskamy wspaniały aromat, a sandacz da nam to co ma najlepszego. Pycha!
Gotujmy

Przygotowanie

254 min
Krok 1
5 min
Filety umyj, pokrój w nieduże kawałki, przełóż do głębokiego naczynia. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą Ziarenka, dodaj trochę oliwy.
Krok 2
180 min
Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 3
15 min
Wyjmij, obtocz rybę w mące i smaż z obu stron na mocnym ogniu (ryba musi się całkowicie upiec).
Krok 4
1 min
Następnie usmażoną rybę przełóż do płaskiego naczynia tak, aby ryba zmieściła się jako jedna warstwa na jego dnie.
Krok 5
3 min
Ułożoną rybę posmaruj sosem chrzanowym, następnie zalej kwaśną śmietaną.
Krok 6
2 min
Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 7
5 min
Zetrzyj oba gatunki sera na tarce, posyp nimi danie (najpierw edamski, na niego mozzarella).
Krok 8
2 min
Na wierzch dania też wyłóż natkę pietruszki.
Krok 9
40 min
Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut. Ważne, aby ser się roztopił i trochę przyrumienił.
Krok 10
1 min
Podawaj na ciepło - koniecznie z białym winem.
Sandacz w śmietanie

Krok 1 z 10

Filety umyj, pokrój w nieduże kawałki, przełóż do głębokiego naczynia. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą Ziarenka, dodaj trochę oliwy.

Sandacz w śmietanie

Krok 2 z 10

Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

Sandacz w śmietanie

Krok 3 z 10

Wyjmij, obtocz rybę w mące i smaż z obu stron na mocnym ogniu (ryba musi się całkowicie upiec).

Sandacz w śmietanie

Krok 4 z 10

Następnie usmażoną rybę przełóż do płaskiego naczynia tak, aby ryba zmieściła się jako jedna warstwa na jego dnie.

Sandacz w śmietanie

Krok 5 z 10

Ułożoną rybę posmaruj sosem chrzanowym, następnie zalej kwaśną śmietaną.

Sandacz w śmietanie

Krok 6 z 10

Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Sandacz w śmietanie

Krok 7 z 10

Zetrzyj oba gatunki sera na tarce, posyp nimi danie (najpierw edamski, na niego mozzarella).

Sandacz w śmietanie

Krok 8 z 10

Na wierzch dania też wyłóż natkę pietruszki.

Sandacz w śmietanie

Krok 9 z 10

Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut. Ważne, aby ser się roztopił i trochę przyrumienił.

Sandacz w śmietanie

Krok 10 z 10

Podawaj na ciepło - koniecznie z białym winem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika