Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sandacz w śmietanie

0
254 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Filet z sandacza ze skórą
1 paczka
Kwaśna Śmietana 18%
1 słoik
Sos chrzanowy WINIARY
2 łyżek
Olej
150 g
Mąka
1 szczypta
Pieprz
1 szczypta
Sól
400 g
Mozzarella
300 g
Ser edamski
3 łyżek
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
64.42 g
Wartość energetyczna
983.41 kcal
Węglowodany
23.85 g
Tłuszcze
70.19 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

254 min
Krok 1
5 min
Filety umyj, pokrój w nieduże kawałki, przełóż do głębokiego naczynia. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą Ziarenka, dodaj trochę oliwy.
Krok 2
180 min
Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 3
15 min
Wyjmij, obtocz rybę w mące i smaż z obu stron na mocnym ogniu (ryba musi się całkowicie upiec).
Krok 4
1 min
Następnie usmażoną rybę przełóż do płaskiego naczynia tak, aby ryba zmieściła się jako jedna warstwa na jego dnie.
Krok 5
3 min
Ułożoną rybę posmaruj sosem chrzanowym, następnie zalej kwaśną śmietaną.
Krok 6
2 min
Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 7
5 min
Zetrzyj oba gatunki sera na tarce, posyp nimi danie (najpierw edamski, na niego mozzarella).
Krok 8
2 min
Na wierzch dania też wyłóż natkę pietruszki.
Krok 9
40 min
Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut. Ważne, aby ser się roztopił i trochę przyrumienił.
Krok 10
1 min
Podawaj na ciepło - koniecznie z białym winem.
Sandacz w śmietanie

Krok 1 z 10

Filety umyj, pokrój w nieduże kawałki, przełóż do głębokiego naczynia. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą Ziarenka, dodaj trochę oliwy.

Sandacz w śmietanie

Krok 2 z 10

Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

Sandacz w śmietanie

Krok 3 z 10

Wyjmij, obtocz rybę w mące i smaż z obu stron na mocnym ogniu (ryba musi się całkowicie upiec).

Sandacz w śmietanie

Krok 4 z 10

Następnie usmażoną rybę przełóż do płaskiego naczynia tak, aby ryba zmieściła się jako jedna warstwa na jego dnie.

Sandacz w śmietanie

Krok 5 z 10

Ułożoną rybę posmaruj sosem chrzanowym, następnie zalej kwaśną śmietaną.

Sandacz w śmietanie

Krok 6 z 10

Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Sandacz w śmietanie

Krok 7 z 10

Zetrzyj oba gatunki sera na tarce, posyp nimi danie (najpierw edamski, na niego mozzarella).

Sandacz w śmietanie

Krok 8 z 10

Na wierzch dania też wyłóż natkę pietruszki.

Sandacz w śmietanie

Krok 9 z 10

Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut. Ważne, aby ser się roztopił i trochę przyrumienił.

Sandacz w śmietanie

Krok 10 z 10

Podawaj na ciepło - koniecznie z białym winem.

Ryby, chętnie jedzone zwłaszcza w letnim okresie, charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem. Nie inaczej jest w przypadku sandacza z naszego przepisu. Podany ze śmietaną będzie jeszcze lżejszy i jeszcze bardziej zasmakuje wszystkim domownikom. Polecamy użyć przyprawy Jarzynka WINIARY, dzięki czemu uzyskamy wspaniały aromat, a sandacz da nam to co ma najlepszego. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika