Mało znany u nas olej kokosowy to ogromne bogactwo naturalnych tłuszczów, witamin i składników mineralnych, doskonałych dla naszej kondycji i urody. Najbardziej wartościowy i najsmaczniejszy jest olej kokosowy tłoczony na zimno, nierafinowany. Działa antybakteryjnie, wzmacnia układ odpornościowy, a spożywany regularnie - zwiększa sprawność fizyczną i umysłową. Pomaga także w odchudzaniu, zapobiega otyłości i nie zawiera cholesterolu. Usmażone na nim naleśniki zyskują oryginalny smak i aromat, podobnie jak przyrządzane z jego dodatkiem mięsa, ryby i warzywa. Oto kilka inspirujących przepisów z olejem kokosowym – na dania obiadowe, a także na domowy chleb z ziarnami oraz pyszne pieczone frytki z dyni. Mamy nadzieję, że dzięki nim ten wyjątkowy olej zagości w Waszych kuchniach na stałe!
135 kcal/1 łyżeczka
Olej kokosowy posiada nie tylko zastosowanie w kosmetologii, ale również w lecznictwie. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwrzodowe. Olej kokosowy zawiera trójglicerydy średniołańcuchowe, które nie są magazynowane w organizmie, ale do razu wykorzystane do produkcji energii i tym samym spalania kalorii. Dlatego też osobom zmagającym się z nadwagą, zwłaszcza z otyłością brzuszną, zaleca się wprowadzenie do diety – poleca się codzienne spożywanie dwóch łyżek (30 ml) oleju kokosowego. Oczywiście należy pamiętać, aby diecie towarzyszyła regularna aktywność fizyczna.
Nie polecamy kupowania oleju kokosowego rafinowanego, który jest wytwarzany w wysokich temperaturach z udziałem chemikaliów, a nie tłoczony na zimno. Rafinowany olej kokosowy jest uboższy w cenne właściwości i pozbawiony wielu witamin.