Te aromatyczne zioło już od wieków stosowane jest w kuchni do podkreślania smaku wielu potraw i sosów. Jednak znalazło również zastosowanie do celów leczniczych. Oregano jest nie tylko aromatyczne, lecz także ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Spożywane regularnie w potrawach może wspomóc pracę serca i układ krwionośny, łagodzić skurcze menstruacyjne oraz zgagę. Dlatego warto dodawać je do dań ciężkostrawnych – w postaci świeżej lub suszonej. Żywiczny aromat i gorzkawa nutka oregano kojarzą się nam przede wszystkim z daniami kuchni włoskiej i w połączeniu z pomidorami. Najczęściej wybieramy oregano w sproszkowanej formie, jednak równie dobrze można wykorzystywać świeże liście, dodając je bezpośrednio do sałatki, zupy czy gulaszu. Z oregano stworzymy również pyszne pesto do makaronów.
Wśród zebranych przepisów na potrawy z oregano mamy sporo ciekawych pomysłów na pizze i makarony, ale coś dla siebie znajdą także zwolennicy polskich smaków. Im polecamy pachnące oregano przysmaki z ziemniaków, grillowany boczek marynowany w keczupie, dania z ryb, bitki, pulpety, łopatkę oraz ogórkową z ryżem. Miłośnicy aromatycznych sosów z pewnością skuszą się na majonezowy lub pomidorowy sos z dodatkiem oregano, a smakoszom polecamy owoce morza z odrobiną cytryny i świeżych listków tego aromatycznego zioła.
Podobno nie ma dobrego spaghetti bez oregano – ta niepozorna przyprawa nadaje smak całej potrawie. Oregano to również świetny dodatek do chili con carne, żeberek BBQ, zapiekanek mięsnych i warzywnych, sycących czy lekkich sałatek. Nawet szczypta oregano dodana do sosu winegret nada sałatce doskonały aromat. Równie dobrze można doprawiać ziołem kanapki ze świeżej bagietki z dodatkiem mozzarelli i pomidorów, a także grzanki na ciepło z kolorową papryką i cebulą.